ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Το κυνικό σχέδιο της ενοχής...

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Καλημέρα! Πόσο ένοχος νιώθεις σήμερα;
Εσύ πήρες την πρωινή δόση σου ενοχής;
Όχιιιι;; Και πως θα γίνει ρε συ ο κόσμος καλύτερος, αν εσύ δεν νιώθεις ένοχος που οι παγκόσμιοι ηγέτες κάνουν τον κόσμο σκατά;

Και αυτοί στα ΜΜΕ, που φροντίζουν να σου προμηθεύουν την καθημερινή σου ενοχή, τι θα κάνουν, αν εσύ αρνείσαι να νιώθεις ένοχος;; Η ενοχή είναι το κλειδί για όλα. Μας το βεβαιώνουν χιλιάδες ψυχολογικά πειράματα της Κοινωνικής Μηχανικής. Όσο αρνείσαι να νιώσεις ένοχος, καθυστερείς την ολοκλήρωση της μελλοντικής παγκόσμιας κοινωνίας.
Διότι και βέβαια είσαι ένοχος! Από την ημέρα που γεννήθηκες είσαι ένοχος! Μη σου πω, ότι είσαι ένοχος, ακριβώς επειδή γεννήθηκες, όταν εκατομμύρια χάνονται στις εκτρώσεις! Χώρια που χρωστάς 40.000 € στους τοκογλύφους, άμα τη γεννήσει, όπως λένε «πληρωτέο επί τη εμφανίσει». Είσαι ένοχος για όλα. Ακόμα και για όσα δε μπορείς να φανταστείς. Αρκεί που ξέρουν εκείνοι την ενοχή σου. Δεν αρκεί που ο Πάγκαλος σου είπε, ότι μαζί τα φάγατε;

Δεν νιώθεις ένοχος που πνίγονται κάθε μέρα τόσα παιδάκια; Τόσα πτώματα σου δείχνουν! Δεν αρκεί να λυπάσαι, πρέπει να αποδεχθείς ότι θα τους χαρίσεις την πατρίδα σου! Εσύ φταις ρε που πνίγηκαν, όχι αυτοί που βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τις πατρίδες τους για να γεμίσουν φτηνούς εργάτες τα εργοστάσια τους. Είσαι ένοχος για κάθε δυστυχία και κακό που συμβαίνει πάνω στη γη. Είσαι ένοχος που εσύ έχεις να φας γεμιστά, ενώ στην Αφρική δεν έχουν να φάνε τίποτα. Εσύ φταις, που τρως το δικό τους φαγητό, όχι οι αποικιοκράτες της Δύσης που τρώνε φουα-γκρα και αστακούς. Είσαι ένοχος, ακόμα κι αν εσύ δεν ξέρεις το γιατί. Ξέρουν ο Σόρος και οι υπόλοιποι τραπεζίτες, που πασχίζουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Αρκεί εσύ να νιώθεις ένοχος, για να υπηρετείς τα σχέδια τους με τον ανθρωπιστικό σου καθαρμό. Διότι είσαι ένοχος για τα δικά τους εγκλήματα και πρέπει να τιμωρηθείς, αποδεχόμενος τις συνέπειες των δικών τους πράξεων, ακόμα κι αν πρέπει να χαθείς για το παγκόσμιο καλό.

Έπειτα, δεν το ξέρεις; Είσαι ένοχος και για την κλιματική αλλαγή. Ναι αμέ! Εσύ φταις ρε, που πας με το σαραβαλάκι σου στο χωριό και έτσι λιώνουν οι πάγοι στους πόλους! Δεν φταίνε οι κολοσσιαίες βιομηχανίες που δίνουν δουλειές, εσύ φταις που εκπέμπεις ρύπους. Πλήρωσε!
Όμως, είσαι ένοχος και επειδή σου αρέσουν τα παϊδάκια! Ντροπή σου, που δεν ανήκεις στο ανώτερο είδος των φυτοφάγων! Εσύ φταις, που τρως κρέας και σφάζουν τα αρνάκια, δολοφόνε! Τα ραδίκια μπορεί να πονάνε, αλλά τουλάχιστον δε φωνάζουν. Είσαι, βέβαια ένοχος κι επειδή είσαι χριστιανός και για την Καρέτα-Καρέτα, για τους Ινδιάνους του Αμαζονίου, για τον υπερπληθυσμό της γης, επειδή εσύ έχεις δύο πόδια και ο άλλος ένα.  Είσαι ένοχος που φοροδιαφεύγεις, λες και είστε ίσα και όμοια με τον Μπόμπολα και επειδή συνεχίζεις να πιστεύεις ακόμα σε έθνος. Είσαι ένοχος και για πολλά άλλα, όπως για το ότι δεν είσαι γκέι, όμως για τώρα αρκούν αυτά.

Και να ξέρεις, ότι όσο λιγότερο ένοχος νιώθεις για όλα αυτά, τόσο περισσότερο «εθνικιστής» θα θεωρείσαι, αφού η ακτιβιστική «αριστερά» των ενοχών και των ΜΚΟ αποτελούν πλέον το μέτρο της ευαισθησίας και του ανθρωπισμού της νέας εποχής και της νέας τάξης. Είναι ένα είδος «χωροφυλάκων» του «ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
Αν μετά από όλα αυτά, δεν νιώθεις ακόμα ένοχος, τι να σου πω; 


Σχέδιο: Μελάνι-χαρτί
Γ.Γ.Γ

4 σχόλια:

 1. Το αίσθημα της ενοχής δεν είναι προς θάνατο.
  Μια αυτοκριτική, όσο επιτρέπεται να είναι αντικειμενική, αν εξαιρέσει την ατομική ενοχή είναι άχρηστη.

  Η μετάθεση ευθυνών βασιλεύει βέβαια σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στους έχοντες και κατέχοντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ φίλε habilis
   Ωραίο πράγμα η αυτοκριτική, είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι υπέροχο που το λες.
   Θα προσθέσω μόνο, πως η αυτοκριτική θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται και από την αυτογνωσία. Για να μην πω καλύτερα πώς η αυτογνωσία είναι η μάνα της αυτοκριτικής που ελέγχει όσα η αυτογνωσία της επιτρέπει να ανακαλύπτει.
   Και αυτό συμβαίνει για να υπάρχει ένα μέτρο στην αυτοκριτική, ώστε ο άνθρωπος ούτε να ελαφραίνει, ούτε να βαραίνει από τις ενοχές των πράξεων του, πότε μεταθέτωντας τες και πότε αναλαμβάνοντας περισσότερες από όσες του ανήκουν. Η δυσκολία έγκειται στη σωστή-αντικειμενική αναγνώριση.
   Ανάμεσα σε δύο "ατομικές" ενοχές, μπορεί να υπάρχει άβυσσος διαφοράς και μέτρου. Η διάκριση είναι απαραίτητη και πρέπει να λάμβάνει πολλά υπόψη της. Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ λιγότερο ένοχος, ας πούμε από τον Ομπάμα, ή από τον Σόϊμπλε, που αναφέρει ο ανώνυμος φίλος παρακάτω πολύ γλαφυρά. Τούτο δε σημαίνει φυσικά, ότι όταν ο Σόι-μπλε κάνει την αυτοκριτική του παραδέχεται ότι είναι και ένοχος.

   Καλή συνέχεια....

   Διαγραφή
 2. ....οι παγκόσμιοι ηγέτες λένε «πληρωτέο επί τη εμφανίσει». Ε! όχι καί ηγέτες τά άρρωστα (στό σώμα καί στήν ψυχή- εάν έχουν-) όρθια πτώματα. Είναι ηγέτης η σακατεμένη ύαινα σόϊπλε;
  ....οπως λένε «πληρωτέο επί τη εμφανίσει». Ποιά εμφανίσει; κοιτάξτε ένα οποιδήποτα χαρτονόμισμα τού καταραμένου τους ευρώ. Οι ιμπεράτορες επικυρίαρχοι, λοιπόν, μάς δουλεύουν ψιλό γαζί. Γιά πόσο ακόμη; μήπως πλησιάζει τό τέλος τους;
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμε φίλε

   Πως αλλιώς να τους πούμε, αφού είναι "ηγέτες" και μάλιστα εκλεγμένοι;
   Σίγουρα δεν είναι οι ηγέτες που θα θέλαμε και συμφωνώ με όσα έγραψες...

   Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...