Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Καυδιανά δίκρανα

Σαμνίτες οπλίτες σε ζωγραφική από το ταφικό στην Νόλα   4ος  αιών π.Χ.

Λέγεται στη φράση : »περνώ μέσα από τα καυδιανά δίκρανα» = αναγκάζομαι να υποστώ ταπεινώσεις. Η φράση προέρχεται από την ταπεινωτική ήττα του ρωμαϊκού στρατού στο Καύδιο, στην Αππία οδό, όπου ο ρωμαϊκός στρατός υποχρεώθηκε να περάσει κάτω από ένα ζυγό σε σχήμα Π κατασκευασμένο από δόρατα (καυδιανά δίκρανα).

Τα Καυδιανά δίκρανα είναι μια στενωπός ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές δυο ορέων των Απεννίνων της Ιταλίας, από την οποία περνούσε η Αππία Οδός.

Εκεί το 321 π.Χ. ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες, οι οποίοι ανάγκασαν τους νικημένους Ρωμαίους να περάσουν κάτω από έναν ταπεινωτικό ζυγό. Τον ζυγό αυτό σχημάτισαν τρία δόρατα σε σχήμα δίκρανου, τα δύο μπηγμένα κάθετα στο έδαφος και το τρίτο πάνω τους σε σχήμα Π.

Εν ολίγοις η έκφραση αυτή αναφέρεται σε αυτούς που ταπεινώνονται αποδεχόμενοι εξευτελιστικούς όρους…

Το Καύδιον (λατ. Caudium) ήταν ιταλική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των Σαμνιτών Καυδίνων. Βρισκόταν στα σύνορα της Καμπανίας στην Αππία οδό μεταξύ Βενεβέντου και Καπύης κάτω από το όρος Ταμπούρνο.

Στη θέση του Σαμνιτικού Καυδίου σήμερα βρίσκεται το χωριό Μοντεζάρκιο (Montesarchio). Στην μακρόχρονη ιστορία του το Καύδιον ήταν ανεξάρτητη πόλη και είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό και μια δράση, για τα οποία αισθανόταν υπερήφανη.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2025/06/blog-post_1.html#google_vignette

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου