ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Η ψυχή της πόλης. Καλλιτέχνες βάζουν το χρώμα στην Αθήνα του Νίκου Βατόπουλου

Από το 1834 που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα και αρχιτέκτονες όπως ο Σταμάτης Κλεάνθης,   άρχισαν να σχεδιάζουν τη νέα πόλη, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και λογοτέχνες επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν ως «Αθηναιογράφοι». Κι αν σήμερα σώζονται πολύτιμα κείμενα για την πορεία των 183 χρόνων της νεώτερης Αθήνας μας, το οφείλουμε σ’ αυτούς.


 ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ

Ο Νίκος Βατόπουλος δημοσιογράφος -με καταβολές στην αρχιτεκτονική- γέννημα θρέμμα Αθηναίος, είναι ένας Αθηναιογράφος του καιρού μας. Με γνώσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, ταξιδεμένος και μελετητής των μεγαλύτερων σύγχρονων πόλεων και κυρίως πόλεων που έχουν ανάλογη ιστορία με αυτή της Αθήνας. Ένας πολίτης του κόσμου. Η Αθήνα είναι το πάθος και ο έρωτας του. Καταγράφει την εξέλιξή της, ανιχνεύει, ανακαλύπτει, προτείνει, παίρνει πρωτοβουλίες, δημιουργεί. Όπως λέει και ο ίδιος «Στην Αθήνα είναι εντυπωσιακή η μίξη του παλιού και του καινούργιου με μια επικοινωνία μεταξύ τους συναρπαστική, καθώς υπάρχει αυτή η μοναδικότητα σε ότι αφορά τη συνύπαρξη των ιστορικών μνημείων της».


ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Κυψέλη

Η νέα του πρωτοβουλία δεν είναι κατάθεση ψυχής, είναι παρακαταθήκη στο μέλλον της πόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες, αλλά μετά τη λήξη της πολλά από τα έργα θα καταγραφούν ως μνήμες της Αθήνας των πρώτων χρόνων του 21ου αιώνα. Πολλά από τα έργα θα αναζητηθούν από μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές και θα αποτελέσουν πηγή γνώσης, πληροφόρησης και έμπνευσης. Κάποια από τα έργα θα βρίσκονται σε τοίχους σπιτιών ή μουσείων και θα «θυμίζουν την Αθήνα που έφυγε». Η έκθεση έχει τίτλο «Ανασκαφή της Αθήνας» και προφανώς αφορά στους μελλοντικούς «ανασκαφείς» της πρωτεύουσας.


ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ

Με αφετηρία, λοιπόν, θραύσματα από αθηναιογραφικά κείμενα του Νίκου Βατόπουλου, δημοσιευμένα όλα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», επιχειρείται μία εικαστική προσέγγιση της Αθήνας ως ενός κοινού τόπου βιωμάτων, αναφορών και προσδοκιών. Τριάντα δύο εικαστικοί δημιουργοί προσεγγίζουν πτυχές της ιδέας της Αθήνας, μέσα από αστικά τοπία, εσωτερικά, πρόσωπα της πόλης και ψευδαισθητικές αναπαραστάσεις, συμβάλλοντας στη συγκρότηση μιας πολυεπίπεδης διαστρωμάτωσης κατανόησης, εφεύρεσης και προσωπικής ερμηνείας της πρωτεύουσας.


ΕΙΡΗΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, η Ακρόπολη της οδού Λυκαβηττού

H έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ena contemporary και είναι μία παραγωγή της kaplanon Galleries/ena contemporary σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο. Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδίδεται Βιβλίο/Κατάλογος με τα κείμενα και τα αντίστοιχα έργα. Ακόμη, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για την Αθήνα, με αφορμή τα άρθρα και τα έργα που δημιουργήθηκαν. 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Δημήτρης Αναστασίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Κρανάκης, Δημήτρης Κρέτσης, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Τίμος Μπατινάκης, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Φάνης Παρασκευουδάκης, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Πιστώνης, Αχιλλέας Ραζής, Γιώργος Σαλταφέρος, Βασίλης Σούλης, Αντώνης Στάβερης, Αντώνης Τσακίρης, Βιργινία Φιλιππούση, Βασιλική Φίλου, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή, Τάσος Χώνιας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχική εικόνα: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΡΟΣ – Το ερείπιο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

Event Information
Αίθουσα Τέχνης ena, Βαλαωρίτου 9γ Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 23 Ιανουαρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 21.00, Τετάρτη: 11.00  – 16.00  Σάββατο 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο:21 0338 8501


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...