ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020

Όλη η μαγεία των εγκαταλελειμμένων παλατιών της Ιταλίας μέσα από το φακό του Thomas Jorion

Για σχεδόν δέκα χρόνια, ο γαλλικής καταγωγής φωτογράφος Thomas Jorion διέσχισε την Ιταλία, εξερευνώντας και απαθανατίζοντας με το φακό του τα παλαιικά, καταρρέοντα παλάτια του 18ου και 19ου αιώνα.

Χρησιμοποιώντας μια αναλογική κάμερα μεγάλης μορφής, ο Jorion απαθανατίζει αυτά τα «απομεινάρια μεγαλείων» του παρελθόντος δημιουργώντας μια σειρά με το όνομα Veduta. Μέσα από το φακό του, μας δίνεται μια «γεύση» από την παλιά δόξα αυτών των αποσυντεθειμένων παλατιών.

Συχνά ακόμα πλούσιο με διακοσμητική ζωγραφική, το εσωτερικό του κάθε παλατιού ξεχωρίζει για τα προσωπικά του στοιχεία, σαν ένα άναρχα εξελισσόμενο τοπίο. Η καταγραφή της μοναδικότητας των εγκαταλελειμμένων χώρων είναι μέρος αυτού που παρακινεί τον Jorion. «Στην αρχή φωτογράφισα τα παλάτια, για να τα απαθανατίσω πριν αυτά καταστραφούν ολοκληρωτικά» λέει ο Jorion στο My Modern Met. «Και μετά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια ομορφιά, μια αισθητική, που αναδύεται με σχήματα, χρώματα και φώτα. Δεν αναζητώ απαραίτητα τα σημάδια της εγκατάλειψης, αλλά μάλλον την πατίνα ή αλλιώς τα ίχνη του χρόνου.»

Thomas Jorion, Notturno, Pouilles, 2018.

Ο Jorion ταξιδεύει στον κόσμο αναζητώντας μέρη για να φωτογραφίσει με την κάμερα 4 Χ 5 κάμερα του. Συνηθίζει να χρησιμοποιεί φυσικό φως, αναζητώντας την άντληση ή την ποιότητα γραφικών μέσα από αυτά που «γεννάει» το ίδιο το τοπίο. Με εξοπλισμό που ζυγίζει περίπου 18 κιλά, μεταξύ της φωτογραφικής μηχανής μεγάλου μεγέθους, των φακών και των αξεσουάρ, το έργο του Jorion είναι μια επίπονη εργασία, αλλά η ανταμοιβή τον δικαιώνει.

Το έργο του μιλάει για την εύθραυστη και εφήμερη φύση της ανθρωπότητας, δημιουργώντας μας, έπειτα από την θέαση των συλλογών του, το εσωτερικό ερώτημα αν η μοίρα μας θα είναι παρόμοια με αυτά τα κτίρια του παρελθόντος. Και αν όχι, πώς θα είναι το μέλλον; Στην ακινησία τους, αυτοί οι άδειοι χώροι μας αναγκάζουν να συμπληρώσουμε τα κενά του παρελθόντος τους ως τρόπο να κατανοήσουμε το παρόν τους. Χάρη στο έργο του Jorion, η σκέψη και η ματιά μας ταξιδεύει από τα κλειστά όρια του «τώρα», στο προσωπικό μέλλον, αυτό που ονομάζουμε το δικό μας «μετά».

Thomas Jorion, Pirite, Lombardie, 2020.

 

Thomas Jorion, Libero dignus, Émilie-Romagne, 2018


Thomas Jorion, L’arcangelo, Sicile, 2019.


Thomas Jorion, Cortigiana, Sicile, 2020


Thomas Jorion, Sfuriata, Toscane, 2019.

 

Thomas Jorion, Vedetta, Ligurie, 2018.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Thomas Jorion, Pappagallo, Toscane, 2018.

 

https://www.culturenow.gr/oli-i-mageia-ton-egkataleleimmenon-palation-tis-italias-mesa-apo-to-fako-toy-thomas-jorion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...