ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Επειδή είναι το σκοτάδι που γεννάει το φως…: Ομαδική έκθεση της Γκαλερί Άλμα στην Τήνο


Η Γκαλερί Άλμα, σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση 22 σύγχρονων δημιουργών «Επειδή είναι το σκοτάδι που γεννάει το φως…».

 […] όσα δε ζήσαμε αυτά μας ανήκουν
–Τ. Λειβαδίτης 25η ραψωδία της Οδύσσειας


«Τύχη αγαθή μου επιτρέπει κι φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, να επιμελούμαι της κεντρικής, καλοκαιρινής έκθεσης που παρουσιάζει το IΤΗΠ. Φέτος, την πρωτοβουλία παίρνουν οι «Φίλοι της Τήνου», οι οποίοι αθόρυβα μεν πλην ουσιαστικά δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού ώστε να προβληθεί έτι περαιτέρω το νησί. Μαζί με την επίσης παλιά γνώριμο της Τήνου, την γκαλερίστα Μαρία Αλμπάνη (γκαλερί ΑΛΜΑ), προσπαθήσαμε να συνθέσουμε ένα εικαστικό παζλ το οποίο φιλοδοξεί να δείξει κάποιες βασικές παραμέτρους της σύγχρονης δημιουργίας του τόπου μας…

Vassilis Selimas, Hypnos (Sleep), acrylics on paper, 80x60cm, 2016-17 (1)


Προσπαθήσαμε ώστε η έκθεση αυτή να σηματοδοτεί την αισιόδοξη πλευρά της δυσοίωνης περιόδου που ζήσαμε όλοι μας και εν μέρει ζούμε ακόμη. Το πραγματικό και το συμβολικό σκοτάδι που κυκλοφορεί απειλητικό και στη χώρα μας και τον κόσμο με την απειλή, τις αρρώστιες ή και το θάνατο να κρύβεται στις πιο αθώες και πιο ανθρώπινες χειρονομίες. Σ’ένα χάδι, ένα φιλί, μια χειραψία ή μια αγκαλιά… Υπενθυμίζουμε ότι αργά ή γρήγορα το φως ακολουθεί και ότι το σκοτάδι εκτός από απελπισία ή ζόφο –αυτά δηλαδή που δημιούργησε ο εγκλεισμός, ο φόβος και η απομόνωση- μπορεί να λειτουργήσει και ως εκκολαπτήριο, ως πυροκροτητής δημιουργίας…

Επειδή είναι το σκοτάδι που γεννάει το φως. Κι όχι αλλιώς… Κάτω από τον γενικό και συμβολικό τίτλο συστεγάζονται ετερόκλητοι καλλιτέχνες, παλαιότεροι και νεότεροι, ιστορικά πρόσωπα και πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί σε τρόπον ώστε η όποια σύνθεση της ομαδικής έκθεσης να προκύπτει μέσα από τις αντιθέσεις ή τις αντιπαραθέσεις των επιμέρους.

Tassos Missouras, Untitled, acrylic and oil on canvas, 70x50 cm each, 2020


Η έκθεση αυτή, των είκοσι δύο (21+1) δημιουργών αφιερώνεται στη μνήμη ενός καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική πρωτοπορία, που αγάπησε την Τήνο ζώντας εκεί τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του και που μετά θάνατον, το ΙΤΗΠ του αφιέρωσε έκθεση-ντοκουμέντο το 2016, οργανωμένη από τον συνάδελφο Χριστόφορο Μαρίνο. Στον Βλάση Κανιάρη (1928-2011) οφείλουμε όλοι, του οφείλω προσωπικά πάρα πολλά. Έστω λοιπόν ως επιστέγασμα αυτής της έκθεσης ο διάλογος που προκύπτει ανάμεσα στο έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη και νεότερων δημιουργών…»

Μάνος Στεφανίδης [Απόσπασμα από το κείμενο του καταλόγου «Μία σύνοψη της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με 21+1 δημιουργούς» που συνοδεύει την έκθεση]

Ευχαριστούμε θερμά τους «Φίλους της Τήνου» για την υψηλού επιπέδου πολιτιστική τους πρωτοβουλία και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

 Michalis Manousakis, At the waning of the moon, acrylics and charcoal on wood, 184 × 110 cm, 2019



Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Γιάννης Αδαμάκης, Ανδρέας Βούσουρας, Θράφια (Παναγιώτης Δανηιλόπουλος), Γωγώ Ιερομονάχου, Τζουλιάνο Καγκλής, Γιώργος Καζάζης, Νίκος Καλαφάτης, Κυριάκος Κατζουράκης, Άρης Κατσιλάκης, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μανουσάκης, Κατερίνα Μερτζάνη, Τάσος Μισούρας, Κυριάκος Μορταράκος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αχιλλέας Πιστώνης, Σπυριδούλα Πολίτη, Βασίλης Σελιμάς, Βασίλης Σούλης, Μανταλίνα Ψωμά και ο Βλάσης Κανιάρης

Andreas Voussouras, Pendulum (for L.C.), wood, paper and marble, 100×70×4 cm, 2020



Konstantinos Patsios, Entropie des nuages, mixed media on canvas, 150x150 cm, 2020



Κεντρική φωτογραφία θέματος: Βλάσης Κανιάρης, Σπουδή για μια σημαία, 2008

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από:  31/7/2020 Εως: 31/8/2020
Εγκαίνια: Παρασκευή, 31 Ιουλίου στις 20:00 | Ωράριο έκθεσης: Δευ, Τετ, Πεμ: 9:00-15:00 | Παρ-Κυρ: 10:30-14:00 & 19:00-21:00 | Τρίτη: κλειστά

Τοποθεσία:
Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ακτή Γ. Δρόσου, Τήνος

Eισιτήρια:
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: +30 22830 29070, 170, 171


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...