ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821»- Ο Μεσολογγίτης Οπλαρχηγός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΙΚΟΤΣΙΚΑΣ, (1798-1826)

Πινακοθήκη ηρωικών μορφών 
(30)


Επιμέλεια Γ.Γ.Γ

=================
Στο "τραγούδι των Μεσολογγιτών", που αναφέρεται στην καταμέτρηση των επιζησάντων, στην τελευταία στροφή αναφέρεται η λύπη για το θάνατο του Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα:

"...παιδιά μ’ μας λείπ’ ο Κότσικας, μας λείπ’ ο αρχηγός μας".

======================


Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας ήταν ένας εκ των πέντε γιων του προκρίτου Αναστάση Ραζηκότσικα Κεφαλλονίτικης καταγωγής. Έλαβε μέρος στην έναρξη της Επανάστασης στο Μεσολόγγι (20 Μαΐου 1821) και στη συνέχεια στις πολιορκίες του Αγρινίου και του Ζαπαντιού (11-16 Ιουνίου). Τον Ιούλιο του 1822, με 50 Μεσολογγίτες, απέκρουσε ηρωικά τις επιθέσεις του τουρκικού στόλου στο Βασιλάδι. Στις επόμενες επιθέσεις των Τούρκων αμύνθηκε με γενναιότητα (Οκτ.-Δεκ. 1822 και 1823) και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο άξιους αρχηγούς της πόλης. Στη Δεύτερη πολιορκία διορίστηκε σύμβουλος του πρώτου αρχηγού της φρουράς της πόλης, του Ασπροποταμίτη Ν. Στουρνάρη. Μέσα στην πόλη τώρα βρίσκονταν και Ζυγιώτες, Βλοχαΐτες, Βαλτινοί, Ξηρομερίτες, Ασπροποταμίτες, Σουλιώτες, Ναυπακτιώτες, Ηπειρώτες κ.α., είτε μαζί με τις οικογένειες τους, είτε μόνοι τους προς υπεράσπιση της πόλης. Οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλεως του Μεσολογγίου είχαν δικό τους αρχηγό, όπως και κάθε άλλη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη μετά την κάθοδο του Κιουταχή.

      Στα τέλη του 1825 ο Α. Ραζηκότσικας ορίστηκε αρχηγός της φρουράς των Μεσολογγιτών ανδρών, που ανέρχονταν στους 400 ένοπλους και, ύστερα από αίτηση (Αυγ. 1825) των ξένων οπλαρχηγών που βρίσκονταν στην πόλη προήχθη σε αντιστράτηγο. Τον Ιανουάριο του 1826 ορίστηκε να πάει με άλλους οπλαρχηγούς στο Ναύπλιο ως εκπρόσωπος των Μεσολογγιτών για να ζητήσουν βοήθεια από τη Διοίκηση, όμως αρνήθηκε να φύγει από την πόλη. Σαν να προαισθάνονταν ότι δεν θα μπορούσε να ξαναγυρίσει, αφού η επιτροπή (Α. Ίσκος, Ν. Ζέρβας, Λ. Βέικος, Απ. Κουσούρης, Σπηρομήλιος και Χρ. Κουτσονίκας) αυτή δεν πρόλαβε να γυρίσει πίσω, γιατί οι κλεισμένοι στο Μεσολόγγι επιχείρησαν εν τω μεταξύ την Έξοδο.

Ο αρχηγός της φρουράς των μεσολογγιτών έπεσε ηρωικά μαχόμενος, οδηγώντας τους 500 Μεσολογγίτες μαχητές προς την ηρωική Έξοδο (10η Απριλίου), απέναντι από την ντάπια της Λουνέττας στην προσπάθειά του να προστατεύσει τα γυναικόπαιδα. Ο αδερφός του Γιαννάκης, επικεφαλής 210 ανδρών, κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό και να γλυτώσει, ενώ ο αδερφός του Γιώργος σκοτώθηκε. Μετά τα χιλιάδες παλικάρια, που έπεσαν κατά την περίοδο της Πολιορκίας, τη βραδιά αυτή ήρθαν να προστεθούν και πολλά ακόμα.

Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας είναι μια από τις ηρωικές μορφές του Μεσολογγίου και του Αγώνα. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη, την Αρσινόη, η οποία παντρεύτηκε το Ζηνόβιο Βάλβη (μετέπειτα πρωθυπουργό). Ο τάφος του βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, που έγινε με δαπάνη των απογόνων του, έγιναν το 1914 και είναι έργο της Κούλας Στεφάνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...