ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Ορέστης Μακρής, ο αγαπημένος μπεκρής του ελληνικού σινεμά, (1898-1975)

Ο μεθύστακας (1950)
Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και οι πρωταγωνιστές του
(7)

Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
==============

Στις 29 Ιανουαρίου του 1975 πέθανε στην Αθήνα ο σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Ορέστης Μακρής. Συμμετείχε σε περίπου 40 ταινίες της μεγάλης οθόνης, από το 1931 έως το 1968, ενώ ανεπανάληπτη είναι η ερμηνεία του στην ταινία «Ο μεθύστακας», σε τέτοιο βαθμό που το όνομά του καλλιτέχνη ταυτίστηκε στην ελληνική γλώσσα με την λέξη «μπεκρής».

Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στη Χαλκίδα της Εύβοιας το 1898. Η καριέρα του στο σανίδι ξεκίνησε ως τενόρος, αλλά όταν το είδος παρήκμασε, στράφηκε προς την επιθεώρηση. Το 1925 εμφανίστηκε με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα στην Κρήτη, πάλι ως τραγουδιστής. Το 1931 ωστόσο κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, με την ταινία «Ο μάγος της Αθήνας».




Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)

Το 1932 ξεκινά να εμφανίζεται και στο θέατρο, κυρίως σε παραστάσεις επιθεώρησης. Το 1941, σχημάτισε θίασο με τον Κυριάκο Μαυρέα και το 1943 με το Μάνο Φιλιππίδη και τις αδελφές Καλουτά. Το 1946, συμμετείχε στο θίασο των Πέντε Άσσων στο Λυρικό, με τους Σοφία Βέμπο, Μάνο Φιλιππίδη, Κυριάκο Μαυρέα, Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Κοκκίνη. Αργότερα συγκρότησε προσωπικό θίασο και περιόδευσε σ' όλο τον ελληνικό χώρο.


Η κυρά μας η μαμή (1958)


Συνολικά εμφανίστηκε σε περίπου 40 ταινίες, ενώ ορισμένες ερμηνείες του αποτελούν αντικείμενο δραματικής μελέτης. Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες είναι οι: «Ο μεθύστακας» (1950), «Ο γρουσούζης» (1952), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Το αμαξάκι» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα» (1960). Σχετικά με τον «Μεθύστακα», αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο Ορέστης Μακρής δεν έπινε ποτέ.


Ο μεθύστακας (1950)

Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)


Η κυρά μας η μαμή (1958)

Η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε, ήταν «Ο μάγος της Αθήνας» το 1931, ενώ το αξιοσημείωτο με την ταινία του ο «Μεθύστακας», ήταν ότι ο ίδιος ο Ορέστης Μακρής δεν έπινε ποτέ.

Φιλμογραφία

Ο μάγος της Αθήνας (1931)
Ο μεθύστακας (1950)
Ο γρουσούζης (1952)
Το κορίτσι της γειτονιάς (1954)
Η κάλπικη λίρα (1955)
Καταδικασμένη και από το παιδί της (1955)
Το φιντανάκι  (1955)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Η θεία από το Σικάγο (1957)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Το αμαξάκι (1957)
Η κυρά μας η μαμή (1958)
Μια λατέρνα, μια ζωή (1958)
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959)
Ο Θύμιος τα κάνε θάλασσα (1959)
Στουρνάρα 288 (1960)
Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα (1960)
Της μιας δραχμής τα γιασεμιά  (1960)
Έξω οι κλέφτες (1961)
Οικογένεια Παπαδοπούλου (1961)
Ο καλός μας άγγελος (1961)
Το μεροκάματο του πόνου (1963)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
Αδικημένη (1964)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
Πόνεσα πολύ για εσένα
Με πόνο και με δάκρυα (1965)
Οι καταφρονεμένοι (1965)
Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα (1968)





Η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε ήταν η «Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ΄τ΄άλλα» (1968), ενώ για την θεατρική προσφορά του τιμήθηκε από την πολιτεία με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα.





Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε βαθιά φτώχεια, ώσπου στις 29 του Γενάρη του 1975 έφυγε από τη ζωή. Προς τιμήν του στη Χαλκίδα υπάρχει ένα καλοκαιρινό θεατράκι που φέρει το όνομα του «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο του Λαού. Επίσης, το όνομά του έχει δοθεί σε μια οδό της Χαλκίδας.



Πηγές:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...