ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Θρακικός τάφος με Καρυάτιδες στην Βουλγαρία

Κοντά στα χωριά Sveshtari και Σμποριάνοβο της Βουλγαρίας βρέθηκε ο τάφος του βασιλέα των Γετών Δρομιχαίτης και της συζύγου του που ήταν κόρη του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου.

Αρχαιολόγοι από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν κοντά στον Θρακικό τύμβο του Sveshtari, σε βάθος περίπου 15 μέτρων, τα απομεινάρια ενός ξύλινου κιβωτίου, στο οποίο υπήρχαν καμένα οστά, στάχτη και πολύ καλά διατηρημένα χρυσά αντικείμενα. Ανάμεσά τους είναι ένα χρυσό διάδημα, 4-5 χρυσά βραχιόλια, διακόσμηση ιπποσκευής, διακόσμηση με κεφάλι θεάς, χάντρες.



Τα χρυσά βραχιόλια του θησαυρού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα εξάρτημα μετώπου με πολύ όμορφη προτομή αλόγου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό βάρος των ευρημάτων είναι περίπου 1,5 κιλά, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.


Αυτά δήλωσε η Δρ. Ντιάνα Γκέργκοβα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής της ομάδας η οποία πραγματοποιεί τις ανασκαφές.


Όταν βρήκαν τα πολύτιμα αντικείμενα, οι αρχαιολόγοι δούλεψαν και τη νύχτα, με το φως των προβολέων, επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμενόταν επιδείνωση του καιρού.


“Είναι η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του κράτους των Γετών, και μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο μεγαλύτερος τύμβος της βασιλικής νεκρόπολης των Γετών θα μας δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όταν μάλιστα διαθέτουμε χρήματα να τον μελετήσουμε. Δυστυχώς, αυτή τη φορά το σημαντικό γεγονός έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια  χορηγών, και όχι με τη χρηματοδότηση του κράτους”, διευκρίνισε η αρχαιολόγος.


“Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Χαίρομαι πάρα πολύ που καταφέραμε να δείξουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του αρχαιολογικού χώρου Σμποριάνοβο, για τον οποίο εδώ και πολύ καιρό το κράτος δεν εξασφαλίζει καμία χρηματοδότηση. Είναι ένα κέντρο παγκόσμιας σημασίας”, πρόσθεσε η Δρ. Ντιάνα Γκέργκοβα.


Το χωριό Σβεστάρι βρίσκεται στο Δήμο Ισπερίχ, του Νομού Ράζγκραντ, της Βορειοανατολικής Βουλγαρίας. Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ο γνωστός Θρακικός τύμβος, που ανακαλύφθηκε το 1982. Ο Θρακικός τύμβος του Sveshtari έχει περιληφθεί στον Kατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org).


Ο Θρακικός βασιλικός τύμβος χρονολογείται στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π. Χ. ενώ αποκαταστάθηκε με χρήματα δωρητή από τη Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή: www.visaltis.net




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...