ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Η «Σκοτεινή εκκλησία» της Καππαδοκίας – Είναι λαξευμένη στο βράχο και έχει σχήμα σταυρού

Στην κοιλάδα Κόραμα της Καππαδοκίας, βρίσκεται μία μοναδικής ομορφιάς ιστορική εκκλησία που έχει λαξευτεί πάνω σε βράχο. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Εξαιτίας του ελάχιστου φωτισμού που μπαίνει στο εσωτερικό της από έναν πολύ μικρό φεγγίτη, οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να αλλοιωθούν τα χρώματά τους.


Η εκκλησία για αυτόν τον λόγο ονομάστηκε «karanlik kilise» που σημαίνει «Σκοτεινή εκκλησία» και είναι ένα από καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά μνημεία στην Καππαδοκία.

Οι αγιογραφίες θεωρούνται αριστουργήματα και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Ιησού Χριστού από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Ανάμεσά τους, η γέννηση του Ιησού, η πορεία προς τη Βηθλεέμ, η βάπτιση, η ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η σταύρωση και η σύναξη των Αποστόλων.

Εξαιτίας του ελάχιστου φωτισμού που μπαίνει στο εσωτερικό της από έναν πολύ μικρό φεγγίτη, οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να καταστραφούν τα χρώματά τους. Πηγή φωτογραφίων: trthaber.com.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος, όπως και οι υπόλοιπες λαξευμένες βυζαντινές εκκλησίες σε όλη την κοιλάδα, μετατρέποντας την σε ένα υπαίθριο μουσείο μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Ο βράχος στον οποίο χτίστηκε έχει δημιουργηθεί από τη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του όρους Αργαίο. Έχει σχήμα σταυρού με έξι τρούλους, τέσσερις κίονες και τρεις αψίδες.

Η «Σκοτεινή Εκκλησία» έκλεισε για το κοινό το 1987, άνοιξε όμως μετά από μία οκταετή διαδικασία αποκατάστασης στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί συντηρητές και αρχαιολόγοι.

Για να την προστασία του μνημείου υπάρχει απαγόρευση στους επισκέπτες να τραβούν φωτογραφίες στο εσωτερικό. Εντός του ναού επιτρέπονται μόνο 15 επισκέπτες κάθε φορά και παραμένουν μόνο για 3 λεπτά.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του υπαίθριου μουσείου της κοιλάδας καλούνται να πληρώσουν ακριβότερο εισιτήριο για να δουν και την εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές ελπίζουν να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών. Σύμφωνα με στοιχεία, την Σκοτεινή Εκκλησία επισκέφτηκαν πέρυσι 60.000 τουρίστες.



Πηγή φωτογραφιών: trthaber.com

mixanitouxronou

https://www.olympia.gr/1560914/viral/i-skoteini-ekklisia-tis-kappadokias-einai-laxeymeni-sto-vracho-kai-echei-schima-stayroy/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...