ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Φωτογραφίες από το θησαυρό του Αγίου Μάρκου

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ από βυζαντινή ημιανάγλυφη εικόνα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από πρόσφατη επίσκεψή μας στο θησαυρό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Ο θησαυρός του Αγίου Μάρκου βρίσκεται μέσα στο ναό του Αγίου Μάρκου και εκτίθεται σε δύο αίθουσες. Ο θησαυρός είναι κατά κύριο λόγο βυζαντινός και προέρχεται είτε από δωρεές αυτοκρατόρων, όταν η Βενετία ήταν βυζαντινή, ή από τα λάφυρα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους λατίνους σταυροφόρους της Δ' σταυροφορίας,

στην οποίαν οι Βενετοί είχαν πρωτεύοντα ρόλο. Ο θησαυρός περιλαμβάνει σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού, λειψανοθήκες αγίων,  δισκοπότηρα από πολύτιμα ορυκτά, εικόνες και άλλα.    



Ένα από τα εξωτερικά ψηφιδωτά του Αγίου Μάρκου Βενετίας.

Για το καθένα από τα αντικείμενα των φωτογραφιών έχω συγκεντρώσει αρκετό υλικό από διάφορες μελέτες που θα αναρτηθεί σταδιακά στη λειψανοθήκη, εδώ απλώς έχουμε μία σύντομη οπτική παρουσίαση με τη βοήθεια των φωτογραφιών. Σημείωσε ότι οι φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο μέρος από τα εκθέματα του θησαυρού που εκτίθεται στο μουσείο και αυτό με τη σειρά του είναι μικρό μόνο μέρος από τους θησαυρούς που κατέχει ο Άγιος Μάρκος της Βενετίας, αλλά που σπανίως εκτίθενται.

 

Βενετία, Ιταλία.


Λείψανα αγίων, τεμάχια Τιμίου σταυρού σε έξι λειψανοθήκες, ιερές άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο, Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης, κομμάτι από την κολώνα του δαρμού και άλλα ακόμα περικλείονται σε αυτή την προθήκη του θησαυρού του Αγίου Μάρκου Βενετίας.

Α΄ χώρος
  
Ο πρώτος χώρος που βρίσκεται μπαίνοντας δεξιά περιέχει συρταρωτές σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου σταυρού, λειψανοθήκες αγίων, βυζαντινά δισκοπότηρα αυτοκρατόρων κατασκευασμένα από πολύτιμα ορυκτά, όπως αχάτης, ίασπις κτλ, ημιανάγλυφες εικόνες απαράμιλλης τεχνοτροπίας και ομορφιάς, την κορώνα που φορούσε ο Λέων ο ΣΤ΄ ο σοφός, όταν ήταν παιδί, και διάφορα άλλα.
 

Σταυροθήκες
 

Βυζαντινή συρταρωτή σταυροθήκη με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού.
Κωνσταντινούπολη, τέλος 10ου - αρχές 11ου αιώνα.


Λειψανοθήκες
  
Λειψανοθήκη


Λειψανοθήκη με λείψανα αγίων που προέρχεται από την Τραπεζούντα των Κομνηνών.
Φέρει την εξής επιγραφή:
+ ΥΜΕΙΣ ΜΕΝ ΟΥ ΠΤΗΞΑΝΤΕΣ ΑΙΜΑΤΩΝ ΧΥΣΕΙΣ
ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΗΘΛΗΣΑΤΕ ΠΑΝΣΘΕΝΕΣΤΑΤΩΣ
ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΩΑΣ ΑΚΛΙΝΕΙΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΛΕΓΩ:
ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΝ ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΩΝ
ΠΡΩΤΑΘΛΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟΝ ΑΜΑ Δ ΑΚΥΛΑΝ
ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΝ ΤΕ ΣΥΝ ΚΑΝΙΔΙΩ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΙΝ ΤΩΝ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΠΟΝΩΝ
Ο Χ[ριστό]Σ ΑΥΤΟΣ ΕΣΤΙΝ ΥΜΙΝ ΠΑΡΕΧΩΝ
ΚΑΙ ΓΑΡ ΔΙΔΩΣΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΣ:
ΕΓΩ Δ Ο ΤΑΛΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΓΕΜΩΝ
ΥΜΑΣ ΜΕΣΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΗΣ Σ[ωτη]ΡΙΑΣ
ΤΙΘΗΜΙ ΦΥΓΕΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ ΘΕΛΩΝ.


Λειψανοθήκη



Δισκοπότηρα
   
 
Βυζαντινό δισκοπότηρο
 

Βυζαντινό δισκοπότηρο


Βυζαντινό δισκοπότηρο


Δισκοπότηρο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού.
Φέρει την εξής επιγραφή:
+ ΚΥΡΙΕ ΒΟΗΘΕΙ ΡΩΜΑΝΩ ΟΡΘΟΔΟΞ[ω  δεσ]ΠΟΤΗ.


Βυζαντινό δισκοπότηρο


Δισκοπότηρο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού


Βυζαντινό δισκοπότηρο


Βυζαντινό δισκοπότηρο


Διάφορα άλλα
  

Το βυζαντινό αυτοκρατορικό στέμμα που φορούσε ο Λέων ΣΤ' ο Σοφός ως παιδί χρησιμεύει ως βάση για το γλυπτό από φυσικό κρύσταλλο που φέρει μπροστά του επίχρυσο ασημένιο αγαλματάκι της Θεοτόκου. Το κρύσταλλο και το αγαλματάκι είναι του 13ου αιώνα, το στέμμα τέλος 9ου αρχές 10ου αιώνα.


Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα περί λειψανοθήκης
και όχι περί θυμιατού, όπως έχει υποστηριχτεί παλαιότερα.
Φέρει τις παρακάτω επιγραφές πάνω από δύο μορφές,
ενός στρατιωτικού (ΑΝΔΡΕΙΑ) και μίας γυναίκας (Η ΦΡΟΝΕΣΙΣ).


Πολυτελής διακόσμηση φορητής εικόνας


Βυζαντινή ημιανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ,
Κωνσταντινούπολη (τέλος 11ου - αρχές 12ου αιώνα)


Λεπτομέρεια της επάνω εικόνας


Βυζαντινή ημιανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ (τέλος 10ου αιώνα)


Λεπτομέρεια της επάνω εικόνας

Β΄ χώρος
 
Ο δεύτερος χώρος που βρίσκεται μπαίνοντας αριστερά περιέχει κατά κύριο λόγο σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου σταυρού και λειψανοθήκες αγίων σε προθήκες επενδυμένες εσωτερικά με κόκκινο βελούδο.

Λειψανοθήκες



Λειψανοθήκες



Λειψανοθήκες



Λειψανοθήκη



Λειψανοθήκη



Λειψανοθήκες. "Άγια χέρια".
Μπροστά η λειψανοθήκη με το χέρι του Αγίου Γεωργίου



Λείψανα αγίων, τεμάχια Τιμίου σταυρού σε έξι λειψανοθήκες, ιερές άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο, Τίμιος Ήλος της Σταύρωσης, κομμάτι από την κολώνα του δαρμού και άλλα ακόμα περικλείονται σε αυτή την προθήκη του θησαυρού του Αγίου Μάρκου Βενετίας.



2 σχόλια:

  1. Δεν ειναι ο θησαυρος του Αγιου Μάρκου Ειναι θησαυροί του Εθνους των Ελληνων κλεμένοι απο εχθρους μας που μας ζηλεψαν, που μας ποθησαν, αλλα που η ιστορια τους ποτε μα ποτε δεν θα ειναι τοσο ενδοξη σαν τη δικη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε "ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ"

      Συμφωνώ. Αν είχα γράψει εγώ το κείμενο θα του είχα δώσει άλλο τίτλο.
      Καλή συνέχεια....

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...