ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Γιάννης Τσαρούχης: Όταν γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας

Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Ελλάδας, ο Γιάννης Τσαρούχης, το έργο του οποίου παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε στον Πειραιά, το μακρινό 1910. Η οικογένεια Τσαρούχη μετακόμισε το 1927 στην Αθήνα, ωστόσο ο Πειραιάς, είχε επηρεάσει βαθιά τον καλλιτέχνη. Οι εικόνες από τις λαϊκές συνοικίες, αλλά και ο μεγαλοαστικός τρόπος ζωής του, τον συντρόφευσε σε όλη την διάρκεια της πορείας του.

Τα πρώτα του έργα φιλοξένησε ο χώρος πολιτισμού Άσυλο Τέχνης. Η έκθεση σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία και τον οδήγησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δάσκαλοι του αποτέλεσαν σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης, όπως οι Ιακωβίδης, Βικάτο και Παρθένης.

Το 1931–1934 υπήρξε μαθητής του Φώτη Κόντογλου, ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία, στην λαϊκή αρχιτεκτονική και την ενδυμασία. Μάλιστα, υπήρξε πρωτοστάτης στο αίτημα για την ελληνικότητα της τέχνης, μαζί με τους Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου και Αγγελική Χατζημιχάλη.

Δύο άνδρες με φτερά πεταλούδας, 1968. Λάδι σε καπλαμά, 44,5 Χ 39,4, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 631

Ο επόμενος χρόνος, βρήκε τον Τσαρούχη στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι και στην Ιταλία. Τα ερεθίσματα που έλαβε από τα ταξίδια του στην Ευρώπη όπως η θέαση πολύτιμων δημιουργημάτων της Αναγέννησης και του Ιμπρεσιονισμού επηρέασαν την καλλιτεχνική του οπτική.

Επιπροσθέτως, όχι μόνο ανακάλυψε το έργο σπουδαίων ζωγράφων όπως του Θεόφιλου αλλά είχε και την ευκαιρία να γνωρίσει καλλιτέχνες όπως ο Ανρί Ματίς και ο Αλμπέρτο Τζακομέττι!

Στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής, αποφάσισε να ιδρύσει μια ιδιωτική σχολή ζωγραφικής, στην οποία φοίτησαν ο Κοσμάς Ξενάκης, ο Μίνως Αργυράκης, η Ροζίτα Σώκου και πολλοί ακόμα. Το 1950 επισκέφτηκε ξανά το Παρίσι όπου ένα χρόνο μετά, το 1951, παρουσίασε την έκθεση “Ρέτφρη Γκάλερυ”. Τρία χρόνια αργότερα, το 1953 υπέγραψε συμβόλαιο με την γκαλερί Ιόλας της Ν. Υόρκης.

Κεφάλι νέου,1970 Παστέλ σε χαρτί, 23,5 Χ 30,5 Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη , αρ. ευρ. 2749

Το 1956 αποτέλεσε υποψήφιος για Γκούγκενχαϊμ και λίγο αργότερα πήρε μέρος στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1967 αποφάσισε να μείνει στο Παρίσι. Το 1982 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, στο σπίτι του καλλιτέχνη, στο οποίο παραχώρησε ο ίδιος πολύτιμα έργα του.

Με πληροφορίες από: Wikipedia | Φωτογραφία:koutipandoras

https://www.culturenow.gr/giannis-tsaroyxis-otan-gennithike-enas-apo-toys-spoydaioteroys-zografoys-tis-elladas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...