ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

«Έργα τέχνης» των μαστόρων - Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας (φωτό)

Tα πέτρινα γεφύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που αποδεικνύουν την τέχνη και το μεράκι των μαστόρων της εποχής.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά...


1. Γεφύρι της Άρτας

Το πιο φημισμένο και τραγουδισμένο της Ελλάδας. Στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο από τον 17ο αιώνα και είναι γνωστό για τον μύθο που το συνοδεύει και από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται σε αυτό. Το συνολικό μήκος του φτάνει περίπου τα 145 μέτρα.



2. Γεφύρι Παλαιοκαρυάς


Το εντυπωσιακό αυτό γεφύρι βρίσκεται στα Τρίκαλα στο συνοικισμό της Κάτω Παλαιοκαρυάς. Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνει και ο καταρράκτης που είναι στο σημείο ενώ η κατασκευή του χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το ύψος του ξεπερνά τα 9 μέτρα και το άνοιγμα του τόξου τα 19,50 μέτρα.


3. Γεφύρι Πορτίτσας


Το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά είναι σε ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς σημείο. Μαζί με το ομώνυμο φαράγγι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με μια μεγάλη καμάρα νότια και με μια μικρή βόρεια. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα ενώ το ύψος του φτάνει τα 7,80 μέτρα.


4. Κόνιτσας


Ένα από τα πιο φημισμένα γεφύρια στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ στην καμάρα του υπάρχει το καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς όταν φυσούσε δυνατά ο αέρας. Πληροφορίες από το newsbeast.gr


5. Γεφύρι Κόκκορη


Η Ήπειρος φημίζεται για τα πέτρινα γεφύρια της και αυτό του Κόκκορη στο Κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήπους είναι ιδιαίτερα γνωστό και πολυφωτογραφημένο. Το γεφύρι με τη μοναδική καμάρα του είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή και χτίστηκε το 1750 με χρήματα του Νούτσου Κοντοδήμου ενώ αργότερα επισκευάστηκε πολλές φορές.


6. Γεφύρι της Πύλης


Ή αλλιώς γεφύρι της Πόρτας. Είναι ένα μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Γεφυρώνει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας και θεωρείται έργο του Αγίου Βησσαρίωνα. Είναι ένα γεφύρι πρόσφατα συντηρημένο.


7. Γεφύρι της Μυρτιάς

Το Γεφύρι της Μυρτιάς χτίστηκε την εποχή του Τρικούπη, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επί 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894. Σε κάποια από τις εφτά συνολικά πρωθυπουργίες του έφτιαξε τον δρόμο Αγρίνιο – Θέρμο, άρα και το γεφύρι στο Κεφαλόβρυσο της Μυρτιάς


2 σχόλια:

  1. http://agriniovoice.gr/to-gefiri-tis-mirtias-opos-leme-to-gefiri-tis-artas/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κι ευχαριστώ για το σύνδεσμο. Ήδη πρόσθεσα και το γεφύρι της Μυρτιάς στην ανάρτηση.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...