ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

“Tecla”: Το πρώτο οικολογικό μοντέλο κατοικίας 3D που εκτυπώθηκε εξ ολοκλήρου με χρήση ακατέργαστης γης του τόπου

 


Για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 200 ώρες και 60 κυβικά μέτρα ακατέργαστης γης

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Μπορεί οι αόρατες πόλεις του Καλβίνο να στάθηκαν έμπνευση για το έργο αλλά σε αυτή την περίπτωση το οικολογικό σπίτι Tecla είναι μια πραγματικότητα ορατή, πολλά υποσχόμενη. Οι πόλεις είναι μνήμη, ουρανός, μάτια, επιθυμία αλλά είναι και όνειρο. Tecla, μια πόλη σε συνεχή κατασκευή. Πρόκειται για το πρώτο οικολογικό μοντέλο κατοικίας 3D που εκτυπώθηκε εξ ολοκλήρου με χρήση ακατέργαστης γης του τόπου και βρίσκεται στη Ραβέννα της Ιταλίας.

Αυτή η πραγματικά καινοτόμα και πρωτοποριακή προσέγγιση σχεδιάστηκε από την αρχή ως ένα κοινό έργο μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Mario Cucinella Architects και η WASP (World’s Advanced Saving Project) βρίσκονται πίσω από αυτό το καινοτόμο έργο που ξεκίνησε μέσα από το όραμα του Massimo Moretti (ιδρυτή της WASP), να αναπτύξει ιδέες που ανταποκρίνονται στην ολοένα και πιο σοβαρή κλιματική έκτακτη ανάγκη, στην ανάγκη για βιώσιμα σπίτια αλλά και στο επιτακτικό ζήτημα της έκτακτης στέγασης στο πλαίσιο επειγουσών κρίσεων που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά είτε λόγω μεταναστεύσεων είτε φυσικών καταστροφών.

Model unit of TECLA – the eco-sustainable house 3D printed from raw earth – in Massa Lombarda, near Ravenna (IT). Photo: Iago Corazza











Το σπίτι Tecla είναι η περίτρανη απόδειξη των εκπληκτικών δυνατοτήτων μιας μηχανής όταν καθοδηγηθεί σωστά, με μέθοδο, σχέδιο και απλά καθημερινά υλικά:

«Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι το TECLA είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας. Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να διαμορφώσουμε το μέλλον μεταμορφώνοντας αυτό το αρχαίο υλικό με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα. Η αισθητική αυτού του σπιτιού είναι αποτέλεσμα τεχνικής και υλικής προσπάθειας – δεν ήταν μόνο μια αισθητική προσέγγιση. Είναι μια έντιμη, ειλικρινής μορφή», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Mario Cucinella, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου.

Για αυτό το έργο, το αρχιτεκτονικό γραφείο Mario Cucinella Architects όχι μόνο διερεύνησε λύσεις στέγασης με τυπικούς αισθητικούς όρους, αλλά μελέτησε επίσης το σχήμα του κτιρίου σε συνάρτηση με το κλίμα και το γεωγραφικό πλάτος του. Επιπλέον, η σύνθεση του μίγματος της γης ανταποκρίνεται στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και η πλήρωση του περιβλήματος είναι παραμετρικά βελτιστοποιημένη για να εξισορροπεί τη θερμική μάζα, τη μόνωση και τον αερισμό σύμφωνα με τις κλιματικές ανάγκες.

Πρόκειται για ένα έργο σχεδόν μηδενικών εκπομπών: το περίβλημά του και η χρήση εξ ολοκλήρου τοπικού υλικού, ακατέργαστης γης επιτρέπουν τη μείωση των απορριμμάτων καθιστώντας το πρωτοποριακό παράδειγμα έργου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το άτυπο σχήμα, από τη γεωμετρία έως τις εξωτερικές κορυφογραμμές, επέτρεψε τη δομική ισορροπία της κατασκευής δίνοντας ζωή σε ένα οργανικό και οπτικά συνεκτικό σχέδιο σπιτιού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα τυπικό σπίτι.

Έχει εμβαδόν περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα, ενώ πολλά από τα έπιπλα είναι, εν μέρει τυπωμένα και αυτά από ακατέργαστα υλικά, ενσωματωμένα στη δομή του υπόλοιπου χώρου ενώ είναι δυνατή η ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίησή τους, σε συμφωνία με τη φιλοσοφία ολόκληρου του σπιτιού.

 

Για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 200 ώρες και 60 κυβικά μέτρα ακατέργαστης γης.

Το σπίτι Tecla δίνει σίγουρα μια μεγάλη υπόσχεση τεχνολογικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής πολλών ανθρώπων, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος συνδυάζοντας τη φιλοσοφία των διαχρονικών αρχαίων σπιτιών που φτιάχνονταν στην ουσία στα χέρια από λάσπη και χώμα, με τον κόσμο της τεχνολογικής παραγωγής του 21ου αιώνα.

https://www.elculture.gr/blog/article/tecla-to-proto-oikologiko-montelo-katoikias-3d-pou-ektypothike-ex-oloklirou-me-chrisi-akatergastis-gis-tou-topou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...