ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Μέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων - Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο; Ποια ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χρυσοχόοι για να φτιάξουν κοσμήματα; Οι επισκέπτες των αρχαιολογικών μουσείων θαυμάζουν τα αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες τους, σπανίως  όμως αναρωτιούνται πώς αυτά κατασκευάστηκαν. Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Mέσα στα εργαστήρια των Αρχαίων… Μαζί δημιουργούμε» που θα πραγματοποιηθεί από 11-29 Φεβρουαρίου 2016, δίνει απαντήσεις.

 

Mελανόμορφη «οφθαλμωτή» κύλικα,530-520 π.Χ.Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 702. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

Συνδυάζοντας πρωτότυπα εκθέματα με ζωντανά εργαστήρια κατασκευής αρχαίων τεχνέργων, η νέα έκθεση, που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, δηλαδή των επώνυμων και ανώνυμων τεχνιτών που είχαν το θεϊκό χάρισμα της έμπνευσης και της δημιουργίας.
 

Eρυθρόμορφος κρατήρας με παράσταση αρπαγής της Ευρώπης,περ. 380 π.Χ.Συλλογή Κ. Πολίτη, αρ. 26. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, θα παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία (σμίλες, αμόνια, κεραμικούς τροχούς κ.λπ.) 

Μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο με ίχνη χρωματικής διακόσμησης,2800-2300 π.Χ.Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 252. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

οι καλλιτέχνες θα μετατρέψουν το μουσείο σε ζωντανό εργαστήριο, όπου θα παράγουν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που θα παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους καλλιτέχνες εν δράσει και να συζητούν μαζί τους.
 
Χάλκινο ειδώλιο αλόγου, κατασκευασμένο με την τεχνική του «χαμένου κεριού»,8ος αι. π.Χ.Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 177. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Μεταλλοτεχνία, Μαρμαροτεχνία, Κεραμική, ενώ τα ονόματα των εργαστηρίων προέρχονται από μυθικά πρόσωπα και θεούς τεχνίτες.



Χρυσές ταινίες διακοσμημένες με εμπίεστες μορφές πολεμιστών,9ος-8ος αι. π.Χ.Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή, αρ. 607. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.


Στην πρώτη ενότητα, της Μεταλλοτεχνίας, θα παρουσιάζονται αρχαία μετάλλινα αντικείμενα καθώς και επεξηγηματικά σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις διάφορες τεχνικές κατασκευής. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κ.ά.).

Στην ενότητα της Μεταλλοτεχνίας θα φιλοξενείται «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών.






Η δεύτερη ενότητα, της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον κεραμικό τροχό, τον πηλό, τα ημιτελή αγγεία, τα εργαλεία του αγγειογράφου κ.ά.

Η ενότητα της Κεραμικής θα φιλοξενεί «Το εργαστήριο της Αθηνάς».



Στην τρίτη ενότητα, της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά αλλά και «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα.

Στην ενότητα της Μαρμαροτεχνίας θα υπάρχει «Το εργαστήριο του Δαιδάλου».

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Ζωντανά εργαστήρια

Τα ζωντανά εργαστήρια θα λειτουργούν τις παρακάτω ημέρες και ώρες, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν:

– Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου»: 11-12 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 / 13-15 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00.

Συμμετέχουν: Επαμεινώνδας Βενιέρης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Παπαδάτος.

– Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς»: 18-19 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 / 20-22 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00.

Συμμετέχουν: Θωμάς Κοτσιγιάννης, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου.

Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου»: 25-26 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00 / 27-29 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00.

Συμμετέχουν: Άκης Γκούμας, Δημήτρης Αλεξάνδρου, Νίκος Παπαδημητρίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παπαδημητρίου

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, www.cycladic.gr

Διάρκεια της έκθεσης: 11-29 Φεβρουαρίου 2016. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη κλειστά.

Εισιτήριο: 3,5 €. Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...