ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο ζωγράφος Τάκης Παρλαβάντζας – Takis Parlavantzas [1930-2014]

Παρλαβάντζας Τάκης-Untitled, 2002
Ο Τάκης Παρλαβάντζας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930 όπου και τελείωσε το γυμνάσιο το 1948. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ στο εργαστήριο του Μόραλη από το 1948 έως το 1955 παίρνοντας όμως μαθήματα και στα εργαστήρια του Γ.Μαθιόπουλου και του Ο. Αργυρού.


Το 1956 έλαβε από την Α.Σ.Κ.Τ το δίπλωμα θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών με καθηγητή τον Π. Πρεβελάκη. Από το 1956 έως το 1958, με υποτροφία την Ολλανδικής κυβέρνησης, σπούδασε στο εργαστήριο μνημειακής τέχνης της Rijksacademie van Beeldende Kunsten του Άμστερνταμ με δάσκαλο τον W.Clenin, vitrail, ψηφιδωτό, φρέσκο σκραφίτο καθώς και γλυπτική και χαρακτική.
 

Παρλαβάντζας Τάκης_01

Το 1961 και 1962, με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών σπούδασε στο Παρίσι φρέσκο στην Ecole superieres des beaux-arts με δάσκαλο τον J.C.Aujame και vitrail και μπετόν γκλας στην Ecole des Metiers d’Art με δάσκαλο τον A.Giroux. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε και μελέτησε τα μουσεία για την σύγχρονη τέχνη στην Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.
 

Παρλαβάντζας Τάκης-Battle of Alamana-Athanasios Diakos

Αρχικά ήταν επηρεασμένος από το έργο του Μόραλη, ενώ η ζωγραφική του Cezanne ασκούσε πάνω του ιδιαίτερη έλξη. Κατά την περίοδο αυτή επιδόθηκε στο πορτρέτο, το γυμνό και το ύπαιθρο. Αργότερα στο Παρίσι, στράφηκε στην αφηρημένη και τελικά στην ανεικονική τέχνη, για να κατασταλάξει σε έναν τύπο αποσπασματικού ρεαλισμού. Τα εκφραστικά του μέσα στα vitraux και στην ανάγλυφη γλυπτική είναι γεωμετρικά σχήματα, χρώματα, τόνοι και γραμμές που εμπεριέχουν συχνά αναγνώσιμους κύκλους.
 

Παρλαβάντζας Τάκης-Seated woman in green dress, 1957

Υπηρέτησε σαν Έφεδρος Αξιωματικός του Μηχανικού στον Στρατό. Διετέλεσε Καθηγητής Τεχνικών στην μέση εκπαίδευση για 6 χρόνια. Εργάστηκε σαν ζωγράφος σε εργοστάσια κεραμικής, εικονογράφησε σχολικά και λογοτεχνικά βιβλία. Συντήρησε και αποκατάστησε τα vitraux του Κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς και του υποκαταστήματος Ρόδου. Επίσης εργάστηκε στην Υπηρεσία Αναστηλώσεων για τον καθαρισμό και διάσωση Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.
 

Παρλαβάντζας Τάκης-Cold colour composition, 1975

Έχει εκτελέσει σειρά μεταλλίων για τον Ελληνικό Συλλεκτικό Κύκλο καθώς και σχέδια για ταπισερί και χαλιά. Υπήρξε μέλος του ΕΕΤΕ όπου διετέλεσε και πρόεδρος. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε πολλές Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Αρχείο του ζωγράφου και 1550 μακέτες έργων του, βρίσκονται στο Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου στην ΣΤΟart Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παρλαβάντζας Τάκης-Composition in green, 1970

Παρλαβάντζας Τάκης-Red theme

Παρλαβάντζας Τάκης-Μήτηρ Θεού

Παρλαβάντζας Τάκης, 1979

psatharis-auctions.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...