ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η αμφισβήτηση της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας και του φοινικικού αλφαβήτου

Του Σταύρου Γκιργκένη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μια γενικευμένη τάση αμφισβήτησης δύο βασικών επιστημονικών θεμελίων της γλωσσικής επιστήμης, τα οποία γίνονται καθολικά αποδεκτά από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: εννοώ την ινδοευρωπαϊκή θεωρία και την φοινικική προέλευση του αλφαβήτου, θεωρίες οι οποίες -σημειωτέον- είναι άσχετες μεταξύ τους και η μία δεν προϋποθέτει την άλλη. Ωστόσο εύκολα διαπιστώνει κανείς μια σύνδεση των δύο στο συλλογικό ασυνείδητο μιας ευσεβούς μερίδας συμπολιτών μας και μια συνακόλουθη απόρριψη. Πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό; Πώς γίνεται μπλόγκερς, αστρολόγοι, μέντιουμ, εσωτεριστές, αυτόκλητοι «ερευνητές» να έχουν διακρίνει μια αλήθεια που περνά απαρατήρητη από τη μάζα των ειδικών; Εδώ δεν θα προσπαθήσω να εκθέσω λεπτομέρειες των δύο παραπάνω θεωριών, αλλά να ερμηνεύσω κοινωνιολογικά το θέμα.

Στην αρχή ήταν το Χάος. Ένα χάος ορισμών, εννοιών, χρονολογιών, ημιμάθειας, στάσεων ζωής, κοσμοθεωριών. Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία σ’ αυτό το χάος γίνεται αντιληπτή, ουαί, ως μια απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικότητας και μάλιστα της καθαρότητας της ελληνικότητας. Πώς γίνεται οι Έλληνες και ο λαμπρός τους πολιτισμός να είναι συγγενείς με τους Οστρογότθους, τους Γαλάτες του Αστερίξ και τους μαυριδερούς Ινδούς και Πέρσες; Εδώ είναι η πρώτη μεγάλη σύγχυση εννοιών και ορισμών: η γλωσσική κοινότητα στην επιστήμη δεν υπονοεί αναγκαστικά και φυλετική ή εθνοτική κοινότητα. Ειδάλλως οι σκουρόχρωμοι Τζαμαϊκανοί, που μιλούν μια μορφή της Αγγλικής, θα έπρεπε να θεωρηθούν βέροι Αγγλοσάξωνες και οι Νοτιοαφρικανοί, που μιλούν μια παραλλαγή της Ολλανδικής, θα έπρεπε να λογίζονται ως απόγονοι του Φαν Γκογκ. ΠΟΤΕ κανείς στη γλωσσολογική επιστήμη δεν μίλησε για φυλετική ή εθνική ινδοευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά μόνο για γλωσσική κοινότητα. Ο φόβος, όμως, μην θιγεί η καθαρότητα της φυλής οδηγεί σε παραλογισμούς, στην εξήγηση αυτού που εκ πρώτη όψεως κρίνεται ως παράλογο με ένα άλλο παράλογο: αν οι Ινδοί, οι Τεύτονες και οι Σλάβοι μιλούν γλώσσες συγγενείς με τα ελληνικά, αυτό οφείλεται στο ότι ο Ηρακλής και ο Διόνυσος (!) ταξίδεψαν σε απροσδιόριστο χρόνο στα βάθη της Ασίας, κατέκτησαν την Ευρώπη. Εκπολίτισαν μάλιστα ακόμη και τους δυστυχείς Ινδιάνους της Αμερικής που ως τότε γρύλιζαν. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο ίδιος ο άνθρωπος γεννήθηκε στην Ελλάδα εκατομμύρια χρόνια πριν. Ναι, ο πρώτος αυστραλοπίθηκος που έκανε την υπέρβαση ήταν Έλληνας. Η πρώτη γλώσσα που είχε φωνήεντα ήταν η Ελληνική. Μέχρι τότε η υπόλοιπη ανθρωπότητα αντιλαλούσε μέσα στα σπήλαια με κραυγές που περιείχαν μόνο σύμφωνα. Τα φωνήεντα τα χάρισαν στην ανθρωπότητα οι Έλληνες σαν σοκολατάκια στο φανταχτερό κουτάκι τους. Ας πρόσεχαν. Οι μύθοι αυτοχθονίας των Αθηναίων δικαιώνονται: οι Έλληνες γεννήθηκαν από τη γη τους. Ξεχνούν όμως οι διάφοροι παραληρούντες ότι οι Αθηναίοι θεωρούσαν τους υπόλοιπους μισούς Έλληνες, τους Δωριείς, βάρβαρους πλάνητες χωρίς πατρίδα, επήλυδες, που μετακινούνταν σαν θηρία από δω κι από κει. Και ιδού η κορύφωση της αντίφασης: οι Αθηναίοι, στο πλαίσιο των μύθων τους περί αυτοχθονίας, δεν θεωρούσαν καν τους εαυτούς τους Έλληνες: μιλούσαν πρώτα βαρβαρικά, ήταν Πελασγοί, και μόνο ύστερα έμαθαν την Ελληνική ...από τους Δωριείς που χαρακτήριζαν ως βάρβαρους. Αυτά παθαίνει κανείς, όταν αγνοεί την πολιτική λειτουργία των μύθων αυτοχθονίας και τους εκλαμβάνει ως κυριολεκτική ιστορική αλήθεια.

Λεπτομέρεια από την οινοχόη του Διπύλου
που φέρει χαραγμένη μία από τις αρχαιότερες ελληνικές επιγραφές
(τρίτο τέταρτο του 8ου αι. π.Χ.).
Το φοινικικό αλφάβητο δεν είναι φοινικικό. Και βέβαια δεν είναι λέει η γλωσσική επιστήμη. Στην πραγματικότητα άρχισε να πρωτοδιαμορφώνεται σε μια εποχή που οι Φοίνικες δεν είχαν διαφοροποιηθεί ως έθνος. Τα πρώτα δείγματα αλφαβητικής γραφής είναι από το 1900 π.Χ., στην Αίγυπτο. Δημιουργήθηκε πιθανότατα με την ενεργό βοήθεια Αιγύπτιων γραφέων από σύμβολα της ιερογλυφικής. Πριν το φοινικικό αλφάβητο υπάρχει η Πρωτο-Σιναϊτική και η Πρωτο-Χαναανιτική γραφή. Μόνο από το 1200 π.Χ. μπορούμε να μιλάμε για μια φοινικική εκδοχή αυτού του αλφαβητικού συνεχούς που εκκινά 700 χρόνια πριν. Η ιστορική τύχη το θέλησε οι Έλληνες να έρθουν σε επαφή μ’ αυτή την συμφωνική γραφή σε μια περίοδο που οι ίδιοι δεν διέθεταν καν γραφικά συστήματα (με εξαίρεση την Κύπρο και το τελείως διαφορετικό ως προς τη φύση του Κυπριακό Συλλαβάριο). Οι αρχαιότερες αλφαβητικές ελληνικές επιγραφές είναι από το 770 π.Χ. Αν το αλφάβητο ήταν ελληνική επινόηση, τότε καλούμαστε να πιστέψουμε ότι ενώ οι Μυκηναίοι το διέθεταν από την Εποχή του Χαλκού, προτίμησαν για αιώνες την ατελή και δύσχρηστη Γραμμική Β΄, συλλαβική στη φύση της, αντί για το εύχρηστο και ακριβές αλφάβητο. Μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου το 1200 π.Χ. οι Έλληνες έμειναν χωρίς γραφή για 400 χρόνια ξεχνώντας το αλφάβητο στο σεντούκι, ενώ οι Φοίνικες και άλλοι λαοί στο μεταξύ το χρησιμοποιούσαν με όλη τους την άνεση και χωρίς να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα. Η μόνη λύση στο λογικό αδιέξοδο που και οι ίδιοι οι αμφισβητίες αντιλαμβάνονται είναι μία και μοναδικά υπέροχη: μα και οι Φοίνικες ήταν Έλληνες. Έχουν ελληνικό όνομα. Τι να λέμε τώρα; Εδώ οι πρόγονοί μας είχαν φτάσει στον Αμαζόνιο. Επέζησαν από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Πολέμησαν τους Άτλαντες το 9000 π.Χ., τους αφάνισαν με πυρηνική υπερτεχνολογία. Οι Φοίνικες δεν μπορεί παρά να ήταν ελληνόσποροι, τελεία και παύλα.

Πέρα από τις αμφίβολου γούστου αστειότητές μου, νομίζω ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται κατά βάθος μια γερή δόση κρυπτόμενου αντισημιτισμού: οι Φοίνικες μιλούσαν μια σημιτική γλώσσα, ήταν αδερφάκια των κατάρατων Εβραίων. Πώς μπορεί οι Σημίτες να έκαναν μια τέτοια επινόηση; Ανήκουστο. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κυριαρχείται από τους Σιωνιστές (κατ’ άλλους κυριαρχείται από σατανιστές ή κομμουνιστές ή τους γκέι ή και τους εξωγήινους, όπως το βλέπει κανείς). Βγάζουν όλες αυτές τις θεωρίες για να δοξάσουν το γένος τους. Έχουν δύναμη και λεφτά. Ελέγχουν την επιστήμη (μεταξύ μας και πολλά άλλα) και διαδίδουν τις βρωμερές ανθελληνικές απόψεις τους και την ινδοευρωπαϊκή θεωρία τους. Ακόμη και ο Χριστιανισμός είναι μια επινόηση των Σιωνιστών, για να υποσκάψουν την ελληνική καθαρότητα, φυλετική, γλωσσική και πολιτιστική. Το Βυζάντιο δημιουργήθηκε για να σβήσει τον Ελληνισμό.

Αφήνω στην άκρη ασχολίαστες άλλες πτυχές όλου αυτού του παραλογισμού, όπως είναι οι δήθεν μαγικές ιδιότητες των ελληνικών γραμμάτων, ο μυστικός κώδικας του Ομήρου ή της ελληνικής γλώσσας και άλλα πολλά. Αφήνω επίσης στην άκρη τον θρησκευτικού τύπου ζήλο και μεσαιωνικό φανατισμό, με τον οποίο οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων αντιμετωπίζουν όσους τολμούν να εκφράσουν τα συμπεράσματα της επιστήμης. Όλα αυτά είναι ανησυχητικά, επειδή για μια ακόμη φορά το αρχαίο πνεύμα διαστρεβλώνεται και η αρχαία φωνή υποβάλλεται σε βασανιστήρια για να πει κάτι που ποτέ δεν θα ήθελε να πει. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τέτοια αμφιβόλου είδους υποστήριξη. Το στίγμα τους το άφησαν μια για πάντα στην ιστορία του ανθρώπου ανεξίτηλο και δεν κινδυνεύει από κανέναν, γιατί είναι κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Η προσπάθεια να τους εξυψώσει κανείς με τέτοιες δοξασίες το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να χωρέσει κάτι πολύ μεγάλο στον στενό κορσέ του νεοελληνικού συμπλέγματος κατωτερότητας. 


Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...