Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Είναι ο μνημειώδης ηγεμονικός θολωτός τάφος των Τζαννάτων στην Ν.Α Κεφαλληνία ο τάφος του Οδυσσέα;

Αεροφωτογραφία του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων που ανέσκαψε ο αρχαιολόγος Δρ. Λάζαρος Κολώνας  την διετία 1992-1993 (Φωτ. Λάζαρος Κολώνας)

Text : Hettie Putman Cramer & Makis Metaxas

Από την εποχή που εντοπίσαμε (3/9/1991) τον μνημειώδη θολωτό τάφο της μυκηναϊκής περιόδου στην θέση Μπούρτζι - Ρωγός στα Τζαννάτα Πόρου στην Ν.Α Κεφαλληνία στα πλαίσια της στοχευμένης  έρευνάς μας [1] για την θέση που θα πρέπει να βρισκόταν το άστυ της ομηρικής Ιθάκης και σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των πρώτων επιστημονικών ανακοινώσεων που έγιναν μετά την ανασκαφή του μνημείου (1992-1993) από τον αρχαιολόγο Δρ. Λάζαρο Κολώνα και των όσων ακολούθησαν μέχρι σήμερα αιωρείται ένα καθοριστικό ερώτημα κρίσεως:

Θα μπορούσε ο μνημειώδης ηγεμονικός θολωτός τάφος των Τζαννάτων στην Ν.Α Κεφαλληνία να είναι όντως ο τάφος του Οδυσσέα;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα - και πριν τοποθετηθούμε για το αν υπήρξε ως φυσικό πρόσωπο ο Οδυσσέας ή όχι -  προηγούνται δύο καθοριστικές ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις.

Η πρώτη ερώτηση είναι εάν όντως υπήρξε η αποκαλούμενη ομηρική Ιθάκη έτσι όπως καταγράφεται στα ομηρικά έπη  και δεν ήταν προϊόν της φαντασίας του Ομήρου.

Εάν απαντηθεί θετικά η πρώτη ερώτηση ότι πράγματι υπήρξε η ομηρική Ιθάκη έτσι όπως καταγράφεται και περιγράφεται λεπτομερώς στα ομηρικά έπη [2], (έστω και εάν πόρρω απέχει από το να είναι το σημερινό νησί που φέρει το όνομα αυτό από τα ιστορικά χρόνια), τότε ακολουθεί το δεύτερο σκέλος της ερώτησης και το πλέον σύνθετο.

Με το γεγονός ότι στο σημερινό νησί της Ιθάκης και παρά της συνεχόμενες έρευνες που έχουν γίνει επί 200 και πλέον χρόνια δεν έχει γίνει κατορθωτό να εντοπισθεί μια εγκατάσταση της μυκηναϊκής εποχής που να μπορεί να δικαιολογήσει ότι εκεί υπήρξε (έστω και στα όρια της νομιμότητας) το αναζητούμενο μυκηναϊκό κέντρο της εποχής του Οδυσσέα μήπως τελικά υπήρξε κάπου αλλού στην επικράτειά του; Μήπως τελικά ισχύει το προφανές,  δηλαδή μήπως στην Κεφαλληνία στο μεγαλύτερο και το πλέον πλουτοπαραγωγικό νησί με την αδιαμφισβήτητη κεντροβαρή γεωστρατηγική της θέση και αρχαιολογικά αποδεδειγμένα ότι είναι το νησί με τις περισσότερες μυκηναϊκές θέσεις στον χώρο του Ιονίου [3.] θα μπορούσε τελικά να ήταν εκεί χωροθετημένο το αναζητούμενο κέντρο διοίκησης (άστυ) του ηγέτη των μεγαθύμων Κεφαλλήνων καθώς και οι ταφικοί του χώροι;

Όπως όλα έδειξαν στην πορεία φαίνεται πως ίσχυε το προφανές ! Το ερώτημα αυτό ύστερα από τόσα χρόνια ερευνών και ανασκαφών σε όλα τα νησιά του Ιονίου και ιδιαιτέρως μετά τον εντοπισμό και την ανασκαφή του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων, έχοντας πλέον στην διάθεσή μας αρκετά περισσότερα δεδομένα, φαίνεται ότι μπορεί να απαντηθεί.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://homericithaca.blogspot.com/2024/08/blog-post.html?fbclid=IwY2xjawFGT8JleHRuA2FlbQIxMQABHTwe_1iy8eh-qMH0mrGeRKsHAZ1C_hzqwkkwN8ySLMkBvNLQ0bOZU4kfqQ_aem_cDGqO7gT1qHLYjuwCHfR5g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου