ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Μια τοιχογραφία με προϊστορικές ζωγραφιές ανακαλύφθηκε στο δάσος του Αμαζονίου

Έναν βράχο, έκτασης 8 μιλίων με προϊστορικές ζωγραφιές από εξαφανισμένα ζώα, αλλά και ανθρώπους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην περιοχή του Αμαζονίου της Κολομβίας. Εκτιμάται ότι οι ζωγραφιές δημιουργήθηκαν γύρω στα 12.500 χρόνια πριν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια φυλή της περιοχής τις δημιούργησε. 

Οι ζωγραφιές απεικονίζουν ζώα που έχουν πλέον εξαφανιστεί, ήδη από την εποχή των παγετώνων, όπως ο μαστόδοντας -ένας προϊστορικός συγγενής του ελέφαντα. Το ζώο αυτό δεν έχει θεαθεί στην Λατινική Αμερική για τουλάχιστον 12.000 χρόνια.

Υπάρχουν, επίσης, εικόνες από παλαιολάμα -ένα μέλος της οικογένειας των καμηλοειδών που έχει εξαφανιστεί- και από βραδύποδες και άλογα της εποχής των παγετώνων.

Αναγνωρίζοντας τα ζώα και την εποχή που έζησαν, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν την χρονολογία δημιουργίας της τοιχογραφίας, την οποία αποκαλούν “Η Καπέλα Σιξτίνα των αρχαίων”. Η ομάδα των αρχαιολόγων απαρτίζεται από Βρετανούς και Κολομβιανούς, ενώ χρηματοδοτείται από το European Research Council.

Ο καθηγητής που έχει αναλάβει τα χρέη αρχηγού της αποστολής θεωρεί ότι οι εικόνες ανθρώπων που με τα χέρια υψωμένα κυκλώνουν τα εικονιζόμενα ζώα παραπέμπουν σε στάσεις λατρείας, αν και η ομάδα δεν έχει καταλήξει ποιος ήταν ο σκοπός της εικόνας. Αν δηλαδή, ήταν λατρευτικός ή όχι.

Μπορεί κανείς να εντοπίσει ακόμα ανθρώπινα αποτυπώματα παλάμης. Οι φυλές του Αμαζονίου πιστεύεται ότι προέρχονται στο σύνολό τους από το πρώτο κύμα μεταναστών από τη Σιβηρία, που θεωρητικά πέρασε τη Βερίγγεια Γέφυρα (τμήμα ξηράς που συνέδεε τη Βόρεια Αμερική με την Ασία) πριν 17.000 χρόνια.

Παρότι παραμένει ασαφές ποια είναι η φυλή που δημιούργησε τις ζωγραφιές, υπάρχουν κυρίως δύο φυλές ιθαγενών του Αμαζονίου που πιστεύεται πως κατοικούν την περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Yanomami και οι Kayapo. Οι πληροφορίες για τις δύο φυλές είναι αρκετά περιορισμένες. Το κλίμα και η οξύτητα του εδάφους έχουν καταστρέψει σχεδόν κάθε απομεινάρι πολιτισμού, ακόμα και τα κόκκαλα των ανθρώπων.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στην περιοχή Serrania de la Lindosa, όπου έχει εντοπιστεί ξανά τέχνη σε βράχους. Οι ειδικοί θεωρούν πως αυτές οι αρχαίες εικόνες, που δίνουν μία αίσθηση για τον πολιτισμό που έχει πλέον χαθεί, δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην περιοχή του Αμαζονίου.

Η τοποθεσία βρίσκεται στο κέντρο της Κολομβίας και είναι τόσο απόμακρη, που ενώ η ομάδα των αρχαιολόγων οδηγούσε για 2 ώρες, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα οχήματά της και να συνεχίσει με τα πόδια για άλλες 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους ήρθαν αντιμέτωποι με τους επικίνδυνους θηρευτές της περιοχής, όπως δηλητηριώδη φίδια.

Η εν λόγω περιοχή παρέμεινε απρόσιτη για δεκαετίες λόγω του εμφυλίου πολέμου που βασάνιζε την Κολομβία.

 

Η μοναδική ανακάλυψη, η οποία έγινε πέρυσι, έμεινε κρυφή για όλο αυτό το διάστημα και τώρα θα προβληθεί μέσα από μία σειρά ντοκιμαντέρ στο αγγλικό Channel 4.

 https://www.culturenow.gr/mia-toixografia-me-proistorikes-zografies-anakalyfthike-sto-dasos-tou-amazonioy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...