Το τμήμα του θρόνου βρέθηκε στην κοίτη του αρχαίου ποταμού Χάβου.
«Η γεωφυσική έρευνα και συστηματική ανασκαφή του Κάτω Πόλη των Μυκηνών αποκάλυψε ένα εκτεταμένο μυκηναϊκό οικισμό έξω από την ακρόπολη», αναφέρει ο καθ. Μαγγίδης, ο οποίος προστατεύεται από ένα εξωτερικό οχυρωματικό τείχος με πύλες, καθώς και υπερκείμενες δομές και κτίρια που χρονολογούνται στην Πρώιμη Σιδήρου Ηλικία και την αρχαϊκή εποχή, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά μια συνεχή, καλά στρωματοποιημένη κατάληψη των Μυκηνών σε όλες τις διαδοχικές περιόδους από τον 13ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αι. π.Χ.»
Ένα μεγάλο μέρος από το βασιλικό θρόνο που βρισκόταν πριν από τρεις χιλιετίες στο ανάκτορο της Ακρόπολης των Μυκηνών ανακάλυψαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι.
Σύμφωνα με την «Real News» το τμήμα του βασιλικού θρόνου βρέθηκε σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Το βάρος του ξεπερνά τα 50 κιλά και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ.
Η ακρόπολη και δεξιά ο Χάβος ποταμός
|
Το τμήμα του θρόνου, το οποίο βρίσκεται κρυμμένο ενάμιση χρόνο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου των Μυκηνών, βρέθηκε τυχαία τον Ιούνιο του 2014 στο περιθώριο της ανασκαφής της Κάτω Πόλης των Μυκηνών.
Η σημασία του ευρήματος είναι ανεκτίμητη γιατί πρόκειται για τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.
Η σπουδαία ανακάλυψη για την οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News» έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού, ενδέχεται να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο λαμπρά κληροδοτήματα του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Από τα ευρήματα στην Κάτω Πόλη
|
Από τα ευρήματα στην Κάτω Πόλη
|
Από τον χώρο των ανασκαφών που βρήκαν στοιχεία του θρόνου
|
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2014 ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου