ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σχεδόν μαζί... Το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο....

Οι Επιγραφές του 700 περ. π.Χ. από την Μεθώνη Πιερίας στη Μακεδονία


ΓΙΑΝΝΗΣ Ζ. ΤΖΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ελλάς

Τι γίνεται τελικά δεν ήρθε το «φοινικοσυλλαβοαλφαβητο»  στους Έλληνες; Η εμφάνιση και στη Μακεδονία της ελληνικής γλώσσας στην παγιωμένη της μορφή, υποστηρίζει τη μετάθεση της εισαγωγής του αλφαβήτου, εάν έγινε, τουλάχιστον κατά έναν αιώνα, από το 750 π.Χ. στο 900-850 π.Χ…!!! Και ενώ συμβαίνει αυτό, μόλις εκατό χρόνια πριν, ίσως και λιγότερο, έχουμε το πρώτο δείγμα με «φοινικοσυλλαβοαλφαβητο» περίπου  το 1000 π.Χ. Σε λίγο δεν μένει παρά να έχουμε παλαιότερη γραφή με ελληνικό αλφάβητο, από το «φοινικοσυλλαβοαλφαβητο»… Αλλά … Να το έχουμε πάρει εμείς από τούς Φοίνικες….!!!

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΣΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ .



6 σχόλια:

  1. Οι Φοίνικες είναι από τους Μινύες Αργοναύτες (3η χιλ. π.Χ. τουλάχιστον) εκείνοι που ασχολούνται με την πορφύρα, φοινικούν χρώμα. Φοις - φάος - φως. Ονόμασαν Φοινίκη την Μικρή Άρκτο που φέρει τον Πολικό αστέρα οδηγό των ναυτικών! Μετά τα Τρωϊκά ονομάσθηκαν όλοι Έλληνες από μία από τις φυλές του Αχιλλέα! Ποιοι ήταν οι Φοίνικες είναι πλέον γνωστό, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο έργο του Θ. Γ. Σπυρόπουλου ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ, εκδ. Καρδαμίτσας. Καλή σας ημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσφατα μοίρασαν μαζί με γνωστή εφημερίδα το πόνημα του κ.Μαρωνίτη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
    (Βλέπετε η γνώση πρέπει να διαδίδεται και αν δεν διαδίδεται, πρέπει να την βάζουμε με ένεση στα μυαλά των αστοιχείωτων!)
    Εκεί μπορεί να δει κανείς το τι ισχυρίζονται οι θιασώτες της θεωρίας ότι το ελληνικό αλφάβητο προήλθε από το φοινικικό.
    Μεταφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω:
    >>το φοινικικό είναι αλφάβητο μόνο με σύμφωνα και χωρίς φωνήεντα.
    >>όμως το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου τυχαίνει να είναι ΦΩΝΗΕΝ, το Αλφα (φοιν, άλεφ)
    Προσέξτε λογική: για να αποδείξουμε ότι το ελληνικό προέρχεται από το φοινικικό, λέμε άλφα - άλεφ, επειδή μοιάζουν σα λέξεις. Αλλά πώς να ταιριάξει που το ένα είναι φωνήεν και το άλλο σύμφωνο? Απάντηση (του ατσίδα): το άλεφ στην πραγματικότητα ήταν σύμφωνο επειδή ...προφερόταν βαθύ.
    κ.ο.κ. για τα υπόλοιπα γράμματα.
    Δεν ξέρω πώς την κόβετε τη λογική που έχουν τα παραπάνω, πάντως δεν είναι ελληνική! Δεν είναι Έλλην Λόγος.
    Αυτά διδάσκουν στα παιδιά μας οι Μαρωνίται (όνομα και... πράμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kynorodi και ανώνυμε φίλε,
      Καλημέρα σας και καλή χρονιά!

      Το ζήτημα της προέλευσης του Ελληνικού αλφαβήτου, όπως και το άλλο της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας, είναι από αυτά που απασχολούν την ιστορία ακόμα, ακριβώς επειδή περιβάλλονται από την αχλύ της προϊστορίας, πριν την καταγεγραμμένη δηλαδή ιστορία.
      Δυστυχώς, θα πρέπει να φύγω σε ταξίδι για δύο ημέρες, οπότε δεν προλαβαίνω να σχολιάσω περισσότερο σήμερα. Επιφυλάσσομαι να το κάνω όταν θα επιστρέψω.

      Ευχαριστώ σας για την επικοινωνία

      Διαγραφή
  3. Ιδού, λοιπόν, ο Έλλην Λόγος, με το κάθε γράμμα του Ελληνικού (φωτεινού) Αλφαβήτου, όπου το κάθε ΓΡΑΜΜΑ έχει την χαρακτηριστική ΈΝΝΟΙΑ του.

    Π.χ. το ΑΛΦΑ σημαίνει το ΑΛ=Δήλον ΦΑ=Φως, δηλ. το Λευκόν ηλιακό φως.
    Έτσι, εξ αυτού ονομάζουμε ΆΛΦ-ιτα τα άλευρα, ΑΛΦ-ειό τον ποταμό με τα αφρίζοντα ύδατα, ΆΛΠ-εις τα χιονοσκεπή όρη & ΑΛΠ-ίνους όσους έχουν λευκά μέχρι & τα βλέφαρά τους...

    Μερικοί θα πούνε, πως αυτό είναι φυσικό, μιας & τα φωνήεντα τα εφηύραν (ευχαριστούμε για την ``μεγαλοψυχία`` τους) οι Έλληνες.

    Έλα, όμως, που έχουν την ΕΝ-ΝΟΙΑ (=έναν Νουν, κατά Νόμον) τους & τα άφωνα...
    Π.χ. το Ρ σημαίνει την Ροήν (το λέει & ο Πλάτων στον ``Κρατύλο``) & μάλιστα την Υπερτάτη Ροήν φωτισμού (την Πνευματική / Ψυχική, δηλ.)
    Αλήθεια, στην ``Φοινικική`` τί σημαίνει;
    http://ramafa.gr/pinakas1.html

    H ΑΛΦΑ-ΒΗΤΟς είναι ΕΛΛΗ-ΝΟς (Δήλου / φωτεινού Νοός) εμΠ - ΝΕΥΣΕΩς (Νοήσεως & ΠΝΕΥ-ματος) & εχαρίσθη μεγαλόκαρδα στην Ανθρωπότητα, δια να επικοινωνεί & να ΝΟΕΙ τον εαυτόν της & τον σύμπαντα κόσμο, όπως αποκαλύπτεται & από τις Ερμητικά σφραγισμένες γνώσεις, που περιέχονται στους Σοφούς / Σαφείς αρχαίους μας Μύθους...
    http://ramafa.gr/decode_myths.html
    https://www.youtube.com/watch?v=LJRWU6xVLT0

    Αγαπητέ Γεράσιμε, ευχαριστούμε, για άλλη μια φορά, για τα πολύ σημαντικά θέματα, που προβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας φίλοι art ant, kynorodi και ανώνυμε,

    Ο Έλλην Λόγος, όπως ειπώθηκε, δεν περιέχει τίποτα τυχαίο. Η γλώσσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις έννοιες και οι έννοιες είναι αποτέλεσμα της σκέψης. Άρα και η γλώσσα είναι προϊόν της διάνοιας και μάλιστα ο πλούτος της εννοιολογικής έκφρασης της, αποτελεί ένδειξη του υψηλού επιπέδου της αντιληπτικής ικανότητας του χρήστη της. Έτσι, η γλώσσα καταστρέφεται ή εξελίσσεται, ανάλογα με την οπισθοδρόμιση ή την βελτίωση της κριτικής σκέψης και της αντιληπτικής ικανότητας.
    Σχετικά με το Ελληνικό αλφάβητο, δεν σας κρύβω΄, ότι και εγώ κάποτε θεωρούσα πως είχε δανειστεί στοιχεία από το φοινικικό. Άλλωστε, δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο το φοινικικό αλφάβητο, με την έννοια ότι ήταν απλά ένας λογιστικός τρόπος καταγραφής προϊόντων και όχι ένα αλφάβητο προς έκφραση των υψηλών εννοιών μιας γλώσσας, όπως έγινε με τους Έλληνες, που επιπλέον πρόσθεσαν και τα γνωστά φωνήεντα. Όπως και αν έχει, ποτέ δεν θεώρησα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι υποτιμητικό για εμάς. Το να πάρει δηλαδή κάποιος ένα "αλφάβητο" στο 25% και να το φτάσει στο 100%, δεν είναι και απλό πράγμα.

    Τελευταία, βέβαια, τείνω να αναθεωρήσω την πρότερη γνώμη μου. Προσωπικά επιθυμώ πάντα να βασίζομαι σε αρχαιολογικά στοιχεία και σε ευρήματα και όχι σε ερμηνείες ή σε ευσεβείς πόθους. Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν μια χρονική απόκλιση 100 χρόνων ανάμεσα στα αρχαιότερα γραπτά κείμενα Φοινίκων και Ελλήνων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ιστορικής ασάφειας. Τα ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας του άρθρου είναι σωστά. 100 χρόνια=τίποτα, είναι μικρό χρονικό διάστημα για τόσο μεγάλη εξάπλωση και χρήση του αλφαβήτου από τους Έλληνες, άρα κάτι άλλο θα πρέπει να συμβαίνει και ίσως σύντομα να βρεθούν επιγραφές αρχαιότερες, που θα αποδεικνύουν τη μετάβαση από την Γραμμική Β στο αλφάβητο. Όπως και αν έχει, όλες οι ημερομηνίες θα πρέπει να πάνε πιο πίσω από τον 8ο-9ο αιώνα.
    Το "σκοτάδι" αφορά αυτούς τους τρεις αιώνες, ανάμεσα στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής και το τέλος της Γεωμετρικής. Κάτι θα πρέπει να έγινε μέσα σε αυτούς τους τρεις αιώνες, καθώς αποκλείεται ο Όμηρος να έγραψε κατευθείαν τα έπη με το νέο αλφάβητο, χωρίς να έχουν προηγηθεί και άλλοι, προς το παρόν άγνωστοι σε εμάς, που ίσως είχαν γράψει και άλλα πράγματα.
    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Έλληνες είχαν γραφή (Γραμμικές) δική τους, πριν ακόμα και από τους Φοίνικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, τις τελευταίες 10ετιες έχουν γίνει αρχαιολογικές ανακαλύψεις πράγματι οι οποίες σήκωσαν την αχλύ που σκέπαζε τις τελευταίες χιλιετίες της προϊστορίας. Η ανέκαθεν αναπόδεικτη ινδοευρωπαϊκή θεωρία, μαζί και γλώσσα και το περίφημο εξ ανατολών το φως έχουν πλέον καταριφθεί! Εκεί έξω υπάρχει ένας θαυμαστός κόσμος κι εμείς ασχολούμαστε ακόμη με θεωρίες Δυτικών του 18ου αιώνα!
    Είναι θλιβερό ν' απασχολούν ακόμη ως πρόβλημα αναπάντητο κλείνοντας τον ορίζοντα περιορίζοντας και καθυστερόντας τη γνώση! Αυτός είναι ο λόγος που επανέρχομαι κι όχι άλλος, οι Φοίνικες ήταν Έλληνες, όταν το γενικό όνομα των Ελλήνων (το πήραν από τους Έλληνες του Αχιλλέα φυσικά μετά τα Τρωϊκά) ήταν Μινύες και οι Μινύες ήταν Αργοναύτες - ταξιδευτές τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν τους Μυκηναίους - Αχαιούς (1600-1200 πΧ. περίπου)! Συνεπώς όλες οι χρονολογίες έχουν ανέβει και οι "σκοτεινοί αιώνες" έχουν φωτισθεί.
    Είναι σπουδαία η φιλοξενία και η κουβέντα τούτη και οι άλλες που γίνονται στο Περί τέχνης ο Λόγος!
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...