ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο ζωγράφος Κώστας Κουτσουρής – Kostas Koutsouris [1913-1991]

Ο Κώστας Κουτσουρής γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1913. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1932-1938. Όταν ακόμη ήταν φοιτητής της Αν.Σχ Καλών Τεχνών διορίστηκε αρχικά βοηθός Επιμελητού της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και στη συνέχεια Επιμελητής.

Εκεί είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες συντήρησης πινάκων δίπλα σε έμπειρους ανθρώπους με βαθειές γνώσεις της τέχνης, όπως ο Γεώργιος Χατζόπουλος, ο Οδυσσέας Φωκάς και ο Γεώργιος Στρατηγός.

Έλαβε μερος σε ομαδικές εκθέσεις των Ελευθέρων Καλλιτεχνών και στις Πανελλήνιες από το 1938 και μετά.
Πήρε μέρος στην έκθεση Ελληνικής Τέχνης που έγινε στη Στοκχόλμη το 1946.

Έργα του υπάρχουν Στο Δήμο Αθηναίων και στην Πινακοθήκη του, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (γραφείο υπουργού), στην Εθνική Πινακοθήκη, Στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Ευάγγελος Αβέρωφ του Μετσόβου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Στα Ανάκτορα του Τατοϊου και της Αθήνας, στο τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην Πινακοθήκη του Μονάχου, την Πινακοθήκη του Μουσείου Αιγίου, στο Καλιμανοπούλειο Ίδρυμα Καλαβρύτων, σε διάφορες Τράπεζες, σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές ελλήνων και ξένων.
 

Κουτσουρής Κώστας-Καλάβρυτα, 1972

Στον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης υπήρξε ο πρώτος ο οποίος, μετά τον πόλεμο φοίτησε με υποτροφία στο γνωστό Instituto Centrale di Restauro της Ρώμης και στη συνέχεια στο Μουσείο του Λούβρου και την Πινακοθήκη του Μονάχου και ο πρώτος που εφήρμωσε στην Ελλάδα την επιστημονική συντήρηση στα έργα τέχνης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα παράλληλα αναλαμβάνει και την συντήρηση των έργων της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι και την συνταξιοδότησή του το 1970.

Είχε αναλάβει επίσης την αποκατάσταση πολλών καλλιτεχνικών μνημείων, μεταξύ των οποίων είναι η αποτοίχιση και επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών της Νέας Μονής Χίου, η συντήρηση τοιχογραφιών στο άγιο Όρος, η συντήρηση της τοιχογραφίας στη Ζωοφόρο του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Παλαιών Ανακτόρων, αμέτρητων έργων ιδιωτικών συλλογών και Ιδρυμάτων.
 

Κουτσουρής Κώστας-Χορός στο Μέτσοβο, 1975

Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στα Επτάνησα με εντολή του τότε Υπουργού Παιδείας πήγε στη Ζάκυνθο και στη Κεφαλονιά για τη διάσωση των καλλιτεχνικών θησαυρών (Βυζαντινών εικόνων, έργων επτανησιακής τέχνης και τοιχογραφιών).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εργασία του στον ʼΑγιο Ανδρέα Βολιμών οπου γίνεται η πρώτη αποτοίχιση στην Ελλάδα όλων των τοιχογραφιών, που ανακάλυψε κάτω απο πολλαπλά στρώματα ασβέστη, η μεταφορά αυτών σε μουσαμά και τελάρα και η ανασυγκρότηση του ναού μέσα στο Μουσείο της Ζακύνθου.
Παρόμοια εργασία εκτελέστεικε και στη Μονή Ταξιαρχών στα Περατάτα Κεφαλονίας.

Η Εθνική Πινακοθήκη τον Μάρτη του 1984 σε αναδρομική έκθεση που κράτησε δύο μήνες παρουσίασε τη δουλειά του, θέλοντας να τόν τιμήσουν.
 

Κουτσουρής Κώστας-Η Κορυτσά χιονισμένη

Το 1940 πέρνει μέρος στον πόλεμο, στην Κορυτσά ζωγραφίζει την πόλη χιονισμένη με το στρατό μας όταν την κατέλαβαν.Ο πίνακας αυτός ευρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής ʼΑμυνας και μπροστά απ΄αυτόν φωτογραφίζεται ο εκάστοτε υπουργός όταν έχει καλεσμένους.

Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ήταν ο γνωστος Καπετάν Κωστάκης που έδρασε στην περιοχή Αιγιαλείας. Πέθανε στην Αθήνα το Μάη του 1991.
 

Κουτσουρής Κώστας-Τοπίο


Κουτσουρής Κώστας-Landscape


Κουτσουρής Κώστας-Μετά την Ναυμαχία


Κουτσουρής Κώστας-Ο κήπος του Μουσείου

Κουτσουρής Κώστας-Μέγα Σπήλαιο, 1987



Κουτσουρής Κώστας-Χασιά Μάνης

kalavrytanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...