«Η Σοφία», ο πρώτος «πολίτης-ρομπότ» με τεχνητή νοημοσύνη, επαναθέτει το ζήτημα της ανθρώπινης ταυτότητας, αν και αυτό επισκιάζεται από το ζήτημα «είναι ασφαλείς οι άνθρωποι από τα ρομπότ;»
Στο θέμα «ταυτότητα του ανθρώπου και τεχνολογία» οι τάσεις είναι σαφείς. Από τη μια έχουμε το πείραμα Cern. Μέσα από τις επιφανειακές, λαϊκίστικικες αναφορές σ’ αυτό, κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι όπου να ‘ναι ο άνθρωπος ανακαλύπτει το θρυλικό μποζόνιο και αποκαλύπτει το μυστήριο του σύμπαντος, δηλαδή μπορεί -έμμεσα- να πλάσει ζωή. Από την άλλη έχουμε την παγκόσμια προώθηση της ρομποτικής που πρόσφατα έδωσε στον κόσμο και τον πρώτο «πολίτη-ρομπότ». Η «Σοφία» είναι το πρώτο ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που έλαβε «ιθαγένεια» στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Τι έπεται από την Hanson Robotics και τους άλλους κατασκευαστές; Ποιο είναι το μέλλον των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης; Τι «όντα» επιθυμεί να πλάσει ο άνθρωπος «κατ’ εικόνα του«;
Εξαρτάται από το πώς ορίζεται ο άνθρωπος. Όπως θα δει κάποιος στο δεύτερο βίντεο το «ζήτημα του Καντ» ως προς την σχέση ηθικής-επιστήμης επανατίθεται στο τραπέζι με την αντίθετη φορά. Αυτή τη φορά θεωρείται ότι ο άνθρωπος έχει φυσική ροπή προς το καλό. Ο άνθρωπος κατασκευάζει ρομπότ. Το ρομπότ έχει φυσική ροπή προς το καλό, επειδή την ίδια ροπή έχει και ο δημιουργός του. Άρα δεν έχει να περιμένει τίποτε κακό από τις δημιουργίες του ο [καλός] άνθρωπος. Όμως γιατί ο άνθρωπος είναι εκ κατασκευής «καλός»; Αυτή η λεπτομέρεια δεν διευκρινίζεται στον διάλογο της Hanson Robotics με τον «πολίτη Σοφία», ιδιαίτερα όταν σήμερα το δικαίωμα του ανθρώπου/πολίτη έχει φτάσει στο «δικαίωμα» άρνησης της φύσης του. Ζούμε μέσα σε κλίμα παρότρυνσης για αλλαγή φύλου/ταυτότητας φύλου.
Η Audrey Hepburn στην ηλικία των 27 ετών
|
Παραπομπή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου