Η Θεοφανώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αυτοκρατορίας, αλλά και η ζωή της, το παρελθόν της και ο χαρακτήρας της παρουσιάζουν αντιφάσεις που αναδεικνύονται μέσα από την πλοκή του κόμικ. Ένας συνδυασμός ιστορικών στοιχείων και φανταστικών προσθηκών συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα, αποτυπωμένο σε εντυπωσιακό σχέδιο και χρώμα.
Στο κόμικ εμφανίζονται επίσης πραγματικά πρόσωπα, όπως ο Ιωάννης Τσιμισκής, ενώ τα καρέ αποτυπώνουν πραγματικές εικόνες. Για παράδειγμα, παρουσιάζεται η αγία τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς, με βάση την περιγραφή ενός Ρώσου προσκυνητή, καθώς και μια πραγματική τοιχογραφία από την Καππαδοκία, που αναπαριστά την αυτοκράτειρα Θεοφανώ με τον Νικηφόρο Φωκά.
Βυζάντιο ή Game of Thrones;
Όπως ανέφερε η Chrysa Sakel, που ανέλαβε την εικονογράφηση και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ανέφερε μιλώντας στο Greek City Times ότι, αν και σπούδασε Χημεία, το πάθος της ήταν πάντα η τέχνη. Μάλιστα η “Θεοφανώ” είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησής της με την ψηφιακή τέχνη, ένα εγχείρημα που αποδείχθηκε δύσκολο αλλά και απολαυστικό.
Το σενάριο αλλά και η
ενδελεχής ιστορική έρευνα οφείλεται στον Σπύρο Θεοχάρη, στόχος του οποίου ήταν
κάθε σελίδα του κόμικ να φέρει την αυθεντικότητα του Βυζαντίου του 10ου αιώνα.
Η έμπνευση των δύο δημιουργών, σε ένα βαθμό, βασίστηκε σε διάσημα έργα, όπως το
Game of Thrones, η σειρά Vikings και η επική ταινία “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”.
Όμως στη σύγχρονη παλέτα έλειπαν έργα με θέμα την ανατολική ρωμαϊκή
αυτοκρατορία.
Άλλωστε η Βυζαντινή ιστορία δεν έχει τίποτα να "ζηλέψει" από τα σενάρια των σύγχρονων μυθιστορικών σειρών, αφού είναι γεμάτη ιστορίες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εξαιρετικές παραγωγές, περιλαμβάνοντας ίντριγκες, ηγεμόνες που συνωμοτούν, γυναίκες που έχουν ρόλο και εξουσία στη βασιλική αυλή, εντυπωσιακά κοστούμια και φυσικά την αρχιτεκτονική των βυζαντινών ανακτόρων και ναών, με πρώτη και κύρια την Αγιά Σοφιά. Και μάλιστα βασισμένα σε πραγματικές περιγραφές και ιστορικά βιβλία.
Σημειώνεται ότι οι δημιουργοί επέλεξαν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο για την “Θεοφανώ”, καθώς πρόκειται για την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο διατίθεται μέσω Amazon στα αγγλικά, ενώ σύντομα θα εκδοθεί και ελληνική έκδοση.
https://byzantinetales.com/?page_id=6326&lang=el
https://slpress.gr/politismos/i-aytokrateira-theofano-yperocho-elliniko-komik/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου