ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αρκάς – Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ: Έκθεση στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου


Με πλεύση το χιούμορ, οι 26οι ΠΛΟΕΣ που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, έχουν τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» και είναι αφιερωμένοι στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά.


Εφέτος, διανύουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι από πολλές απόψεις. Προσπαθούμε ωστόσο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των καιρών, μέσα από τα μέτρα πρόληψης που σχολαστικά εφαρμόζουμε, τα οποία βασίζονται στις ευθύνες κυρίως που αναλογούν σε όλους, αλλά και στον καθένα μας ξεχωριστά, απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Με πλεύση το χιούμορ, οι 26οι ΠΛΟΕΣ που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, έχουν τίτλο «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ» και είναι αφιερωμένοι στον σκιτσογράφο, γελοιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό δημιουργό Αρκά, που αυτή την χρονιά γιορτάζει τα 40χρονα της έντυπης καλλιτεχνικής του παρουσίας.

Ο Αρκάς, με το καταλυτικό κι εμπνευσμένο χιούμορ του, αλλά και το πηγαίο του ταλέντο, αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, των ενδιαφερόντων και των γεωγραφικών περιοχών της πατρίδας μας, όπως και αρκετών χωρών του εξωτερικού, αφ’ ης στιγμής γνωρίζουμε ότι πολλά albums του και γελοιογραφίες έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε 9 τουλάχιστον γλώσσες.


Κατά την διάρκεια των 40 αυτών χρόνων της δημιουργίας του, ο Αρκάς μέσα από τους «ήρωες κι αντι-ήρωες» που διαμορφώνει, αντανακλά προσωποποιήσεις και συμπεριφορές, που εκφράζουν ως κρυμμένες αλήθειες κι ευτράπελα της ζωής, τα προβλήματα και τις αντιδράσεις μας, τις μύχιες σκέψεις και τις ανομολόγητες ορέξεις μας, τις φαντασιώσεις και τους δισταγμούς μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, τους φόβους και τις ελπίδες ή τις λαχτάρες μας, μεταμφιεζόμενος εκείνος σε έναν κλαυσίγελο. Το λυτρωτικό και πολυεπίπεδο χιούμορ του Αρκά γίνεται ένας οδηγός αυτεπίγνωσης, αποτελώντας κάθε φορά ένα καίριο αποτύπωμα της πολιτισμικής μας ιστορίας, καθώς αποδίδει –σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χωρίς μάσκες και προκαλύμματα- τις περισσότερες πτυχές των ηθών, των συμπεριφορών και νοοτροπιών της καθημερινότητάς μας.

Ο ίδιος ο Αρκάς (που υπογράφει πάντα τα έργα του με αυτό το ψευδώνυμο), ποτέ δεν εμφανίζεται σαν πρόσωπο, όχι από ιδιοτροπία αλλά από επιλογή να γνωστοποιείται μόνον μέσα από τα εικαστικά του δημιουργήματα. Είναι παντού και πουθενά, υπάρχοντας στην συνείδηση και διαβάζοντας την ίδια στιγμή το υποσυνείδητό μας. Ενώ μας είναι άγνωστος, τον αισθανόμαστε ως άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας, μέσα από τις ιστορίες του, που μας είναι οικείες κι απροσδόκητες, ευφάνταστες κι ευρηματικές, βγάζοντας στην επιφάνεια όψεις κι εκδοχές από τον κρυμμένο μας εαυτό.


Ο Αρκάς είναι, εκτός των άλλων, ο καλλιτέχνης που πρώτος και μάλιστα σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανταποκρίθηκε δημιουργικά και «σχολίαζε» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το λεπτό του χιούμορ ή με σαρκασμό κι άλλοτε πάλι με ειρωνεία ή υπομειδίαμα, τα του κορονοϊού και της πανδημίας. Η έκθεση αυτή, όντας επίκαιρη, παρουσιάζει κι ένα εσωτερικό αφιέρωμα, από τον Αρκά, στον κορονοϊό (!) αντικαθρεφτίζοντας τις ποικίλες μας αντιδράσεις. Αυτός άλλωστε ήταν κι ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο επελέγη να είναι εφέτος ο Αρκάς ο τιμώμενος καλλιτέχνης, του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ».

Στην παρουσιαζόμενη έκθεση θα υπάρχουν μεγεθυμένες κι ακριβείς αναπαραγωγές (περί τις 185) από τα περισσότερα albums του καλλιτέχνη, (από εξαντλημένα βιβλία του κι άλλα που ακόμη κυκλοφορούν), όπως επίσης και γύρω στα 65 πρωτότυπα και χειροποίητα έργα του, που έγιναν και «ιστορικά» στην περίπτωση αυτή παρουσιάζονται, πριν ο Αρκάς χρησιμοποιήσει -στις πιο πρόσφατές του δημιουργίες- τα μέσα της υψηλής τεχνολογίας ως προς την πιο εκσυγχρονισμένη τους χρωματική απόδοση.


Επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και του συνοδευτικού της εικαστικού Καταλόγου, είναι η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά

Η έκθεση (χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού), θα ανοίξει την είσοδό της στο κοινό το Σάββατο 1 Αυγούστου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός αν ανακύψουν ειδικοί λόγοι και μπορέσει να παραταθεί.

Χωρίς ειδικά εγκαίνια, λόγω αποφυγής συνωστισμού || Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης

Τοποθεσία:
Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως, Χώρα Άνδρου, Άνδρος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...