ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η Γερμανία τελικά δεν έσωσε την Ελλάδα, την Τουρκία γλίτωσε από ένα στραπάτσο.


Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Μια σειρά από ερωτήματα χρειάζονται απαντήσεις. Τελικά ήταν μια πρώτη διπλωματική νίκη της Ελλάδας η αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων και η αποκλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας; Ήταν απλή αποχώρηση ή υποχώρηση συγκεκαλυμμένη για λόγους γοήτρου; Εντέλει τι ακριβώς ήταν αυτό που έπαιξε ρόλο στην αναδίπλωση της τουρκικής επιθετικότητας;
Ήταν η από μηχανής θεού σωτήρια επέμβαση της  Καγκελαρίου κ. Μέρκελ, όπως ισχυρίζονται γερμανικά και εγχώρια ΜΜΕ, ή ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής παρουσίας του ελληνικού Π.Ν που έφραξε με αποφασιστικότητα τον δρόμο στο Ορούκ Ρέις;; Φαίνεται, ότι κάποιοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να απαντήσουν με σαφήνεια στα αυτονόητα.

 Αν πρόκειται για απλή αποχώρηση και ελιγμό των Τούρκων έπειτα από μεσολάβηση και σύσταση της Μέρκελ, τότε το αφήγημα του διαλόγου και της επιδιωκόμενης συμφωνίας συνδιαχείρησης στο Αιγαίο παραμένει ζωηρά ενεργό και πιθανολογούμενο ως λύση, ικανοποιώντας έτσι τα σχέδια πολλών. Αν όμως ισχύει το δεύτερο, δηλαδή υποχώρηση των Τούρκων εξαιτίας της αποφασιστικής αποτροπής του Π.Ν, τότε το πράγμα είναι πολύ διαφορετικό. Η λύση μιας ετεροβαρούς συμφωνίας υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, πάει στον πάτο από τον φόβο των ελληνικών πυραύλων. Η πρώτη περίπτωση συμβαδίζει απολύτως με τα φοβικά σύνδρομα του πολιτικού συστήματος και αποτελεί δικαιολογία για τη σύναψη βλαπτικής για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνίας. Η δεύτερη περίπτωση, όμως, ανεβάζει ψηλά τον πήχη της πατριωτικής προσδοκίας, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει δια της στρατιωτικής αποτροπής απέναντι στις απειλές της Τουρκίας και η υποχώρηση των τουρκικών πλοίων είναι η απόδειξη αυτού. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το πολιτικό μας σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο μέλλον. Να αγωνιστεί ενάντια στις φοβίες του και να πληρώσει αδρά για την άμυνα. Να αποδείξει ότι θέλει και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα.

Ας μην αμφιβάλλουμε. Η Τουρκία ποτέ δεν θα παραδεχόταν ότι υποχώρησε για να μην βρεθεί με τσαλακωμένο κουστούμι. Η Γερμανία ποτέ δεν θα έχανε την ευκαιρία να παίξει τον ρόλο της ειρηνικής προξενήτρας. Όμως η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς εδώ. Διότι, ενώ στην περίπτωση του Καστελλορίζου η γερμανική προεδρία της ΕΕ παρενέβη προς την Τουρκία, στην περίπτωση όμως της Κύπρου, που θα είχε περισσότερους λόγους να το κάνει, δεν έπραξε το ίδιο. Γιατί;  Ακόμα και οι τσιπούρες του Αιγαίου το καταλαβαίνουν. Η Κύπρος είναι άοπλη και αδύναμη απέναντι στους τουρκικούς τσαμπουκάδες, ενώ η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες είναι εξαιρετικά οπλισμένη. Η Γερμανία τελικά, δεν έσωσε την Ελλάδα. Την Τουρκία γλίτωσε από ένα στραπάτσο, βοηθώντας την να βγει χωρίς τσαλακωμένο γόητρο από μια δύσκολη θέση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στρατηγός για να καταλάβει, ότι η Τουρκία μπλόφαρε, πιστεύοντας ότι η ελληνική ηγεσία θα ενδώσει και θα της παραδώσει δίχως αντίσταση αυτά που απαιτεί. Η Τουρκία δεν είχε εξαρχής την πρόθεση να πολεμήσει. Απλά δεν της βγήκε η μπλόφα λόγω ΠΝ. Αυτό δείχνει η έκπληξη των Τούρκων και η δήλωση του Καλίν περί «υπερβολικής ελληνικής αντίδρασης». Η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ πόλεμο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Λιβύη. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα, θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στις τουρκικές γραμμές ανεφοδιασμού της Τρίπολης, προς χαρά του Χάφταρ. Πλοία και αεροσκάφη της Τουρκίας θα ήταν αδύνατο να περάσουν από ελληνική περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Αν η Τουρκία έχει σχέδιο να επιτεθεί στην Ελλάδα, δεν θα το υλοποιήσει πριν σταθεροποιήσει την κατοχή της στην Λιβύη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς υπάρχει μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, ανάμεσα στα πολλά πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα,  μια υποχώρηση στην Λιβύη, θα είναι αρκετά για να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για τον Ερντογάν και την Τουρκία, που θα δουν να καταρρέουν με τη μορφή ντόμινο όλες οι πολεμικές τους επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή. Η μαντάμ Σουσού του νέο-οθωμανικού Βύθουλα θα χάσει τα κόκκινα πασουμάκια της.

Για αυτό και θα συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με ανέξοδα λόγια: «Κανείς να μην εκπλαγεί εάν έρθουμε κάποια νύχτα ξαφνικά» αναφέρει σε ένα παραληρηματικό του άρθρο ο Τούρκος δημοσιογράφος Emin Şirin, λέγοντας ότι «σύντομα» η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε επιχείρηση «σε κάποιο από τα νησιά  που έχει υπό κατάληψη η Ελλάδα». Οι Έλληνες του απαντούν «Μολών Λαβέ», αν έχετε τα κότσια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...