ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025

Η μορφή του Πλάτωνα στην αρχαία γλυπτική


Άρθρο της Εύης Σαραντέα

Ο Πλάτων (429-347 π.Χ.) θεωρείται παγκοσμίως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες όλων των εποχών. Με το σύνολο του έργου του άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά και στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι και σήμερα (εικ. 1).

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής. Ονομάστηκε Πλάτων στην εφηβεία του επειδή είχε πλατύ πρόσωπο και στέρνο. Πλατύ πρόσωπο παρατηρείται και στα αντίγραφα κεφαλής του αγάλματός του. Μήπως όμως παρέμεινε το προσωνύμιο «Πλάτων» λόγω της εξέχουσας ευρύτητας του πνεύματός του, και όχι τόσο για το πλατύ του πρόσωπο; [σημ. 1]. Τα αρχαία προσωνύμια ήταν συχνά επαινετικά της προσφοράς ενός πολίτη στην κοινωνία και επιστέγασμα αναγνώρισης και θαυμασμού. Όπως ο Αριστοτέλης ονόμασε Εύ-φραστο και αργότερα Θεό-φραστο τον μαθητή του, για την αξιοθαύμαστη ευχέρειά του στον λόγο.

Ο ανδριάντας του Πλάτωνα, κατά τον Παυσανία, είχε στηθεί στην Ακαδημία, με αφιέρωση από έναν Πέρση, τον Μιθριδάτη. Στην αφιέρωση αναφερόταν ότι δημιουργός του αγάλματος ήταν ο σημαντικός Αθηναίος γλύπτης Σιλανίων [σημ. 2].



Στο σημείο αυτό, σκόπιμη είναι μια παρένθεση:

Όταν οι Ρωμαίοι κατακτούσαν την Ελλάδα, έμεναν εκστατικοί μπροστά στα γλυπτά αριστουργήματα που αντίκριζαν στις ελληνικές πόλεις – τις οποίες λεηλατούσαν, επί δεκαετίες, με ακόρεστη απληστία. Η Ρώμη είχε μετατραπεί σε «ένα απέραντο Μουσείο ελληνικών καλλιτεχνικών θησαυρών» [σημ. 3]. Ανάκτορα, επαύλεις και δημόσια κτήρια διακοσμούνταν με ελληνικά έργα.

Όπου τα αυθεντικά έργα δεν επαρκούσαν, η διακόσμηση ολοκληρωνόταν με αντίγραφα των πρωτότυπων. Μία αστείρευτη παραγωγή αντιγράφων και νεοκλασικών έργων κάλυπτε τον αριθμό των γνήσιων κλασικών [σημ. 4]. Οι αυθεντικοί ανδριάντες επιφανών ήταν συνήθως ορειχάλκινοι και για αυτόν τον λόγο τους επόμενους αιώνες καταστράφηκαν – επαναχυτεύθηκαν για να γίνουν νομίσματα, όπλα και σκεύη. Ευτυχώς, εύποροι Ρωμαίοι ανέθεταν σε Έλληνες γλύπτες να φιλοτεχνούν κυρίως μαρμάρινα αντίγραφα των κεφαλών επιφανών Ελλήνων, για να διακοσμούν αρχοντικά και άλλους χώρους. Οι πολύ πλούσιοι, αριστοκράτες και φορείς, παράγγελναν ακριβά αντίγραφα ολόκληρων των ανδριάντων.

Έτσι διασώθηκε η κεφαλή του αυθεντικού ανδριάντα του Πλάτωνα σε 20 αντίγραφα, ενώ το ίδιο το έργο δεν έχει βρεθεί έως σήμερα, ούτε αντίγραφό του [σημ. 5] (εικ. 2).



Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellas2.wordpress.com/2025/07/21/%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84%ce%b9/#more-217857

  

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...