ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Κίνα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν βουδιστικές τοιχογραφίες στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες στη βορειοδυτική Κίνα θέτουν σε κίνδυνο τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα των αρχαίων σπηλαίων στο Δρόμο του Μεταξιού, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βουδιστικά έργα τέχνης που βρίσκονται σε σπήλαια σε όλη την επαρχία Γκανσού απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς η περιοχή γίνεται πιο ζεστή, πιο υγρή και πιο επιρρεπής σε ξαφνικές βροχοπτώσεις.

«Το Γκανσού είναι διάσημο για τα σπήλαιά του και την τέχνη που φυλάσσεται μέσα σε αυτά εδώ και αιώνες», δήλωσε ο Λι Ζάο, ερευνητής της Greenpeace Ανατολικής Ασίας με έδρα το Πεκίνο. «Οι αυξημένες βροχοπτώσεις στην έρημο αποτελούν μεγάλο κίνδυνο. Οι αιχμές στην υγρασία, οι αστραπιαίες πλημμύρες και οι καταρρεύσεις σπηλαίων συμβαίνουν ήδη», τόνισε.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι θερμοκρασίες στο Γκανσού αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ενώ η συνολική βροχόπτωση έχει αυξηθεί, ο αριθμός των βροχερών ημερών έχει μειωθεί – πράγμα που σημαίνει ότι οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει πιο έντονες.

Τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ήδη ζημιές στα σπήλαια Μογκάο, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Ντουνχουάνγκ, τα οποία είναι γνωστά και ως Σπήλαια των Χιλίων Βούδων. Σύμφωνα με την UNESCO, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό των σπηλαίων που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα, έχουν «απαράμιλλη ιστορική αξία». Δυστυχώς, επισημαίνει η νέα μελέτη, ξεφλουδίζουν με επιταχυνόμενο ρυθμό.


Στο σπήλαιο του ναού Jinta, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά από τα σπήλαια Μογκάο, τα επίπεδα υγρασίας της ατμόσφαιρας έφτασαν το 93% κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης τον περασμένο Αύγουστο. Σε αυτά τα επίπεδα, η αποσύνθεση, η σήψη και η διάβρωση είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Έκτοτε, έχει δημιουργηθεί μια ρωγμή στον κύριο πυλώνα στη μέση του σπηλαίου, επιτρέποντας στο νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό της σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχει αυξηθεί ραγδαία στην Κίνα, καθώς οι θανατηφόρες πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν αναδείξει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα σε άνθρακα έως το 2060. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές εξακολουθούν να ανησυχούν για την αργή πρόοδο του Πεκίνου όσον αφορά τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι προσπάθειες για την προστασία των σπηλαίων του Γκανσού συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα η έρευνα άρχισε να εξετάζει πώς η ταχεία αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να δυσχεράνει τη διατήρησή τους.

Η διάσωση των Σπηλαίων του Γκανσού αποτελεί προτεραιότητα για τους συντηρητές, εξαιτίας της φήμης του ως «πατρίδα της κινεζικής τέχνης των σπηλαίων». Ένα τεράστιο έργο σάρωσης και φωτογράφησης των ευρημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και περιηγήσεων εικονικής πραγματικότητας. Χάρη σε αυτό το μακροχρόνιο έργο, τα συγκεκριμένα σπήλαια θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η χρήση προηγμένων αισθητήρων και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι επιτρέπουν στους ερευνητές της Greenpeace να μετρήσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο άλλοι ιστορικοί χώροι στην Κίνα είναι λιγότερο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο χρηματοδοτούμενες, λιγότερο μελετημένες τοποθεσίες σε όλη την Κίνα που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους», δήλωσε ο Li της Greenpeace.

Η Κίνα διεξάγει μια πανεθνική έρευνα για τη δημιουργία μιας ενημερωμένης βάσης δεδομένων ιστορικών αντικειμένων που θα ολοκληρωθεί σε τριών με τέσσερα χρόνια. Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και συντηρητές λένε ότι το έργο αποτελεί ευκαιρία για την επέκταση της έρευνας σχετικά με την απειλή των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμησή τους σε άλλες τοποθεσίες.

Όταν ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν τη βόρεια επαρχία Shanxi τον Οκτώβριο του 2021, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.763 ιστορικά μνημεία επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένης της ξύλινης παγόδας Yingxian, της παλαιότερης του είδους της στην Κίνα.

Πηγή: ErtNews

http://anaskafi.blogspot.com/2023/07/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...