ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Τέχνη 9.400 ετών: Εικόνες σκαλισμένες στον βράχο από αρχαίους Αβορίγινες

Εντυπωσιακές εικόνες αρχαίας τέχνης σκαλισμένης σε βράχους ταυτοποιήθηκαν στο Arnhem Land, της Αυστραλίας.

Μεταξύ αυτών και τρεις σπάνιες απεικονίσεις ζώων. Με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Taçon, μέλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Έρευνας και του Πανεπιστημίου Griffith στην Rock Art Research, η ομάδα τεκμηρίωσε 572 προηγούμενες άγνωστες εικόνες ηλικίας από 6.000 έως 9.400 χρόνια.  

Οι εικόνες προέρχονται από 87 περιοχές που βρέθηκαν από το 2008 έως το 2018.  Με την ονομασία Maliwawa Figures, τα σκαλιστά ευρήματα απεικονίζουν ανθρώπους, πολλές φορές ακόμα και σε φυσικό μέγεθος, αλλά και ζώα.  

Ζωγραφισμένα σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου με σχήματα ή περίγραμμα με μερικές κόκκινες πινελιές για το τελείωμα, τα ευρήματα είναι ένα «παράθυρο στο παρελθόν» όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Δείχνουν τι έκαναν οι άνθρωποι την παρούσα στιγμή. Αποτελεί έναν σύνδεσμο που λείπει μεταξύ των γνωστών δυναμικών φιγούρων του πρώιμου στιλ, ηλικίας περίπου 12.000 ετών και αυτών που έγιναν τα τελευταία 4.000 χρόνια, τόνισε.  


«Οι Maliwawas απεικονίζονται είτε ως μοναχικές φιγούρες, είτε μέρος ομαδικών σκηνών που δείχνουν διάφορες δραστηριότητες και μερικές μπορεί να έχουν τελετουργικό πλαίσιο. Οι ανθρώπινες φιγούρες απεικονίζονται συχνά με ζώα, ειδικά μακρόποδα. Αυτές οι σχέσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων φαίνεται να είναι κεντρικές στο μήνυμα των καλλιτεχνών» επισημαίνουν οι ειδικοί.  

Δεν πρόκειται δε, για απλές απεικονίσεις της καθημερινής ζωής. «Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν σαφώς με πτυχές των πολιτιστικών τους πεποιθήσεων, με έμφαση σε σημαντικά ζώα και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων» σημειώνουν.

Η συν-συγγραφέας Δρ Sally K. May από τη Μονάδα Place, Evolution and Rock Art Heritage του Πανεπιστημίου Griffith δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτών που φαίνεται να είναι απεικονίσεις «bilbies» σε μια τοποθεσία Awunbarna ήταν εκπληκτική. 


«Οι φιγούρες αυτές συνδέονται με άνυδρο και ημι-άνυδρο περιβάλλον μακριά από το νότο. Το Arnhem Land δεν ήταν εντός του εύρους τους κατά τους ιστορικούς χρόνους».

Δύο από αυτά τα ζώα είναι πλάτη με πλάτη και σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος. Η τρίτη απεικόνιση που μοιάζει με bilbie φαίνεται να έχει γίνει σε διαφορετικό χρόνο και ίσως από διαφορετικό καλλιτέχνη, καθώς είναι μεγαλύτερο, έχει μακρύτερο ρύγχος και είναι σε ελαφρύτερη απόχρωση κόκκινου.

Πηγή: LiFO

http://anaskafi.blogspot.com/2020/10/9400.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...