ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

«Ο ορθολογισμός δεν επιτρέπεται»: Νόαμ Τσόμσκι για Ρωσία, Ουκρανία και το τίμημα της λογοκρισίας των ΜΜΕ

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί εντελώς στη Δύση, μαζί με τον άνευ προηγουμένου έλεγχο και λογοκρισία στην αφήγηση του πολέμου στην Ουκρανία, είναι το γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις απλώς δεν θέλουν το κοινό τους να γνωρίζει ότι ο κόσμος αλλάζει σε μεγάλο βαθμό.

Η άγνοια μπορεί να είναι ευδαιμονία, αναμφισβήτητα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση. Εδώ, η άγνοια μπορεί να είναι καταστροφική καθώς το δυτικό κοινό δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με μια κρίσιμη κατάσταση που το επηρεάζει με βαθύ τρόπο και σίγουρα θα επηρεάσει τη γεωπολιτική του κόσμου για τις επόμενες γενιές.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση, μια οξυμένη προσφυγική κρίση, μια βαθύτερη κρίση έλλειψης τροφίμων και πολλά άλλα είναι τα είδη των προκλήσεων που απαιτούν ανοιχτές και διαφανείς συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ-Ρωσίας και την ευθύνη της Δύσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

O καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της εποχής μας, μιλώντας στο EurasiaReview είπε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι η (ρωσική) εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει καμία (ηθική) δικαιολογία». Το συνέκρινε με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, θεωρώντας την ως παράδειγμα «υπέρτατου διεθνούς εγκλήματος». Με αυτό το ηθικό ερώτημα διευθετημένο, ο Τσόμσκι πιστεύει ότι το κύριο «παρασκήνιο» αυτού του πολέμου, ένας παράγοντας που λείπει από την κάλυψη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, είναι η «επέκταση του ΝΑΤΟ».

Αντιστοίχως σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο κ. Τσόμσκι υποστήριζε πως η πρόκληση δεν δικαιολογεί την εγκληματική επίθεση το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν εξερεύνησε τις ειρηνικές επιλογές, αυτό επέκτεινε πολύ την ισχύ των ΗΠΑ ενσωματώνοντας την Ευρώπη ως υποτελή.

«Οι ρωσικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης δεν λαμβάνονται υπόψη – ούτε καν αναφέρονται στην ολοένα και πιο ολοκληρωτική κουλτούρα της Δύσης», λέει ο κ. Τσόμσκι.

 «Αυτή δεν είναι μόνο η γνώμη μου», είπε ο Τσόμσκι, «είναι η γνώμη κάθε υψηλού επιπέδου αξιωματούχου των ΗΠΑ στις διπλωματικές υπηρεσίες που έχει οποιαδήποτε εξοικείωση με τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό πηγαίνει πίσω στον Τζορτζ Κένναν και, στη δεκαετία του 1990, στον πρεσβευτή του Ρίγκαν Τζακ Μάτλοκ, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού διευθυντή της CIA. Στην πραγματικότητα, όλοι όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε έχουν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι είναι απερίσκεπτο και προκλητικό να αγνοεί τις πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές της Ρωσίας. Αυτό συμβαίνει πολύ πριν από τον (Βλαντιμίρ) Πούτιν, δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Ο (Μιχαήλ) Γκορμπατσόφ, όλοι είπαν το ίδιο πράγμα. Η Ουκρανία και η Γεωργία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή είναι η γεωστρατηγική καρδιά της Ρωσίας».

Αν και διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ αναγνώρισαν και, σε κάποιο βαθμό, σεβάστηκαν τις ρωσικές κόκκινες γραμμές, η κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον δεν το έκανε. Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, «ο Τζορτζ Μπους… έδωσε μια ρητή υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ανατολική Γερμανία. Μπορείτε να αναζητήσετε τα έγγραφα. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Ο Μπους ανταποκρίθηκε. Αλλά όταν ήρθε ο Κλίντον, άρχισε να το παραβιάζει. Εξήγησε ότι έπρεπε να το κάνει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Έπρεπε να πάρει την ψήφο των Πολωνών, την εθνοτική ψήφο. Έτσι, θα άφηνε τις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ να μπουν στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία το δέχτηκε, δεν της άρεσε, αλλά το αποδέχτηκε».

«Ο δεύτερος Τζορτζ Μπους», υποστήριξε ο Τσόμσκι, «απλώς άνοιξε την πόρτα διάπλατα. Μάλιστα, κάλεσε ακόμη και την Ουκρανία να συμμετάσχει, παρά τις αντιρρήσεις όλων των ανώτατων διπλωματικών υπηρεσιών, εκτός από τη μικρή του κλίκα, τους Τσένι, Ράμσφελντ (μεταξύ άλλων). Αλλά η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν βέτο».

Ωστόσο, δεν ήταν το τέλος της συζήτησης. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρέμεινε στην ημερήσια διάταξη λόγω των έντονων πιέσεων από την Ουάσιγκτον. «Ξεκινώντας το 2014, μετά την εξέγερση του Μαϊντάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν ανοιχτά, όχι κρυφά, να κινούνται για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, στέλνοντας βαρύ οπλισμό και συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις, στρατιωτική εκπαίδευση και δεν ήταν μυστικό. Το διατυμπάνιζαν», είπε ο Τσόμσκι.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «εξελέγη σε μια πλατφόρμα ειρήνης, για να εφαρμόσει αυτό που ονομαζόταν Μινσκ ΙΙ, κάποιου είδους αυτονομία για την ανατολική περιοχή. Προσπάθησε να το εφαρμόσει. Τον προειδοποίησαν οι δεξιές πολιτοφυλακές ότι αν επέμενε, θα τον σκότωναν. Λοιπόν, δεν έλαβε καμία υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον είχαν στηρίξει, θα μπορούσε να συνεχίσει, μπορεί να τα είχαμε αποφύγει όλα αυτά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν συνέχισε την πολιτική της επέκτασης του ΝΑΤΟ. «Λίγο πριν από την εισβολή», είπε ο Τσόμσκι, «ο Μπάιντεν… εκπόνησε μια κοινή δήλωση… καλώντας για επέκταση αυτών των προσπαθειών ολοκλήρωσης. Αυτό είναι μέρος αυτού που ονομάστηκε «ενισχυμένο πρόγραμμα» που οδηγεί στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Τον Νοέμβριο, μεταφέρθηκε σε χάρτη, που υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών».

Αμέσως μετά τον πόλεμο, «το Υπουργείο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε ότι δεν είχαν λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σε οποιεσδήποτε συζητήσεις με τη Ρωσία. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ, δεν θα το συζητούσαν. Λοιπόν, όλα αυτά είναι πρόκληση. Δεν είναι δικαιολογία αλλά πρόκληση και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στον αμερικανικό λόγο, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να αναφέρεται η εισβολή ως «απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία». Αναζητήστε το στο Google, θα βρείτε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις».

Ο Τσόμσκι συνέχισε: «Φυσικά, προκλήθηκε. Διαφορετικά, δεν θα την ανέφεραν συνεχώς ως απρόκλητη εισβολή. Μέχρι τώρα, η λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο πέρα ​​από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου. Σε τέτοιο επίπεδο που δεν επιτρέπεται να διαβάσετε τη ρωσική θέση. Κυριολεκτικά. Οι Αμερικανοί δεν επιτρέπεται να γνωρίζουν τι λένε οι Ρώσοι. Εκτός από επιλεγμένα πράγματα. Έτσι, αν ο Πούτιν κάνει μια ομιλία στους Ρώσους με κάθε είδους παράξενους ισχυρισμούς για τον Πέτρο τον Μέγα και ούτω καθεξής, τότε, το βλέπετε στις πρώτες σελίδες. Εάν οι Ρώσοι κάνουν μια προσφορά για διαπραγμάτευση, δεν μπορείτε να τη βρείτε. Αυτό καταστέλλεται. Δεν επιτρέπεται να ξέρετε τι λένε. Δεν έχω δει ποτέ τέτοιο επίπεδο λογοκρισίας».

Σχετικά με τις απόψεις του για τα πιθανά μελλοντικά σενάρια, ο Τσόμσκι είπε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει, είτε μέσω διπλωματίας είτε όχι. Αυτό είναι απλώς λογική. Λοιπόν, αν η διπλωματία έχει νόημα, σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να το ανεχθούν. Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούν να το ανεχθούν. Δεν παίρνουν τίποτα που θέλουν, παίρνουν κάτι. Αυτό είναι διπλωματία. Εάν απορρίπτετε τη διπλωματία, λέτε: «Αφήστε τον πόλεμο να συνεχιστεί με όλες τις φρικαλεότητες του, με όλη την καταστροφή της Ουκρανίας και ας τον αφήσουμε να συνεχιστεί μέχρι να πάρουμε αυτό που θέλουμε».

Με τον όρο «εμείς», ο Τσόμσκι αναφερόταν στην Ουάσιγκτον, η οποία θέλει απλώς «να βλάψει τη Ρωσία τόσο σοβαρά που δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να αναλάβει τέτοιες ενέργειες. Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Έτσι, σημαίνει, ας συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Ουκρανία. Αυτή είναι η πολιτική των ΗΠΑ».

Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι προφανή στο δυτικό κοινό απλώς και μόνο επειδή οι λογικές φωνές «δεν επιτρέπεται να μιλήσουν» και επειδή «δεν επιτρέπεται ο ορθολογισμός. Αυτό είναι ένα επίπεδο υστερίας που δεν έχω ξαναδεί, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι πολύ καλά».

Ενώ μια εναλλακτική κατανόηση του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται, η Δύση συνεχίζει να μην προσφέρει σοβαρές απαντήσεις ή επιτεύξιμους στόχους, αφήνοντας την Ουκρανία κατεστραμμένη και τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος να διαιωνίζονται. «Αυτή είναι η πολιτική των ΗΠΑ», πράγματι.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7099319_o-orthologismos-den-epitrepetai-noam-tsomski-gia-rosia-oykrania-kai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...