ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Το Όρος Έβερεστ και τα πτώματα των ορειβατών που κείτονται «κατεψυγμένα» εδώ και χρόνια…

Η oρειβασία είναι ένα πάθος, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως δε όταν αφορά την αναρρίχηση στο Έβερεστ. Σε υψόμετρο περίπου 8000 μέτρων, ακόμα και η αναπνοή δεν είναι κάτι το αβίαστο και φυσικό όπως έχουμε συνηθίσει. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσετε με ψυχρούς ανέμους και κρυοπαγήματα και να κουβαλάτε και μία φιάλη οξυγόνου στην πλάτη…

Πολλοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, προσπαθώντας να πετύχουν το όνειρό τους. Όπως είπε και ο Charles Bukowski κάποτε, «Βρείτε αυτό που σας αρέσει και αφήστε το να σας σκοτώσει, επειδή απ” όλα τα πράγματα που μπορούν να σας σκοτώσουν, είτε αργά είτε γρήγορα, είναι προτιμότερο να πεθάνεις από έναν εραστή«. Και, όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη αγάπη ενός ορειβάτη είναι η αναρρίχηση.

Αλλά τα πτώματά τους εξακολουθούν να βρίσκονται κατεψυγμένα εκεί, στο δρόμο προς την κορυφή του Έβερεστ, απλούστατα επειδή είναι αδύνατον να ανακτηθούν υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την ατμοσφαιρική πίεση περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου της θάλασσας.

1. Tsewang Paljor


Ένα από τα πιο διάσημα πτώματα στο Έβερεστ, είναι αυτό του «Πράσινες Μπότες». Αυτό είναι το σώμα του Ινδού ορειβάτη Tsewang Paljor, ο οποίος ήταν μέλος μιας ατυχούς αποστολής αναρρίχησης της Ινδο-Θιβετιανής Συνοριακής Αστυνομίας.


Η ομάδα του πιάστηκε σε μία από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες όλων των εποχών – Η Καταστροφή στο Έβερεστ το 1996. Δυστυχώς, είχε αποχωριστεί από την ομάδα και βρήκε καταφύγιο σε ένα μικρό σπήλαιο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Από τότε, χρησιμοποιείται ως ορόσημο για άλλους ορειβάτες για να υπολογίσουν την απόστασή τους από την κορυφή.

2. George Mallory


Ο George ήταν ο πρώτος ορειβάτης που προσπάθησε να ανέβει στο Έβερεστ το 1924, αλλά το σώμα του δεν είχε εντοπιστεί μέχρι το 1999. Αν είχε επιζήσει, μπορεί να ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα έφτανε στην κορυφή.

3. Πτώματα Αγνώστων Στοιχείων









4. Francys Astentiev


Βρισκόταν εκεί για αναρρίχηση με το σύζυγό της το 1999, αλλά χωρίστηκαν. Καθώς αναζητούσαν ο ένας τον άλλον, ο σύζυγος πέθανε από πτώση από έναν απότομο βράχο, ενώ αυτή πέθανε από κρυοπαγήματα. Το σώμα του συζύγου της ανακτήθηκε αργότερα το 2000.

Μια σημαία τέθηκε στο σώμα της από άλλους ορειβάτες.


Δύο άλλοι ορειβάτες που ήταν στην ομάδα της Francys, επέστρεψαν στο Έβερεστ το 2007 και κάλυψαν τη σωρό της με μια σημαία για να της προσφέρουν έναν πιο αξιοπρεπή χώρο ανάπαυσης. Η Francys ήταν η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς τη χρήση φιάλης οξυγόνου.

6. Shriya Shah–Klorfine


Έφθασε στην κορυφή το 2012 και υποτίθεται ότι πέρασε 25 λεπτά γιορτάζοντας το κατόρθωμά της. Αλλά ενώ κατέβαινε από την κορυφή, ξέμεινε από οξυγόνο και πέθανε λόγω εξάντλησης. Το σώμα της εξακολουθεί να βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από την κορυφή, καλυμμένο με την καναδική σημαία.

8. Hannelore Schmatz


Η Hannelore ήταν Γερμανίδα ορειβάτης η οποία πέθανε το 1976, λόγω εκτεταμένης έκθεσης στο κρύο και κρυοπαγήματα. Πιστεύεται ότι πήρε έναν υπνάκο ενώ στηριζόταν στο σακίδιο της, αποκοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...