Σε μια εποχή ισοπεδωτική όπου οι αξίες της αυθεντικότητας της ζωής πλήττονται, απλοί άνθρωποι, της καθημερινότητας, μετουσίωσαν το βίωμα και το ταλέντο τους σε τέχνη και κοινωνία.
Μια τέτοια ταπεινή, αλλά και μεγάλη συνάμα μορφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής ήταν ο μπαρμπα – Δημήτρης Κόττας, ένας από τους τελευταίους της γενιάς των μουσικών της παράδοσης της Καλής Βρύσης και της περιοχής Δράμας, ο οποίος αναχώρησε για τα αιώνια, σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπρό παράδειγμα και μια πλούσια παρακαταθήκη για την μακεδονική παραδοσιακή μουσική.
Ο Δημήτριος Κόττας αν και αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, ήταν ένας από τους παλαιότερους οργανοπαίκτες της Καλής Βρύσης Δράμας, που έπαιζε και κατασκεύαζε γκάιντα, γι αυτό αναφερόταν ως «Γκαϊντολαλιτάς». Η γκάιντα είναι ένα από τα κυρίαρχα όργανα στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία χρόνια, όπου ονομαζόταν ασκός. Ιδιαίτερη θέση έχει στην παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης. Ωστόσο υπάρχει και στην παράδοση πολλών νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και του Πόντου.
Γεννήθηκε το 1926 και ξεκίνησε να παίζει γκάιντα από την ηλικία των 13 ετών. Την γκάιντα την διδάχτηκε από τον πατέρα του και δίδαξε ο ίδιος στη νέα γενιά για 4 χρόνια στο μουσικό σχολείο της Δράμας, ηχογραφώντας μάλιστα και πολλά παραδοσιακά κομμάτια. Από σήμερα η τοπική παραδοσιακή μουσική θα έχει έναν λιγότερο εκπρόσωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου