ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Έδωσαν κίνηση στους πίνακες του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Video)

Ο Julien Herman προσθέτει ήχο και κίνηση στα έργα του μεταφυσικού προδρόμου του σουρεαλισμού και συγκινεί.

Πρόδρομος και δάσκαλος των σουρεαλιστών ζωγράφων, ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και τα αινιγματικά έργα του, επηρέασαν μεγάλες φυσιογνωμίες της Τέχνης, όπως ο Μαξ Ερνστ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ρενέ Μαγκρίτ. Μανιώδης στην αναζήτηση κρυμμένων νοημάτων πίσω από εικόνες της καθημερινότητας, εμμονικός με τις άδειες πόλεις, τις μυστηριώδεις σκιάσεις και τους ανορθόδους συνδυασμούς ετερόκλιτων αντικειμένων, ο Ιταλός καλλιτέχνης άφησε το στίγμα του, όχι μόνο στην Τέχνη, αλλά και σε όσους χρησιμοποίησαν τα έργα του ως σκαλοπάτι για την υπέρβαση του σουρεαλισμού.   

Ακριβώς, τις εικόνες αυτής της μυστηριακής, μεταφυσικής Τέχνης ζωντανεύει ένα για πρώτη φορά ένα πανέξυπνο animation που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του γάλλου κινηματογραφιστή και designer Julien Herman, μεγάλου θαυμαστή της τέχνης του Ντε Κίρικο. Στο βίντεο "ζωντανεύουν", με φυσικούς ήχους και κίνηση, τρεις πίνακες του Ντε Κίρικο: το Αίνιγμα της Ώρας (1901), η Μελαγχολία (1912) και το Διπλό Όνειρο της Άνοιξης (1915).   

Όπως λέει ο ίδιος ο Herman, σκοπός του ήταν να δώσει ζωή στην Τέχνη του Ντε Κίρικο, μέσω της διαδικασίας του animation, χωρίς να αλλοιώσει κάτι από την πρωταρχική του τέχνη, "κάτι σαν αφιέρωμα στον σουρεαλιστικό και παράξενο κόσμο του καλλιτέχνη"΄.   




Πηγή:

Ο κόσμος του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο είναι ακίνητος. Στους πίνακες του δεν υπάρχει το παραμικρό που να παραπέμπει σε ζωή. Είναι στατικός; Δύο καλλιτέχνες βάλθηκαν να αποδείξουν πως όχι: Ο Julien Herman και ο Carlos Monteiro.

Ο Βραζιλιάνος Κάρλος Μοντέιρου είναι πιο τολμηρός: Δημιούργησε το SURREALISTa,, ένα βιντεοπαιχνίδι που προσομοιάζει (https://www.youtube.com/watch?v=Kh59iJOaobA) σε τρεις διαστάσεις το σύμπαν του Ιταλού ζωγράφου. Στόχος του χρήστη είναι να βρει τις κρυφές πύλες για να περάσει από το ένα επίπεδο στο επόμενο (είναι πέντε, συνολικά).

Στο πρώτο επίπεδο, βρίσκεσαι σε μία έρημη βεράντα, κάτω από τον νυκτερινό ουρανό: Τοίχοι, κλαδεμένα σε σχήματα δέντρα, ρωμαϊκά αγάλματα. Συνειδητοποιείς για ποιον λόγο ο ζωγράφος δεν κατοικούσε τους πίνακές του με ανθρώπινες φιγούρες, αισθάνεσαι βαρύς, κουρασμένος, έτοιμος να γείρεις στο έδαφος και να αποκοιμηθείς. Προσπαθείς να βρεις έξοδο, ξανά, ξανά, και αίφνης συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μία σκάλα που οδηγεί στα άστρα. Την ανεβαίνεις, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και… βρίσκεσαι στο επόμενο επίπεδο.

Το δημιούργημα του Μοντέιρου έχει συλλάβει την ανήσυχη πραγματικότητα των πινάκων του ντε Κίρικο (ο χρήστης περιδιαβαίνει οκτώ από αυτούς), το ότι είναι παντελώς ακατοίκητοι. Αντιπροσωπεύουν περισσότερο μία ψυχοδιανοητική κατάσταση παρά μία φυσική συνθήκη. Είναι ακριβώς αυτό που ο ίδιος ο Ιταλός ζωγράφος είχε πει κάποτε: «Για να γίνει πραγματικά αθάνατο, ένα έργο τέχνης πρέπει να δραπετεύσει από όλα τα ανθρώπινα όρια: Η λογική και ο κοινός νους θα παρεμβαίνουν μόνον. Αλλά από τη στιγμή που σπάσουν αυτά τα φράγματα, θα μπει στη σφαίρα των οραμάτων και ονείρων της παιδικής ηλικίας».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...