ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Η νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών έγινε για την Νεφερτίτη

λέει ο Αρχαιολόγος Νicholas Reeves…

Μια νέα ανάλυση της χρυσής νεκρικής μάσκας του Τουταγχαμών έχει οδηγήσει σε μια ριζοσπαστική νέα θεωρία - η μάσκα έγινε αρχικά για την Νεφερτίτη, μητριά του Τουταγχαμών, ως συν-αντιβασιλέας του συζύγου της Ακενατόν.

Το Ahram Online αναφέρει ότι ο αρχαιολόγος Νicholas Reeves εξέταζε το πίσω μέρος της νεκρικής μάσκας του Τουταγχαμών όταν παρατήρησε ότι το πρόσωπο δεν ταιριάζει με την αντίθετη πλευρά - ο τύπος του χρυσού και του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για το μπλε χρώμα είναι διαφορετικά μεταξύ του εμπρός και του πίσω. Ο Reeves παρατήρησε επίσης, ότι τα αυτιά περιέχουν οπές που χρησιμοποιούνται για να κρέμονται σκουλαρίκια.

«Δεν υπάρχει καμία εικόνα αρχαίου αιγύπτιου βασιλιά που να φορούσε σκουλαρίκια», είπε ο Reeves στο Ahram Online, αναφέροντας ως απόδειξη ότι έγινε για μια γυναίκα.

Η μάσκα έχει τρύπες στους λοβούς των αυτιών που χρησιμοποιούνται για κρεμαστά σκουλαρίκια (Wikipedia

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Κρατική  Αρχή ενημέρωσης στην Ηλιούπολη, ο Reeves είπε ότι η επιγραφή έχει αλλάξει:

«Κοιτάζοντας τη μάσκα και πάλι μπορώ να δω ότι η επιγραφή στην πινακίδα έχει αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι θησαυροί που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών είχαν αρχικά δημιουργηθεί για την Νεφερτίτη ως συν-αντιβασιλέας του συζύγου της Ακενατόν, και όχι για τον Τουταγχαμών, όπως είχα αρχικά σκεφτεί», δήλωσε ο Reeves στο Ahram Online.

Ο Δρ Reeves εμπλέκεται σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για κρυμμένους θαλάμους μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο Βρετανός αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι δύο επιπλέον δωμάτια έχουν ταυτοποιηθεί πως είναι κρυμμένα στα τοιχώματα του τάφου, ένα από τα οποία, υποστηρίζει ο Reeves, πως είναι ο από πολλά χρόνια χαμένος ταφικός θάλαμος της Νεφερτίτης.

Η μυστηριώδη εξαφάνιση της Νεφερτίτης, Κυβερνήτη του Νείλου.
Ο ασύλληπτος Τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης μπορεί να βρίσκεται πίσω από τους τοίχους του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών.
Η αναζήτηση συνεχίζεται: Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν ραντάρ στο κυνήγι για τον τάφο της Νεφερτίτης.


Θηβαίο πρόγραμμα και διάγραμμα χαρτογράφησης του γνωστού τάφου του βασιλιά Tutankamun, σε γκρι χρώμα, και δύο πιθανά νέα δωμάτια σε κίτρινο και κόκκινο, ένα εκ των οποίων, λέει ένας ερευνητής, μπορεί να είναι ο ταφικός θάλαμος της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Η Νεφερτίτη ήταν η σύζυγος του επικεφαλής της Αιγύπτου Φαραώ Ακενατόν (πρώην Αμενχοτέπ IV), ο οποίος βασίλεψε περίπου από το 1353 - 1336 π.Χ.. Γνωστή ως κυβερνήτης του Νείλου και κόρη των Θεών, απέκτησε πρωτοφανή δύναμη, και πιστεύεται ότι είχε αποκτήσει ισότιμο κύρος με τον ίδιο τον Φαραώ. Ωστόσο, πολλή διαμάχη ξέσπασε για την Νεφερτίτη μετά από το δωδέκατο έτος της βασιλείας του Ακενατόν, όταν το όνομά της εξαφανίστηκε από τις σελίδες της ιστορίας. Παρά τις πολυάριθμες έρευνες, η τελευταία κατοικία της δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Τον επόμενο μήνα, ραντάρ και θερμική απεικόνιση θα χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει τον τάφο και για να επιβεβαιώσει εάν η θεωρία του Reeves είναι σωστή. Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Mamdouh Eldamaty υπογραμμίζει λέγοντας πως: «Όταν θα βρούμε την Νεφερτίτη, νομίζω ότι θα είναι πιο σημαντικό από την ανακάλυψη του ίδιου του βασιλιά Τουταγχαμών».

Από την April Holloway

Προτεινόμενη εικόνα: νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών (Harry Potts / flickr)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...