ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

10 βάναυσες ή απίστευτες «λεπτομέρειες» για την αρχαία Ρώμη

 Η εξουσία θανάτου στον πατέρα, η απαγόρευση του μοβ, η βιομηχανία των ούρων...

Όταν μελετάτε τις αρχαίες κοινωνίες, δεν είναι ασυνήθιστο να βιώσετε κάποιο πολιτισμικό σοκ.

Λίγες αρχαίες κοινωνίες είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον σύγχρονο κόσμο όσο αυτός των αρχαίων Ρωμαίων, και τα στοιχεία του πολιτισμού, της θρησκείας και των νόμων τους μπορούν να γίνουν αισθητά στην κοινωνία σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι όλα όσα έκαναν οι Ρωμαίοι είχαν νόημα.

Εδώ είναι δέκα συγκλονιστικά παράξενα γεγονότα για τους αρχαίους Ρωμαίους, όπως καταγράφονται...

1. Το να φοράς μοβ ήταν απαγορευμένο

Είναι λίγο πολύ κοινό σε αυτό το σημείο ότι όπως πολλές κοινωνίες οι Ρωμαίοι είχαν εμμονή με την τάξη. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ωστόσο είναι πόσο εμμονικοί είχαν γίνει Ρωμαίοι.

Πάρτε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων Ρωμαίων απαγορεύτηκε να φορούν το μοβ χρώμα (purple). Στη ρωμαϊκή κοινωνία, το μοβ χρώμα συνδέθηκε με τη δόξα, τη δύναμη και τα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, η χρήση ενός πορφυρού τόγκα προοριζόταν μόνο για τον Αυτοκράτορα και άλλους πολύ υψηλόβαθμους Ρωμαίους.

Γιατί το μωβ είχε αυτή τη φήμη; Επειδή ήταν εξαιρετικά ακριβό να παραχθεί μοβ βαφή. Όλη η μοβ βαφή προερχόταν από τη Φοινίκη. Για να γίνει αρκετή βαφή για ένα Τόγκα, έπρεπε να θρυμματιστούν δέκα χιλιάδες μαλάκια. Αυτό σήμαινε ότι λίβρα για λίβρα, η μοβ βαφή άξιζε περίπου το ίδιο με το χρυσό.

Στους Ρωμαίους άρεσε να μπορούν να ξεχωρίζουν την τάξη ενός ατόμου απλά κοιτάζοντάς τον. Η απαγόρευση των μοβ τόγκα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρωμαϊκού συντακτικού δικαίου. Αυτοί ήταν νόμοι που απαγόρευαν στους Ρωμαίους κατώτερης τάξης να επιδεικνύουν τον πλούτο που μπορεί να είχαν.

Στο ρωμαϊκό ταξικό σύστημα, έμεινες στη θέση σου και μόνο οι ανώτερες τάξεις μπορούσαν να καμαρώσουν τον πλούτο τους.

2. Οι ιερόδουλες έπρεπε να βάψουν τα μαλλιά τους ξανθά

Αυτός ο κανόνας για άλλη μια φορά έχει να κάνει πολύ με τη ρωμαϊκή εμμονή με την τάξη και την κοινωνική θέση. Η συντριπτική πλειονότητα των Ρωμαίων γυναικών που γεννήθηκαν στη χώρα ήταν μελαχρινή. Τα ξανθά μαλλιά συνδέονταν με τους Γαλάτες και τους Βάρβαρους.



Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2022/11/10_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...