ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση το κρανίο γυναίκας που έζησε πριν από 9.000 χρόνια (φωτό)

Το 1993, ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών στο σπήλαιο της Θεόπετρας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της η "Αυγή".


Μια γυναίκα που έζησε 9000 χρόνια πριν στο παραπάνω σπήλαιο.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας, πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη "παρουσία" μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία 9000 χρόνια μετά.

Ύστερα από ραδιοχρονολογίσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία π.Χ. και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία (stratigraphic sequence).

Η Μεσολιθική Περίοδος γενικότερα, συνεχίζει η κ. Κυπαρίσση-Αποστολίκα, είχε ελάχιστα ως τότε εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο, και για τη Θεσσαλία ειδικότερα, κοιτίδα του Νεολιθικού πολιτισμού, υπήρχαν διατυπωμένες απόψεις στη βιβλιογραφία ότι δεν υπήρξε αυτό το background.

Ο εντοπισμός στη στρωματογραφία (stratigraphy) ειδικής επίχωσης μεταξύ Παλαιολιθικής και Νεολιθικής, που την αποδώσαμε στη Μεσολιθική, αλλά κυρίως η ανεύρεση της ίδιας της ταφής επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη παρουσία του μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία.


Δύο επιπλέον ταφές της ίδιας περιόδου βρέθηκαν στο σπήλαιο τα επόμενα χρόνια, όλες κοντά στην είσοδο του σπηλαίου, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις περί ταφικών πρακτικών και δοξασιών.


Καθώς το κρανίο της διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση, αποφασίσαμε την ανάπλασή του, προκειμένου, για διδακτικούς λόγους, να εκτεθεί στο υπό δημιουργία τότε ειδικό μουσείο (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας), καταλήγει η διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας.

Η Αυγή στο Μουσείο Ακρόπολης



Στις 19 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως θα παρουσιαστεί η ανάπλαση του προσώπου της Αυγής.

Επίσης «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», θα είναι το θέμα ημερίδας που θα διεξαχθεί την ίδια ημερομηνία στον παραπάνω χώρο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Κύριε Γεράσημε, καλησπέρα σας. Το σχόλιό μου είναι [μου αρέσετε].
    Ψάχνοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση της Κυρίας Νίνας Κυπαρίση, που δεν την βρήκα τελικά, έπεσα πάνω σας. Επειδή και εγώ ζωγραφίζω λιγάκι, περιπλανήθηκα θαυμάζοντας τα έργα σας. Όμως: επειδή καταπιάνεστε με όλα τα είδη της τέχνης και του λόγου και όχι μόνο, αυτό που ήθελα ναπω στην αρχαιολόγο κυρία Κυπαρίσση, θα το πω σε εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζοντας το προηγούμενο σχόλιο, θέλω την συνεργασίασας και τις συμβουλές σας για κάποια ευρήματα παλαιοντολογικής σημασίας. Χωρίς να είμαι ειδικός, ανακάλυψα μερικά πέλματα όρθιων οργανισμών όπως ο άνθρωπος, και περισσότερα πέλματα ζώων. Επίσης,ανακάλυψα μερικά δόντια, και έναν μυθολογικό άνθρωπο που φέρει κέρατα και ουρά. Ηλικία, άγνωστη. Θέλω την συνδρομή σας για ανάδειξη του θέματος. Από την επίσημη πολιτεία είμαι απογοητευμένος. Τα ευρήματα ξεπερνούν και την ποιό ζωιρή φαντασία. Πρόκειται για μορφές που πάνω τους βασίσθηκε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας. Εάν μπεις στα ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΚΡΑΝΕΑΣ, θα δεις τι ενοώ. Εάν δεν με περάσεις για φαντασιόπληκτο, αναμένω ανταπόκριση. Νίκος Χ. Φακής. Πολύ καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζοντας τα σχόλια, παρατήρησα το προφίλ της Αυγής. Μοιάζει με τα προφίλ του σύγχρονου ανθρώπου. Ασφαλώς, αν δεν κάνω λάθος, το βοήθημα για τον καλιτέχνη, υπήρξε κάποιο κρανίο σύγχρονου ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. nikos fakis
    Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Επισκέφτηκα το ιστολόγιο σας και είδα με ενδιαφέρον τις φωτογραφίες και διάβασα τα όσα γράφετε. Φυσικά δεν είμαι ούτε ειδικός επί των θεμάτων αυτών και ούτε κατάλληλος για να αποφανθώ για την ορθότητα των όσων ισχυρίζεστε. Από την άλλη μου είναι σε ένα βαθμό ακατανόητα, μιας και δεν έχω τις σχετικές γνώσεις. Σίγουρα χρειάζεστε κάποιον αρχαιολόγο με ειδίκευση στην παλαιοντολογία, οπότε δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος. Σας συγχαίρω πάντως για το μεράκι σας και για τον κόπο που καταβάλλετε για την έρευνα αυτή. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και μια μελλοντική δικαίωση της προσπάθειας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...