ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Ο αγαπημένος κωμικός Νίκος Σταυρίδης, (1910 -1987)

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και οι πρωταγωνιστές του
(2)

Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Καίτη Ντιριντάουα και τη Μαρίκα Νέζερ, την Καίτη Μπελίντα και τη Μαρίκα Νέζερ (1958: Τεντυμπόυς των Γιαλαμά-Θίσβιου-Πρετεντέρη), τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Σοφία Βέμπο (1959), τον Κώστα Χατζηχρήστο (1963) κ.ά. 
Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία "Δέκα μέρες στο Παρίσι" (με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο το 1960).

Αχτύπητο δίδυμο με τον Β. Αυλωνίτη
Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο θείο και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του ίδιου (Η ωραία των Αθηνών, 1953), του Ορέστη Λάσκου (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, 1957, Φτωχαδάκια και λεφτάδες, 1960, Τρίτη και 13, 1963, Ο χαζομπαμπάς, 1967), του Πάνου Γλυκοφρύδη (Δουλειές με φούντες,1958), του Αλέκου Σακελλάριου (Τα κίτρινα γάντια, 1960), του Γρηγόρη Γρηγορίου (Διαβόλου κάλτσα,1960), του Κώστα Ανδρίτσου (Ευτυχώς τρελάθηκα, 1961) και σε πολλές άλλες. Ήταν φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού. Είχε παντρευτεί για μικρό χρονικό διάστημα την ηθοποιό Ξένη Δράμαλη. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, στη γενέτειρά του τη Σάμο, Κηδεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1987 στην Κηφισιά.

Φιλμογραφία και όνομα ρόλου

Ο άνθρωπος ρολόι (1972) [Οδυσσέας Ακριβός]
Πως Καταντήσαμε Σωτήρη (1972) [Διαμαντής Λεκάτσας]
Ο θείος μου ο Ιπποκράτης (1972) [Ιπποκράτης Καραγκιαούρης]
Δύο μοντέρνοι γλετζέδες (1971) [Πολύδωρος]
Ο Καουμπόυ του Μεταξουργείου (1971) [Χαράλαμπος Παπατσιφλίκας]
Τα ομορφόπαιδα!.. (1971) [Αρίστος Μερτζεσόλης]
Ο Παραγιός μου ο Ραλλίστας (1971) [Αγησίλαος]
Οι Τέσσερις Ασσοι (1970) [Παντελής Ματσούκας]
Οι Τρεις Ψεύτες (1970)
Αριστοτέλης ο επιπόλαιος (1970) [Αριστοτέλης Κολοκυθάς / Βαγγέλης Κολοκυθάς]
Ο ξεροκέφαλος (1970) [Νίκος Σταρόπουλος]
3 τρελλοί για δέσιμο (1969) [(καπετάν) Παναγής Αντζουλάτος]
Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του (1969)
Ο Θαυματοποιός (1969)

Ψυχραιμία Ναπολέων, με τον Ν. Ρίζο

Το Αφεντικό μου ήταν Κορόιδο (1969) [Χαράλαμπος]
Ξύπνα Καημένε Περικλή (1969) [Περικλής]
Η Θυρωρίνα (1968) [Τιμολεων Καραπανος]
Θα τα Κάψω τα Λεφτά μου (1968)
Ψυχραιμία Ναπολέων (1968) [Ναπολέων]
Ο Πιο Καλός ο Μαθητής (1968) [Αρίστος]
Η παιχνιδιάρα (1967) [Σταμάτης Σταματίου]
Ο ανακατωσούρας (1967) [Λάζαρος]
Ο χαζομπαμπάς (1967) [Χαράλαμπος Νούφαρος]
Εισπράκτωρ 007 (1966) [Ξενοφών Τσιγκενές]
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1966) [Χαρίλαος Μαραζιώτης]
Ο εξυπνάκιας (1966) [Σωκράτης Πανάς]
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) [Ι. Ντολτσέτος]
Υιέ μου... υιέ μου... (1965) [Τρύφωνας Μαυρογιάννης]
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965) [Παρασκευόπουλος]
Κόσμος και κοσμάκης (1964) [Αντώνης Καρτελής]
Εξωτικές Βιταμίνες (1964) [γεροντοπαλίκαρο]
Ο λαγοπόδαρος (1964) [Πέτρος Πελέκης]
7 μέρες ψέματα (1963) [Λουκάς]
Ζητείται Τίμιος (1963) [Δημήτρης Γιαννόπουλος]
Ο Διαιτητης (1963) [Βασίλης]

Οι Σκανδαλιάρηδες (1963)


Τζιπ, Περίπτερο και Αγάπη μια ελληνική ταινία του 1957.
Στη φώτο, Νίκος Σταυρίδης – Νίκος Ρίζος.

Ο Αδελφός μου ο Τροχονόμος (1963) [Αντώνης Πικρόχολος]
Τρίτη και 13 (1963) [Κοσμάς Καλογιάννης]
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Βάσος]
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962) [καθηγητής]
Ευτυχώς τρελάθηκα (1962) [Χαρίλαος Μαραζιώτης]
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [Σαράντης Διαμαντόπουλος]
Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! (1962) [Μελέτης Καψομανώλης]
Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης (1962) [Γρηγόρης Γοργότσης] Διαβόλου κάλτσα (1961) [Θωμάς Σκαρμούτσος]
Ο παλληκαράς (1961) [Νικήτας Πορφύρης]
Μάνα μου, τον Αγάπησα (1961)
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) [Τεό Νταλέκης]
Δυο Χιλιάδες Ναύτες και ένα Κορίτσι (1960)
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου (έμπορος γυναικείων ειδών)]
Σουσουράδα (1960)






«Τα κίτρινα γάντια», με τον Γ. Γκιωνάκη

Τα κίτρινα γάντια (1960) [Ορέστης Καλλιγαρίδης]
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959) [Παναγιώτης]
Δουλειές με φούντες (1959) [Περικλής]
Η Λιλή και ο Μουρντάρης (1959)
Τρεις Μάγκες στο Παρθεναγωγείο (1959)
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (1959) [Γρηγόρης Πασπάτης]
Οι δοσατζήδες (1959) [Γρηγόρης Πασπάτης]
Γερακίνα (1958) [Νίκος Πεταχτός]
Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958)
Κέφι Γλέντι και Φιγούρα (1958) [Παυλάκης]
Τα Τρια Παιδια Βολιωτικα (1957)
Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) [Γιουρούκος]
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [Τάσος Καψουράς]
Γραφείο Συνοικεσίων (1956) [Κοσμάς]
Φτώχεια Ερως και Κομπίνα (1956) [Παυλάκης]
Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955) [Ρένος]
Η ωραία των Αθηνών (1954) [Κοσμάς Χλες]
Οι παπατζήδες (1954) [Βρασίδας]
Έλα στο θείο... (1950) [Αντώνης Ντούκουρας]
Σειρές που έχει παίξει
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Η Θέμις έχει κέφια 1975 ΕΙΡΤ
Στοπ καρέ 1983 ΕΡΤ2
Το παλιό το κατοστάρι 1974 ΥΕΝΕΔ

«Τα κίτρινα γάντια», με την Μ. Κοντού

Πηγή:


========================



Η ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (1954)




ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ- ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ. (Κορόιδο Γαμπρέ) Τα Φαντάσματα




Θρυλικές οι ερμηνείες του με το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νίκο Ρίζο και τον Βασίλη Αυλωνίτη.

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)



Η ταινία Οι Παπατζήδες προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1954 και έκοψε 33.638 εισιτήρια.

Οι παπατζήδες (1954)




Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΙΜΙΟΣ 1963-ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ




Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ




ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ



Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τη συνεργασία του με την Ελένη Προκοπίου στις ταινίες Ο Παραγυιός μου ο ραλίστας και τα ομορφόπαιδα το έτος 1971.

Τα Κίτρινα Γάντια - (1960)



Ο μεγάλος κωμικός ταυτίστηκε με τους ρόλους νευρικού ηλικιωμένου, που στο τέλος μαλάκωνε υπό την "πίεση" της όμορφης ηθοποιού και χορεύτριας.


Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...