Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου |Photopolis 2025|

 
Το Photopolis φέρνει τον κόσμο της φωτογραφίας στο κέντρο του Αγρινίου 

Το Αγρίνιο φορά ξανά τον καλλιτεχνικό του παλμό. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis επιστρέφει, έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά ραντεβού της φωτογραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες φωτογράφους από περισσότερες από 70 χώρες, δημιουργώντας έναν θεσμό που ενώνει την τοπική κοινωνία με το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Φέτος, από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου 2025, η πόλη θα μετατραπεί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χώρο με 240 φωτογραφίες από 78 φωτογράφους και 48 χώρες. Οι εικόνες θα απλωθούν σε κομβικά σημεία, όπως η Παλαιά Δημοτική Αγορά, το Μουσείο Καπράλου, το Παπαστράτειο Μέγαρο, η γκαλερί ΤΑΞΙΔΕΥΣΑ και η Κεντρική Πλατεία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 20:00 στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, παρουσία πολλών δημιουργών. Την επόμενη μέρα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους χώρους μέσα από ειδική ξενάγηση.

Ξεχωριστοί καλεσμένοι είναι ο Hossein Farmani, ιδρυτής του Lucie Foundation και εμπνευστής των Lucie Awards, καθώς και ο Chaz Niell, Αμερικανός φωτογράφος που τιμήθηκε ως International Photographer of the Year 2024.


Το φεστιβάλ συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων: portfolio reviews, παρουσιάσεις έργου, ομιλίες και εργαστήρια, που ανοίγουν τον διάλογο ανάμεσα σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και κοινό.

Ξεχωριστή θέση έχει το Photopolis Film Festival, που επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Το διήμερο 18–19 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ, θα προβληθούν 15 ταινίες μικρού μήκους από διεθνή διαγωνισμό, με απονομή τριών βραβείων: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η Ελένη Μουζακίτη, ενώ η οργάνωση στηρίζεται από τη Λίλα Ζώτου, την ομάδα art8 και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου, με τη συμβολή χορηγών και συνεργατών.

Το Photopolis 2025 αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το Αγρίνιο μπορεί να λειτουργεί ως διεθνής κόμβος φωτογραφικής δημιουργίας, προβάλλοντας τη δύναμη της εικόνας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα:  www.photopolis.gr

Ταυτότητα εκδήλωσης

Διοργάνωση: Φωτογραφική ομάδα art8

Συνδιοργάνωση: Δήμος Αγρινίου

Υπό την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ημερομηνία: 11–20 Οκτωβρίου 2025

Διάρκεια: 10 ημέρες

Τίτλος εκδήλωσης: Photopolis – Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου

Χαρακτήρας εκδήλωσης: Διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ με εκθέσεις, παράλληλες δράσεις και κινηματογραφικό διαγωνισμό

Χώροι εκδήλωσης: Παλαιά Δημοτική Αγορά, Μουσείο Καπράλου, Παπαστράτειο Μέγαρο, Γκαλερί ΤΑΞΙΔΕΥΣΑ, Κεντρική Πλατεία, Δημοτικός Κινηματογράφος ΑΝΕΣΙΣ

Διεύθυνση χώρου: Κέντρο Αγρινίου (διάφορες τοποθεσίες)

Είσοδος: Ελεύθερη

https://agriniostories.gr/photopolis-11-20-10-photopolis-2025/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου