ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα-Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα


Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα και τίτλο Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2019.

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Σπύρος Βασιλείου, «Το σπίτι της Αγγέλας και του Δημήτρη στο Φηροστεφάνι», 1980, λάδι σε καμβά. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας, από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Νικόλαος Χατζηκυριάκος–Γκίκας, «Σαντορίνη», σχέδιο με στυλό διαρκείας και χρωματιστά μολύβια. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, όσο και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Νίκος Εγγονόπουλος, «Καμάρα στα Κάτω Φηρά», λάδι σε καμβά. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Παναγιώτης Γράββαλος, «Σπίτι με θέα», λάδι σε καμβά. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας  προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, όσο και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Κώστας Σπυριούνης, «Άγιος Μηνάς», λάδι σε ξύλο. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.


 Πάρις Πρέκας, «Η θέα από τον Πύργο», υδατογραφία. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.


 Λυκούργος Κογεβίνας, «Ο γιαλός των Φηρών», λάδι σε χαρτόνι. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.


 Σοφία Καλογεροπούλου, «Η Σαντορίνη της φαντασίας μας», ακρυλικό σε χαρτί. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.


 Όπυ Ζούνη, «Σαντορίνη», μικτή τεχνική. Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα.

Επιμέλεια – Σχεδιασμός έκθεσης: Σταμάτης Ζάννος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...