ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Πομπηία ...Το «Καθαριστήριο του Έλληνα Στέφανου »


Ο πανέξυπνος αυτός Έλληνας, ο Στέφανος, είχε ένα τριώροφο πλυντήριο - καθαριστήριο πολυτελείας το οποίο διέθετε μαγειρείο για τους πελάτες του ...!!!

Ένα αρχαίο μαγειρείο στην Πομπηία, στην πόλη αυτή που διέμεναν πάρα πολλοί Έλληνες όπως γνωρίζουμε από τις αμέτρητες πινακίδες που βρέθηκαν, για άλλη μια φορά εξοπλίστηκε με χύτρες και τηγάνια, αλλά και διάφορα σκεύη ως μέρος ενός νέου έργου που προσπαθεί να δώσει στους επισκέπτες μια αίσθηση μίας συνηθισμένης ημέρας για την ζωή στην πόλη αυτή .

 Πριν θαφτούν από την ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., οι κουζίνες παρείχαν τροφή στους πεινασμένους πελάτες στο τριών ορόφων Πλυντήριο, ή μάλλον Καθαριστήριο (Fullonica) του Στέφανου.


Το «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία


Ήταν ο τόπος όπου πλούσιοι Ρωμαίοι πολίτες με το τίτλο πατρίκιοι έστελναν τις χλαμύδες τους να πλένονται σε κάτι τεράστια πλυντήρια χρησιμοποιώντας πηλό και ούρα. Τα ενδύματα που στη συνέχεια ξεπλένονταν στέγνωναν , και τοποθετούνται σε ειδικές πρέσες για να εξασφαλιστεί ότι επέστρεφαν στους ευγενείς ιδιοκτήτες τους ατσαλάκωτα.


Η διαδικασία του καθαρισμού σε ζωγραφική της Πομπηίας

Σε μια ανακαίνιση που έγινε στο κτήριο αυτό οι κουζίνες μέσα στο  «Πλυντήριο του Στέφανου» (Fullonica) εμφανίζονται τώρα, όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, πλήρης, με μεταλλικές σχάρες, χύτρες, τηγάνια και πήλινα σκεύη.


Το πλυντήριο

Αυτό παρέχει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή για τις πρακτικές μαγειρέματος, την ρωμαϊκή περίοδο . Αντί της χρήσης φυσικού αερίου ή ηλεκτρικών εστιών, οι πολίτες μαγείρευαν το φαγητό τους πάνω σε ειδικά κατασκευασμένες γούρνες, στα οποία είχαν τοποθετηθεί φόρμες με κάρβουνα.

Κυνήγι κρέας, ψάρι και λαχανικά στη συνέχεια τοποθετούνταν στην σχάρα πάνω στα κάρβουνα, ενώ σούπες και στα βραστά σιγόβραζαν σε μεγάλες χύτρες και τηγάνια που βρισκόταν σε ειδικό τρίποδα για να είναι πάνω από τα καυτά κάρβουνα.


Μαγειρείο στο «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία

Όλος ο εξοπλισμός του μαγειρέματος που μπορεί να δει κάποιος τώρα βρέθηκε μέσα και γύρω από τις κουζίνες όταν πρώτο ανασκάφηκε το 1912 από τον τότε Έφορο της Πομπηίας, Vittorio Spinazzola.




Μαγειρείο στο Πλυντήριο του Στέφανου στην Πομπηία

Ο Spinazzola άφησε αρχικά όλα τα στοιχεία από την κουζίνα, αλλά και οι επόμενοι ανασκαφείς , τις συσκευασίες αυτές μακριά στις αποθήκες ή τις τοποθέτησαν σε βιτρίνες σε διάφορες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου. "Είμαστε ενθουσιασμένοι τα κομμάτια έχουν τελικά τοποθετηθεί και πάλι στην κατά χώραν θέση τους όπου βρέθηκαν και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί από τους σύγχρονους επισκέπτες πρόθυμοι να μάθουν πώς οι άνθρωποι ζούσαν στην αρχαιότητα», λέει ο Massimo Osanna, ο σημερινός Έφορος αρχαιολογίας της Πομπηίας.


Απανθρακωμένο καρβέλι ψωμί δύο χιλιάδων ετών

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, με περαιτέρω παραδείγματα με τις αρχαίες μαγειρικές πρακτικές έχει δοθεί σε μόνιμη έκθεση στο γυμναστήριο της πόλης, στην Μεγάλη Παλαίστρα , όπου οι επισκέπτες μπορούν τώρα να θαυμάσουν ένα απανθρακωμένο καρβέλι ψωμί δύο χιλιάδων ετών και να θαυμάσετε ένα μεταλλικό δοχείο που περιέχει τα απολιθωμένα απομεινάρια φασολιών φασόλια και σούπας λαχανικών.


Μέρος από το πολυτελές «Καθαριστήριο του Στέφανου »





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...