ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η Απελευθέρωση της Χίου- (11-11-1912)

(Οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Χίου άρχισαν 11/11/1912 και ολοκληρώθηκαν 20/12/1912)
 

Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ91 χιλ. Εκδόθηκε για την απελευθέρωση της Χίου και απεικονίζει την Ελευθερία να κρατάει Ελληνική σημαία. Φέρει τρεις φωτογραφίες από την Χίο.
Στις 11 Νοεμβρίου του 1912 ο Ελληνικός στόλος, αποτελούμενος από 3 καταδρομικά το «Μακεδονία», το «Εσπερία» και το «Αρκαδία», 2 αντιτορπιλικά το «Νέα Γενεά» και το «Κεραυνός» και 3 μεταγωγικά το «Πατρίς», το «Σαπφώ»και το «Εριέττα» με 2.500 στρατιώτες, φτάνει στο λιμάνι της Χίου.



Επιστολικό δελτάριο. Στιγμιότυπο από την απελευθέρωση της Χίου.
Διαστ. 138Χ87 χιλ.

Οι Χιώτες υποδέχθηκαν τον Ελληνικό στόλο χαρούμενοι και σίγουροι για την απελευθέρωσή τους από της Τούρκους. Τότε από το καταδρομικό «Μακεδονία» αποβιβάστηκε στο νησί αντιπροσωπεία, για να διαπραγματευτεί την παράδοση του νησιού. Ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού Ζιχνύ Μπέης, αρνείται να το παραδώσει, υπολογίζοντας πως θα δοθεί βοήθεια από τη Μικρά Ασία και δηλώνει ότι θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους.



Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 135Χ87 χιλ. Απεικονίζεται η επιτυχημένη απόβαση του ναυτικού αγήματος στο Κοντάρι της Χίου με την υποστήριξη του Ελληνικού ναυτικού.



Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 136Χ88 χιλ.
Από την απελευθέρωση της Χίου: Απεικονίζεται ναυτικό άγημα να καταδιώκει τον Τουρκικό στρατό.

Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 140Χ90 χιλ. Στο πίσω μέρος του δελταρίου περιγράφεται από τον αποστολέα η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Χίου στον Ελληνικό στρατό: «Χίος τη 13η Νοεμβρίου 1912.




Αγαπητέ μου
Κώστα υγιαίνω, ήμεθα εις Χίον από προχθές, η αποβιβάσις της εγένετο παρά την θέσιν «Κοντάρι» εκείθεν καταδιώξαμε τον εχθρόν και διενυκτερεύσαμεν με βροχήν ραγδαίαν παρά το χωρίον «Θυμιανά» την επιούσαν κατελάβωμεν (ημείς πρώτοι δηλαδή ο 11ος λόχος) την πρωτεύουσαν υψώσαμεν την κυανόλευκον εις το τουρκικό διοικητήριον μεθ’ ομοβροντίας πυροβολισμών. Οι κάτοικοι έξαλλοι εξ ενθουσιασμού της εφίλουν και ενηγκαλίζοντο. Άμετρος είναι η χαρά των επί τη διασώσει των εκ του τυράννου. Η είσοδος της εις την Χώρα υπήρξεν εις άκρον συγκινητική χιωτοπούλες με βασιλικά χρυσάνθεμα και μύρα στο διάβα της σκορπούσαν και οι κοκώνες, οι γυναίκες της τας ονομάζουν της προσέφερον το ξακουστό ποτόν των Μαστίχα χιώτικη και πολλά άλλα τρόφημα. Γέροι και γραίαι με την εγχώριον στολήν των και με δάκρυα εις της οφθαλμούς της σφίγγουν τας χείρας φιλούν τα μέτωπα της ευλογούν την ώραν της αφίξεώς της και της προσφωνούν άξιοι, άξιοι. Η Χίος η δοξασμένη αυτή νήσος είναι εκτάκτως μαγευτική, ωραιοτάτη, πολύ με θέλγει, δύναμαι να την ονομάσω Παράδεισον.Σε φιλώ αδελφικά»

Έτσι, οι Έλληνες αποβίβασαν στο Κοντάρι (βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού αεροδρομίου) 3 Τάγματα πεζικού και μία ορεινή πυροβολαρχία με αρχηγό το συνταγματάρχη, Νικόλαο Δελαγραμμάτικα.



Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ88 χιλ.
Απεικονίζεται η έξοδος ναυτών στην Χίο. Στο πίσω μέρος ο αποστολέας του δελταρίου που ανήκει στη δύναμη του Ελληνικού πολεμικού  ναυτικού γνωστοποιεί (ανορθόγραφα) στον πατέρα του την παραμονή της στην ελεύθερη Χίο:
«Σεβαστέ μοι!Από υγείαν είμαι καλά το αυτό επιθυμώ και δι’ υμάς. Παρελθούσαν Κυριακίν ήτι 23 τρέχοντος αναχωρήσαμε κατόπιν διαταγής του Υπουργείου εις Χίον θα παραμείνωμεν πλία των 5 ημερών, που θα καταπλεύωμεν κατόπιν άγνωστων αλλά κατά πάσαν πιθανότητα εις Πειραιάν.Πάλιν θα της γράψω όταν θα φύγωμεν.
Σε φιλώ την Δεξιά σου. Ο υιός σου. Χίος τη 24/11/1914. Κον Σπ. Κοκκινομάλλην«Οινοποτίων» Εις Σαλαμήν


Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ88 χιλ.
Φωτογραφία με Έλληνες στρατιώτες του πυροβολικού μετά την απελευθέρωση της Χίου.

Την πρώτη ημέρα ο Ελληνικός στόλος είχε δύο νεκρούς, τον Εμμανουήλ Ποθητό και τον Ιωάννη Χρυσολωρά. Την επόμενη ημέρα καταλαμβάνεται η πόλη της Χίου και οι Τούρκοι υποχωρούν και συγκεντρώνονται στον Κορακάρη.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σταδιακά καταλαμβάνονται τα Καμπόχωρα και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Στην μάχη του Αίπου σκοτώνονται ο Νικόλαος Ρίτσος και ο Ιωάννης Παστρικάκης.

Έλληνες στρατιώτες σε στιγμές ξεκούρασης μετά την απελευθέρωση της Χίου χορεύουν ευτυχισμένοι.


Οι μάχες συνεχίστηκαν και διήρκεσαν 40 ημέρες. Στις 20 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι, με έναν αξιωματικό τους διεμήνυσαν ότι επιθυμούν να παραδοθούν. Την επόμενη ημέρα ο Ζιχνύ Μπέης υπογράφει την παράδοση του νησιού, εγκαταλείποντας δεκάδες πυροβόλα, πυρομαχικά και τρόφιμα. Οι αιχμάλωτοι ήταν 2.044 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στην Πελοπόννησο εκτός από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Τσεσμέ. Γεγονός παραμένει ότι οι Χιώτες δεν πείραξαν τους Τούρκους που έφευγαν.



Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ86 χιλ.
Συλλαλητήριο που έγινε στη Χίο με το οποίο οι Χιώτες εξέφρασαν την απόφασή της να ενωθούν με την Ελλάδα.

Επιστολικό δελτάριο. Από την απελευθέρωση της Χίου: η άφιξη του Υποναυάρχου, Παύλου Κουντουριώτη.
Διαστ. 138Χ87 χιλ.

Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 137Χ88 χιλ.
Από την απελευθέρωση της Χίου

Το εξοπλισμένο ατμόπλοιο «Αδριατικός» αναμένει να μεταφέρει στρατό από τη Χίο. Από το κείμενο που υπάρχει στο πίσω μέρος διαπιστώνουμε ότι το δελτάριο αυτό χρησιμοποιήθηκε, για να ζητηθεί ο ψήφος των Χιωτών σε Δημοτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...