ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Τρέξτε να δείτε την βαρβαρότητα!


Σενέρ Λεβέντ

Τρέξτε, τρέξτε. Τρέξτε στο Βαρώσι. Είστε όλοι προσκεκλημένοι. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία. Τρέξτε να συναντηθείτε με τα φαντάσματα της πόλης φάντασμα. Αυτή η πόλη είναι ένα μουσείο απ’ άκρου εις άκρον. Μουσείο βαρβαρότητας. Τρέξτε να δείτε τη βαρβαρότητα! Δεν αξίζει να δει κανείς σε τι χάλι μετέτρεψαν αυτή την ωραία πόλη οι ήρωες Τούρκοι πιλότοι; Δεν θέλετε να δείτε πώς τρέφονται τα φίδια και οι σαρανταποδαρούσες εδώ και 46 χρόνια;


Τρέξτε, βιαστείτε. Αυτό είναι το τελευταίο πλιάτσικο! Και το πιο επωφελές. Με το πιο πολύ μέλι! Γράψτε στις πόρτες «πιασμένο». Θα ανοίξετε εστιατόριο με λαχματζούν; Με κοκορέτσι; Κοιτάξτε πόσο κατάλληλα είναι εκείνα τα παλιά καφέ. Ευγνωμονείτε τους πιλότους που τα βομβάρδισαν. Να που σας έδειξαν και το σήμερα. Όσοι άρπαξαν την Κερύνεια την άρπαξαν. Πάει η δική τους σειρά. Το Βαρώσι έμεινε σε εσάς! Μην λυπάστε αν δεν μπορέσατε να αρπάξετε ένα μικρό χώρο από την παραλία της Κερύνειας.

Οι παραλίες του Βαρωσιού είναι χρυσάφι, χρυσάφι! Έκανα πολλές φορές μπάνιο σε εκείνη τη θάλασσα και ξέρω. Τις εποχές που εσείς δεν ήσασταν εδώ. Θυμάμαι την παλιά κατάσταση αυτών των ακτών, αυτών των κτηρίων. Και καίγομαι μέσα μου γι’ αυτό, καίγομαι, καίγομαι πολύ. Πώς κατακρεούργησαν τούτη την ομορφιά; Πώς άφησαν εκείνες τις βόμβες να πέσουν πάνω σε αυτή την πόλη; Ελάτε να δείτε μετά από 46 χρόνια! Το μέρος αυτό είναι χώματα που δεν μπορέσατε να πατήσετε για χρόνια. Το μέρος που αν το φωτογραφίζατε από μακριά, θα σας είχαν συλλάβει.

Τώρα είναι ελεύθερο! Μην χάσετε την ευκαιρία. Πηγαίνετε να δείτε! Νιώθουν περήφανοι να σας δείχνουν τη βαρβαρότητα που έκαναν. Κοιτάξτε τα σπίτια των οποίων τα ταβάνια έπεσαν και τις πόρτες τους που αφαιρέθηκαν. Το μέρος αυτό είναι ένας χώρος που δολοφονούνταν αιχμάλωτοι και ρίχνονταν σε μια δεξαμενή. Ποιος ξέρει πόσοι χτυπήθηκαν και ξεψύχησαν στον δρόμο που ασφαλτοστρώνεται τώρα; Είμαι βέβαιος ότι τώρα θα αλλάξετε και το όνομά του. Θα το ονομάσετε είτε "Ηρωικό Βαρώσι", είτε "Γαζή Βαρώσι"!

 

Τιμές στους δολοφόνους

Τρέξτε, τρέξτε. Τρέξτε να συναντηθείτε με τα φαντάσματα. Πόσοι πολλοί υπήρχαν τελικά με αυξημένη όρεξη για πλιάτσικο. Εκείνοι που μας πετροβόλησαν είναι στην πρώτη γραμμή. Εκείνοι που σκότωσαν τον Σολωμού και τον Ισαάκ; Δεν εμφανίστηκαν και εκείνοι; Σκότωσαν και πήραν τα παράσημά τους. Αποκαταστάθηκαν όλοι όσοι κρατούσαν πιστόλι και σκόπευαν σε εκείνες τις φωτογραφίες.

Ο διοικητής της Αστυνομίας προήχθη. Ο άλλος έγινε υπουργός. Μήπως δεν αποκαταστάθηκαν και εκείνοι που χτυπούσαν με ξύλα και σιδερένιους λοστούς το κεφάλι του Ισαάκ που κειτόταν στο έδαφος; Ιδού, αυτοί είμαστε εμείς. Εδώ σε εμάς βραβεύεται η βαρβαρότητα. Τιμωρείται όποιος θέλει αδελφοσύνη! Βασανίζεται!

Αφού είπαν ελάτε να δείτε, πηγαίνετε να δείτε. Και κοιτάξτε καλά τα φαντάσματα. Κοιτάξτε, γράφει "King George" πάνω σε αυτό το κτήριο. Και σε αυτό "Cafe Edelweiss". Δεν έχετε καθίσει έστω και μία φορά εσείς να πιείτε τον καφέ σας σε εκείνο το καφέ. Ποιος ξέρει τι έρωτες έχουν βιωθεί εκεί. Εσείς δεν ξέρετε, ήρωες πιλότοι. Ήταν μια πόλη του έρωτα τούτη η πόλη την οποία μετατρέψατε σε ερείπια.

Έκαναν περίπατο τα απόβραδα στα πεζοδρόμια. Έβγαιναν σε ένα ταξίδι ρεμβάζοντας στον δρόμο που χάραζε το σεληνόφως. Οι φωσφορισμοί έλαμπαν ολόλαμπροι. Τις καλοκαιρινές βραδιές βουτούσαν στη φεγγαράδα. Τραγουδούσαν κάτω από την κληματαριά. Εσείς τα καταστρέψατε όλα αυτά, εσείς. Εκτελώντας μια διαταγή που δεν έπρεπε να εκτελεστεί. Εγώ είμαι Λευκωσιάτης. Όμως, μετά από αυτό το έγκλημα έγινα Βαρωσιώτης.

Ακόμα σαστίζω πώς το προσφέραμε στα φίδια επί 46 χρόνια. Ακόμα ντρέπομαι που παρακολουθούσαμε με δεμένα τα χέρια. Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα κοτζάμ πολυώροφο κτήριο. Τα παράθυρά του αφαιρέθηκαν. Ό,τι υπήρχε μέσα σε αυτό φορτώθηκε σε καράβια και μεταφέρθηκε πέρα από τη θάλασσα. Τηλεοράσεις, ψυγεία, πολυθρόνες. Κοιτάξτε, αυτή είναι μια ημιτελής οικοδομή.

Τοποθετήθηκαν οι πάσσαλοι και έμεινε εκεί. Στην καρδιά μας καρφώθηκαν αυτοί οι πάσσαλοι. Κοιτάξτε καλά. Εδώ είναι το μέρος που ξανασταυρώθηκε ο Χριστός! Αχ Βαρώσι! Ωραίο Βαρώσι. Σε σκότωσαν άλλη μια φορά. Μετά από 46 χρόνια! Και από πάνω λένε «σήκω όρθιος, βαδίζουμε προς το μέλλον». Να πάρουν την απάντησή τους από τον ποιητή Νεϊζέν: «Σήκω όρθια ήμερη πατρίδα, είπαν. Σηκωθήκαμε. Κάθισαν οι πούστηδες, εμείς σηκωθήκαμε».

Πηγή: politis.com

https://slpress.gr/anadimosieuseis/trexte-na-deite-tin-varvarotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...