Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

Το καταχωμένο ιερό του χθόνιου θεού Παγκράτη, στο Παγκράτι

Το καταχωμένο ιερό του χθόνιου θεού Παγκράτη, πλάι στο Ιλυσσό ποταμό στο Παγκράτι, τα άγνωστα ευρήματα και η σύνδεση του με τον Ηρακλή.

Στο παρόν άρθρο φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας όσα στοιχεία έχουμε για την θέση, τα ευρήματα και την χρήση του ιερού του Παγκράτη, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1952 και μετά από τις ανασκαφές τα έτη 1953 και 1954 καταχώθηκε. Στόχος μας και με αυτό το άρθρο είναι η πληροφόρηση του κόσμου για χαμένα μνημεία και θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας αφενός και αφετέρου η ενεργοποίηση της ανάδειξης τους.



Η ανακάλυψη του Ιερού (1952)

Το Ιερό του Παγκράτη ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1952, στη συμβολή της Βασιλέως Γεωργίου Β’ με την τότε κατασκευαζόμενη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η αιτία της ανακάλυψης ήταν η παράλληλη υλοποίηση δυο τεχνικών έργων στην περιοχή αυτή του Παγκρατίου και πιο συγκεκριμένα:

1. την κατασκευή μεγάλου διπλού (δίδυμου) αγωγού για την υπογειοποίηση του Ιλισσού ποταμού και παράλληλα

2. την κατασκευή της νέας Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, πάνω από τον κλειστό αγωγό του Ιλισσού.

Τα ευρήματα σε αυτή την πρώτη ανακάλυψη ήταν:

– ένα κεφάλι πιθανόν του Σέραπι,

– ένα άλλο κεφάλι ενός γενειοφόρου ανθρώπου και

– ένα αναθηματικό ανάγλυφο του Ηρακλή

Το 3ο εύρημα θεωρήθηκε και το πιο σημαντικό καθώς παρείχε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ιερού στον χώρο. Τα ευρήματα παραδόθηκαν στον τότε έφορο αρχαιοτήτων και διευθυντή της Ακρόπολης, Γιάννη Μηλιάδη, ο οποίος οργάνωσε και ηγήθηκε της περαιτέρω ανασκαφικής εργασίας τα έτη 1953 και 1954.



Οι ανασκαφές του Μηλιάδη (1953-1954)

Οι δύο σωστικές ανασκαφές του Γ. Μηλιάδη έγιναν η μεν πρώτη την άνοιξη του 1953 η δε δεύτερη την άνοιξη του 1954. Οι ανασκαφές ήταν σχετικά σύντομες και αρκετά δύσκολες λόγω της ιδιαίτερης θέσης του ανασκαφικού χώρου. Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ανασκαφική ομάδα του Μηλιάδη ήταν:

– το μεγάλο βάθος της εκσκαφής

– ο στενός χώρος εργασίας και

– το γεγονός ότι η κατασκευή των δυο τεχνικών έργων που αναφέραμε συνεχιζόταν ταυτόχρονα

Στην αναφορά του ο Μηλιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά για τις ανασκαφές του 1954:

Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2019/04/blog-post_64.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου