ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Απίθανης ομορφιάς ψηφιδωτά σε εκκλησία της Σινώπης

Ψηφιδωτά παρόμοια με αυτά της πόλης του Ζεύγματος, στον Ευφράτη, βρέθηκαν στην ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη στην «Εκκλησία των παλατιών», στο ανακτορικό συγκρότημα των βασιλέων του Πόντου Μιθριδατών, στη Σινώπη.

Μετά την ανεύρεση λίθινου κιβωτίου, μέσα στο οποίο υπήρχε ξύλο που θεωρείται ότι ήταν τμήμα του Τιμίου Σταυρού, τη φορά αυτά αποκαλύφθηκαν μωσαϊκά απαράμιλλης ομορφιάς στο δάπεδο τάφων.

Το ανάκτορο των Μιθριδατών έχει ιστορία 2.300 ετών και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν πριν από 11 χρόνια με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο δρ Gülgün Köroğlu, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης, στο πανεπιστήμιο Mimar Sinan.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα και ταφικοί θάλαμοι από τον 7ο αιώνα. Το 2013 βρέθηκε το πέτρινο κιβώτιο μέσα στο οποίο υπήρχε κομμάτι του Τιμίου Σταυρού. Το τεχνούργημα, που θεωρήθηκε ιερό από τον χριστιανικό κόσμο, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σινώπης.

 




Μωσαϊκό πάνω από τάφους βρέθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία

Τονίζοντας ότι οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου φέτος, ο καθηγητής Gülgün Köroğlu είπε: «Φέτος, για πρώτη φορά υποστήριξαν τις ανασκαφές το Ίδρυμα Τουρκικής Ιστορίας και ο Δήμος Σινώπης. Το έργο πηγαίνει πολύ καλά. Οι ανασκαφές αυτήν την περίοδο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, τώρα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης. Ειδικά τα έργα στα μωσαϊκά συνεχίζονται.

»Ελπίζω ότι αυτή η περιοχή θα ανοίξει στους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα ψηφιδωτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Εύξεινου Πόντου, γιατί μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα μωσαϊκά της Αντιόχειας και του Ζεύγματος. Τα ψηφιδωτά που βρήκαμε είναι τάφοι από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για μωσαϊκά που βρίσκονται στους τάφους πλουσίων αυτής της περιόδου, στο νεκροταφείο της εκκλησίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα μωσαϊκά, θα ανοίξουμε τους τάφους για τους επισκέπτες.

»Αυτό το είδος δομής και μωσαϊκών απαντάται στην Ιορδανία και τη Συρία. Σε κάθε μωσαϊκό αναγράφεται το όνομα αυτού για τον οποίο χτίστηκε και από ποιον κατασκευάστηκε».

 




Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι το φετινό έργο αποκατάστασης θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και το έργο θα ξεκινήσει ξανά τον Μάρτιο του 2021.

Συνεχίζοντας ο Köroğlu είπε: «Οι εργασίες συνεχίζονται για ένα ακόμη έτος, και έχουν επίσης ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης σε τοιχογραφίες. Οι μορφές πουλιών στα μωσαϊκά προσελκύουν πολύ την προσοχή. Αυτά τα πουλιά αντιπροσωπεύουν ανθρώπους που πιστεύουν. Υπάρχουν πουλιά του ουρανού, μικρά πουλιά, παπαγάλοι κτλ. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι συνθέσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Χριστιανισμό. Συμβολίζουν τους πιστούς ανθρώπους που τρέφονται από την πίστη προς τον Θεό. Μερικά πουλιά στα μωσαϊκά έχουν κορδέλες στο λαιμό τους. Αυτή είναι μια παράδοση που προέρχεται από την Περσία. Είναι ένα σημάδι ευγένειας».

Πηγή: PontosNews

http://anaskafi.blogspot.com/2020/10/blog-post_51.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...