ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Μαρμάρινη κεφαλή του Δία βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας

Μια μαρμάρινη κεφαλή του Δία αποκαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας, που βρίσκεται στη συνοικία Geyre της περιοχής Karacasu στην επαρχία του Αϊδινίου της δυτικής Τουρκίας.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος χαρακτήρισε το εύρημα ως «μια μοναδική ανακάλυψη στην Αφροδισιάδα».

Το κολοσσιαίο μαρμάρινο κεφάλι, ύψους 66 εκατοστών, βρέθηκε ανεστραμμένο κοντά στην επιφάνεια, περίπου 50 μέτρα δυτικά του ναού της Αφροδίτης.




[Credit: Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού]

Πιστεύεται ότι αποτελούσε μέρος μιας αρχιτεκτονικής διακόσμησης ή κατασκευής. Φτιαγμένο από ένα ενιαίο μπλοκ μαρμάρου μέσης κοκκομετρίας από την Αφροδισιάδα, η κεφαλή χρονολογείται στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ersoy δήλωσε σχετικά: «Το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο συνάντησε ξανά το φως της ημέρας μετά από αιώνες, αναδεικνύει το μεγαλείο του Δία, του πιο ισχυρού και σημαντικού θεού της ελληνικής μυθολογίας».

Σημείωσε επίσης ότι η εξελιγμένη εργασία με τρυπάνι στα μαλλιά και τη γενειάδα του γλυπτού είναι ενδεικτική των υψηλού επιπέδου τεχνικών γλυπτικής που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες της Αφροδισιάδας. «Οι προσπάθειές μας να μεταφέρουμε το πλούσιο παρελθόν της Ανατολίας στις μελλοντικές γενιές θα συνεχιστούν χωρίς να επιβραδυνθούν», πρόσθεσε ο Ersoy.


Μαρμάρινη κεφαλή του Δία βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού: «Η λεπτή τεχνική που έχει δανειστεί από τη γλυπτική των πορτραίτων χρησιμοποιείται εδώ για να δώσει στην κλασική εικόνα του Δία ένα πιο ρεαλιστικό, σχεδόν αναπνέον σύγχρονο αποτέλεσμα». Η κεφαλή υποβλήθηκε σε προκαταρκτικό καθαρισμό και συντήρηση για την απομάκρυνση των έντονα συμπιεσμένων εναποθέσεων χώματος.

Η Αφροδισιάδα, γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τέχνης της ρωμαϊκής περιόδου, ήταν διάσημη για τα λατομεία μαρμάρου και τους ειδικευμένους γλύπτες που εργάζονταν εκεί.

Οι γλύπτες της πόλης ήταν φημισμένοι σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για τα δεξιοτεχνικά γλυπτά πορτρέτων και τα αγάλματα των θεών, ιδιαίτερα στο ελληνιστικό ύφος. Η εγγύτητα των λατομείων μαρμάρου συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της πόλης ως κόμβου παραγωγής μαρμάρινων γλυπτών.

Πηγή: Archaeology News, Heritage Daily

anaskafi.blogspot.com/2024/07/blog-post_910.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...