ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, Auguste Renoir (1841-1919)


Ένα σπάνιο φιλμ του 1915, που δείχνει τον Auguste Renoir να ζωγραφίζει

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Οι ζωγράφοι του νέου αυτού κινήματος της τέχνης, οι ιμπρεσιονιστές, εφάρμοζαν τις νέες θεωρίες τους, όχι μόνο στην τοπιογραφία αλλά και σε όλες τις σκηνές από τη ζωή. Στο έργο του Auguste Renoir, με τον τίτλο «Χορός στο Moulin de la Galette», του 1876, έγινε προσπάθεια να περιγραφεί το χαρούμενο μείγμα των ζωηρών χρωμάτων και να μελετηθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός πάνω στο πλήθος που στροβιλίζεται. Το έργο αποτελεί μια πολύ τολμηρή και ελεύθερη σύνθεση, που με τα κριτήρια της παραδοσιακής ζωγραφικής, μοιάζει με ένα απλό σχέδιο, σχεδόν ατέλειωτο.


Ο Ρενουάρ απέφυγε σκόπιμα κάθε λεπτομέρεια, ώστε το έργο να μην φαίνεται πληκτικό και άψυχο. Όταν με την επικράτηση του νατουραλισμού και της προοπτικής, έγινε δυνατή η απόδοση της φύσης, είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα σχετικά με τη σύνθεση και την ακαμψία των μορφών, που μόνο ο Λεονάρντο μπόρεσε να ξεπεράσει με την ανακάλυψη του «sfumato», δηλαδή του σκόπιμου σβησίματος των μορφών σε σκούρες σκιές.

Αυτή η παραδοσιακή διέξοδος αποκλείστηκε από τους ιμπρεσιονιστές, ως ασύμβατη με την πραγματική φύση. Έτσι, προχώρησαν περισσότερο στο σκόπιμο θόλωμα των περιγραμμάτων, από ό,τι όλες οι προηγούμενες γενιές, επειδή ήξεραν πως το ανθρώπινο μάτι, ήταν σε θέση να συμπληρώνει ολόκληρη τη μορφή που γνωρίζει πως υπάρχει, αν του δινόταν το κατάλληλο ερέθισμα.

Ο πραγματικός στόχος των ιμπρεσιονιστών, ήταν το να κατορθώσουν αυτό το θαύμα της μεταφοράς της εικαστικής εμπειρίας από το ζωγράφο στον θεατή. Αυτό μπορούσε να επιτευχθεί με την ανασύνθεση, από τον ίδιο τον θεατή, των φαινομενικά ασύνδετων κομματιών του χρώματος σε μια εικόνα που αποκτούσε ξαφνικά ένα νόημα και ζωντάνευε μπροστά στα μάτια του. Αυτό το θαύμα, βεβαίως, προυποθέτει πως ένας ιμπρεσιονιστικός πίνακας, θα πρέπει να βλέπεται από κάποια απόσταση.



1.       E.H.GOMBRICH: «Ιστορία της Τέχνης». M.I.E.T - 1994
2.       HERBERT READ:  «Λεξικό Εικαστικών Τεχνών». Εκδ. Υποδομή- Αθήνα 1985

2 σχόλια:

  1. Excellent article. I'm experiencing a few of these issues as well..

    my page ... st augustine mma schools

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear friend,
      I want to thank you for your comment and for reading the article. I followed the link that you wrote,but it leads somewhere different. I don t know why. Perhaps another link?

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...