ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Συλλογή Κώστα Σχιζάκη, μια ιστορική έκδοση

Ως «ένα πολύτιμο δώρο μόχθου, αγάπης και συνεπούς εξωστρέφειας…» χαρακτήρισε η ιστορικός Τέχνης  Ίρις Κρητικού την εντυπωσιακή έκδοση «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου – έργα από τη συλλογή Κ. Σχιζάκης».

Ο Τόμος περιλαμβάνει έργα από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του Μουσείου αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη και της συζύγου του Ειρήνης Βαλληνδρά – Σχιζάκη. Όπως τόνισε η κ. Κρητικού «Η συλλογή των έργων του Μουσείου, εκπροσωπεί τον ανθό των Κρητών ή κρητικής καταγωγής εικαστικών, παλαιότερων, νεότερων και νεότατων (Θωμάς Φανουράκης, Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκις, Γιώργος Κουνάλης, Νίκος Φωτάκης, Αριστείδης Βλάσσης κ.ά.) αποτελώντας πολυτιμότατη παρακαταθήκη για τον τόπο και την εικαστική ιστορία του των τελευταίων 150 περίπου ετών, παρακολουθώντας και αναδεικνύοντας τα κρατούντα ρεύματα, συγκεντρώνοντας έργα ως επί το πλείστον ζωγραφικά, αλλά συμπεριλαμβάνοντας επίσης σπάνια χαρακτικά, σπουδαία γλυπτά, καθώς και εγκαταστάσεις. Και ακόμη, ιστορικού ενδιαφέροντος σχέδια καθώς και τρισδιάστατες κατασκευές που αποτυπώνουν το παράλληλο μεταξύ άλλων ζωηρό ενδιαφέρον των συλλεκτών για τη δημιουργία, με όχημα την τοπική παράδοση και τη σύγχρονη χειρωναξία (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, κεντητικές εφαρμογές κ.ά.)…

 

Λευτέρης Κανακάκης

…Στην κατάθεση της δόκιμης ετούτης εντοπιότητας που διαπνέει και χαρακτηρίζει τη Συλλογή, έρχονται κατόπι να προστεθούν ιστορικά έργα σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών, αποτελώντας στο σύνολό τους λαμπρές ψηφίδες του φάσματος της δόκιμης εγχώριας δημιουργίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Από τον Νικόλαο Κουνελάκη (αρχική εικόνα), τον Κωνσταντίνο Μαλέα, τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Σπύρο Βασιλείου, ως τον χαράκτη Τάσσο, τον Αλέξη Ακριθάκη και τον Σωτήρη Σόρογκα, πολλοί ακόμη είναι οι διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών με επίμονο μόχθο, χαλυβδώνοντας και προσδιορίζοντας ποιοτικά τη Συλλογή με την πολύτιμη παρουσία τους».

 

Κωνσταντίνος Μαλέας

Την έκδοση προλογίζουν με κείμενά τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η εικαστικός Αίγλη Πλάτωνος – Kuczera και ο Κωστής Σχιζάκης, ενώ το αναλυτικό κείμενο παρουσίασης της συλλογής υπογράφει η Ίρις Κρητικού.

Στην παρουσίαση της έκδοσης, που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Θεοχαράκη,  μίλησαν η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ιδρυτής του Μουσείου, αρχιτέκτων Κωστής Σχιζάκης.

Ο τόμος θα διατίθεται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και το «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου»

 

Θωμάς Παπαδοπεράκης

https://www.art22.gr/%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ae-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%b9%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...