ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μια ματιά στις πιο συναρπαστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο που ετοιμάζονται για το 2023 – Vol.2

7 μεγάλα ονόματα ανάμεσά τους ο Philip Guston και η Alice Neel στο Λονδίνο, η υπέροχη Sarah Bernhardt στο Παρίσι και ο δάσκαλος της Αναγέννησης Michelangelo στη Βιέννη

Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Μεγάλα τα ονόματα και σπουδαίο το έργο των καλλιτεχνών που ετοιμάζονται να «παρελάσουν» στα μεγάλα Μουσεία και τις Gallery ανά τον κόσμο για τη χρονιά που απλώνεται μπροστά μας.

Ρίχνουμε μια ματιά κι ετοιμαζόμαστε για τα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς:

 

Alice Neel: Hot Off The Griddle | Barbican Art Gallery, Λονδίνο [16.02.23 – 21.05.23]


 Rita and Hubert, 1954 © The Estate of Alice Neel. Courtesy The Estate of Alice Neel and David Zwirner

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της αμερικανικής τέχνης αποκτά την αναγνώριση που της αξίζει στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εξπρεσιονιστικό παραστατικό ύφος της Alice Neel όσο και το ενδιαφέρον της για παραγνωρισμένα θέματα -συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών, των queer performers και των εγκύων γυναικών- μπορεί σήμερα να προσελκύουν την προσοχή, όχι όμως την εποχή που η Neel εργαζόταν στη Νέα Υόρκη κατά τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν 60 χρόνια καριέρας, τα συγκλονιστικά παραστατικά πορτραίτα της Neel που συναντούσε στην καθημερινή ζωή προσφέρουν μια μοναδική καταγραφή ανθρώπων που διαφορετικά θα είχαν ωθηθεί στο περιθώριο της κυρίαρχης κοινωνίας και της ιστορίας, μαζί με αρχειακό υλικό της εποχής, αλλά και φωτογραφίες, επιστολές και ταινίες.

Η έκθεση τοποθετεί το έργο της μέσα στο μεταβαλλόμενο πολιτιστικό της πλαίσιο, από το διαμορφωτικό έτος που πέρασε στην Αβάνα το 1925 με τον σύζυγό της, τον Κουβανό καλλιτέχνη Carlos Enríquez, μέχρι το ισπανικό Χάρλεμ, όπου έζησε για μεγάλο μέρος των δεκαετιών του 1940 και του ’50.

Η Neel, η οποία δεν αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό για το έργο της τον περασμένο αιώνα, έχει πλέον αναδειχθεί για την ειλικρίνεια με την οποία έβλεπε τον κόσμο. H έκθεση βασίζεται σε διεθνείς δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

 

Soutine – Kossoff | Hastings Contemporary, Χέιστινγκς [01.04.23 – 24.09.23]

 

Leon Kossof, Children’s Swimming Pool, Autumn Afternoon ,1971 ©Tate

Η έκθεση Soutine | Kossoff είναι η πρώτη μουσειακή έκθεση που φέρνει σε επαφή δύο σημαντικές μορφές της ζωγραφικής του 20ού αιώνα: του Βρετανού καλλιτέχνη Leon Kossoff (1926-2019) και του γεννημένου στη Λευκορωσία ζωγράφου Chaim Soutine (1893-1943).

Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 40 σημαντικά δάνεια από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και αλλού και εκτός από τα πορτρέτα του Soutine (Courtauld, 2017) με περίπου 20 έργα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα Soutine που παρουσιάζεται μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1982, και την πρώτη από τότε που παρουσιάζει τόσο πορτρέτα όσο και τοπία, παρέχοντας μια συναρπαστική συνέχεια στην έκθεση Soutine / De Kooning του Ιδρύματος Barnes το 2021.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://elculture.gr/mia-matia-stis-pio-synarpastikes-ektheseis-ana-ton-kosmo-pou-etoimazontai-gia-to-2023-vol-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...