ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Το Φιλί του Ιούδα

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Εγώ είμαι Κύριε! Ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο μαθητής Σου!

Ήρθα ξανά απόψε στον Κήπο της Γεσθημανή, για να Σε συναντήσω.
Για να Σου δώσω και φέτος το φιλί της προδοσίας!
Για να ξεκινήσει άλλη μια φορά το μαρτύριο των παθών Σου!
Για να σταυρωθείς και πάλι να Αναστηθείς!
Εγώ είμαι ο Ιούδας! Το λέει και η καρδιά μου!
Σε προδίδω με ένα φιλί. Πόσο ειρωνικό!
Βλέπεις, δεν φόρεσα κουκούλα, δεν σε δείχνω με το δάκτυλο!
Δεν ήρθα απρόσωπα, ήμουν ένας από τους δικούς Σου!
Ήρθα να σε φιλήσω, προσφωνώντας Σε, «Διδάσκαλε»!
Και Εσύ, θα με αποκαλέσεις, «Εταίρε»!

Και θα γευτώ ξανά την αλμύρα των δακρύων πάνω στο μάγουλο Σου.
Εκείνα τα δάκρυα, που έσταξε η ψυχή Σου πριν από λίγο, στο ποτήρι των στεναγμών, που προσευχήθηκες, αν ήταν δυνατόν να μην πιείς τον πόνο του. Πριν πεις: «πτερ μου, ε δυνατν στι, παρελθτω π᾿ μο τ ποτριον τοτο· πλν οχ ς γ θλω, λλ᾿ ς σ», για να ακολουθήσεις έπειτα την εθελούσια πορεία Σου προς τον Σταυρό.

Το ίδιο και εγώ, Κύριε. Με την θέληση μου, δέχθηκα να γίνω ο προδότης Σου. Κανείς δεν με ανάγκασε να παίξω αυτόν τον ρόλο, ούτε και φαντάστηκα ότι έτσι θα εκπλήρωνα τις προφητείες. Δεν με δημιούργησαν οι γραφές, εγώ τις επαλήθευσα με την πράξη μου. Και είναι αυτή η κατάφαση της ψυχής μου και η ασθένεια της φύσης μου, που έγιναν η παντοτινή τιμωρία για το αθώο αίμα Σου. Μα, αν είχα αρνηθεί να Σε παραδώσω στους εχθρούς Σου, δεν θα ήμουν ο Ιούδας. Δεν θα γινόμουν το αιώνιο σύμβολο της προδοσίας! Δεν θα συναντιόμασταν κάθε χρόνο εδώ, μεσάνυχτα, υπό το φως των πυρσών!

Απόψε, Σε προδίδω ξανά, Κύριε! Με τον ίδιο πάντα τρόπο!
Καθώς θα έρθω για να Σε φιλήσω, θα κοιτάξω πάλι μέσα στα λυπημένα μάτια Σου, το άθλιο είδωλο της φρικτής προδοσίας μου. Θα δω πάλι τον εαυτό μου! Και θα σε προδώσω και αύριο και μεθαύριο! Σε κάθε περίσταση!
Με την ελευθερία εκείνου, που επιλέγει τη δουλεία της εμπαθούς ψυχής του. Με την αγνωμοσύνη εκείνου, που δε γνωρίζει τι να κάνει με αυτήν την ελευθερία.

Τελείωσα απόψε το έργο της προδοσίας σου Κύριε!
Σου έδωσα και το φιλί της υποκρισίας.
Ξημερώνει πάλι το χάραμα της δικής μου απώλειας.
Τώρα αρχίζει το έργο της δικής Σου θυσίας, για την ανθρώπινη σωτηρία!

Πίνακας: Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου «Η Προδοσία»,
λάδι σε καμβά, 70Χ50, 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...