Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το κινηματογραφικό πρόσωπο του Χριστού: Πώς τον απεικόνισαν 20 αξέχαστες ταινίες

 

Οι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον Θεάνθρωπο πριν και μετά το έπος του Τζεφιρέλι που σφράγισε την εικόνα του.

Τα Θεία Πάθη απασχόλησαν την έβδομη τέχνη από πολύ νωρίς στην ιστορία της και ο κινηματογράφος δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη ζωή, τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού.

Από κλασικούς ογκόλιθους στην κατηγορία των θρησκευτικών επών μέχρι και εντελώς σύγχρονες διασκευές, τα πεπραγμένα του Θεανθρώπου πάνω στη Γη αποτελούν αγαπημένη θεματική του σινεμά.

Ρόλος «καταραμένος» αλλά και «άγιος» ταυτοχρόνως, ο κινηματογραφικός Ιησούς έχει ξανά την τιμητική του τα τελευταία χρόνια, με τους τίτλους να πληθαίνουν χαρακτηριστικά. Μετράμε πια πάνω από 80 ταινίες με τα Θεία Πάθη.

Όλα ξεκίνησαν ήδη από την εποχή του βωβού σινεμά. Κατόπιν η Αγία Γραφή πήρε ένα πρόσκαιρο διαζύγιο με την έβδομη τέχνη κατά τα πρώτα χρόνια του ομιλούντος κινηματογράφου, τα ξαναβρήκαν ωστόσο σύντομα.

Για τους περισσότερους, ο Ρόμπερτ Πάουελ του τηλεοπτικού «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977) του Τζεφιρέλι παραμένει ο απολύτως καλύτερος κινηματογραφικός Ιησούς. Ήταν τόσο πειστικός που όταν τον αντίκρισε ο δικός μας Γιώργος Βογιατζής, που υποδύθηκε τον Ιωσήφ, μονολόγησε «είδα τον Χριστό μπροστά μου»! Και δεν ήταν ο μόνος που το ένιωσε, κάθε φορά που εμφανιζόταν ο Πάουελ στο πλατό για τα γυρίσματα όλοι έκαναν τον σταυρό τους. Και σταματούσαν κάθε βωμολοχία μπροστά του.

Η ιστορία ωστόσο του κινηματογραφικού Χριστού πηγαίνει πολύ πίσω, στις απαρχές λες της νέας τέχνης. Ο πρώτος άνθρωπος που ενσάρκωσε τον Θεάνθρωπο ήταν ο βρετανός ποιητής και ηθοποιός Ρόμπερτ Χέντερσον Μπλαντ στο «Από τη Φάτνη στον Σταυρό» του 1912. Με γυρίσματα μάλιστα στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.newsbeast.gr/entertainment/arthro/7352742/to-kinimatografiko-prosopo-tou-christou-pos-ton-apeikonisan-20-axechastes-tainies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου