ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου, (1954-2011)-Ντοκιμαντέρ

Ο Γιάννης Λάμπρου ήταν ένας θαυμάσιος σκηνοθέτης-ντοκιμαντερίστας, με πολύ σημαντικό έργο στην παρουσίαση της άυλης και υλικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερα οι σειρές των ντοκιμαντέρ «Ιερά Μονοπάτια» και οι «Λυράρηδες του Αιγαίου», που προβλήθηκαν από την ΕΤ3, αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της μεταβυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, αλλά και της μουσικής μας παράδοσης.

Θυμάμαι πως Σάββατο πρωί κάθε εβδομάδας, παρακολουθούσα στην ΕΤ3 με αμείωτο ενδιαφέρον τα υπέροχα αυτά ντοκιμαντέρ, που ήταν ίσως ό,τι καλύτερο μπορούσε να προβάλλει η ελληνική δημόσια τηλεόραση. Για όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισε ο σεμνός και καλλιτεχνικότατος σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου, επιχειρώ αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη του, ως ένα ευχαριστώ, για όλα όσα θαυμάσια πρόσφερε στον πολιτισμό και στη συλλογική μας μνήμη.


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις Κονίστρες της Εύβοιας το 1954. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης, αποφοίτησε από την κινηματογραφική σχολή «Ευγενία Χατζίκου» και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Haute Etudes στο Παρίσι. Έκανε κυρίως ταινίες ντοκιμαντέρ και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ντοκιμαντερίστες της νέας γενιάς.

Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Γιάννης Λάμπρου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Σ (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) από το 2000 έως το 2005. Δίδαξε θεωρία του ντοκιμαντέρ στο New York College. Από τον Μάρτιο του 2008 ήταν Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 2011.

Φιλμογραφία (επιλογή):

1988: «Η Περιπέτεια ενός Μικρού Κακοποιού», διασκευή σε μια νουβέλα του Ίταλο Καλβίνο. Ταινία μικρού μήκους.

1991: «Μεταξύ Κόμιξ και άλλων», ντοκιμαντέρ 30΄. Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα».

1992: «Άϊμαν»: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, με το Α’ κρατικό βραβείο Ποιότητας και Α’ Βραβείο στο οικολογικό Φεστιβάλ του Zlatibor.

1993: «Οπλές»: Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Τιμητική διάκριση και συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1995: «Ιδρωμένα Αλώνια»: Ντοκιμαντέρ. Α’ βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας από την ΕΤΕΚΤ.

1997: «Στα ίχνη του Ορφέα», ντοκιμαντέρ.

1999: «Περάσματα από τον παράδεισο»: ντοκιμαντέρ, 16mm, έγχρωμη, 70’. Α΄ βραβείο Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της ΜΟΣΧΑΣ. Golden Knight 2002 (Xρυσός Ιππότης). Α' βραβείο POKROV KINO FESTIVAL Κίεβο 2008. Άνοιγμα του ελληνικού πανοράματος ταινιών στο διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ το 2005. Προβολή στο American Museum of the Moving Image στην Νεα Υόρκη τον Μάρτιο του 2004. Εθνογραφικό Φεστιβάλ CRECET – Γαλλία εναρκτήρια ταινία.

2004: «Καρνάγια της Ιερισσού», ντοκιμαντέρ. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 5ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.

2005 «Έλυμπος, το χωριό των Θεών», ντοκιμαντέρ. 8ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Ελληνικό πανόραμα). Βράβευση στο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ του επιστημονικού περιοδικού «Αρχαιολογία».

2005- 2007: «Λυράρηδες του Αιγαίου»: σειρά ντοκιμαντέρ, με 16 επεισόδια, στην ΕΤ3 για την αχλαδόσχημη λύρα. Μεγάλοι δεξιοτέχνες της λύρας μαζί με σκηνές από τη ζωή της ακριτικής υπαίθρου και των ανθρώπων της.

2007-2010: «Ιερά Μονοπάτια»: σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα τη βυζαντινή κληρονομιά και τέχνη. Περιδιάβαση σε ζωντανά μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού στην Ελλάδα, στους Αγίους Τόπους, στο Σινά, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόσχα.

2011: «Παύλος Βλαστός, ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας», ντοκιμαντέρ.

Από το 2012 Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF Φέρει το Ονομά του (Βραβείο Ντοκιμαντέρ Γιάννης Λάμπρου)















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...